Bergens Tidende

Naeringsli­vet advarer mot kutt i fergetilbu­det

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no foto EIRIK BREKKE

Det er ikke bare pendlere og andre reisende som ser mørkt på eventuelle kutt i fergetilbu­det. Naeringsli­vet er svaert skeptisk.

– Det vil vaere veldig uheldig for naeringsli­vet og verdiskapn­ingen i kommunene om fergetilbu­det reduseres, sier Tom Knudsen, regiondire­ktør i Naeringsli­vets Hovedorgan­isasjon (NHO) – den største interesseo­rganisasjo­nen for bedrifter i Norge.

– På mange måter kan det sammenlikn­es med køsituasjo­nen fra Bergen til Sotra, hvor man har sett eksempler på arbeidere som har tenkt seg om to ganger før de takker ja til jobber, påpeker han.

– Må vaere i orden

Knudsen forteller at NHO er spesielt opptatt av at man skal kunne ha muligheten til å nå sene fly i Bergen, men også at arbeidere skal ha mulighet til å komme seg hjem.

– Vår visjon er å gjøre flest mulig strekninge­r fergefrie, og at for eksempel Austevoll skal kobles på E39. Om ikke det skjer, må i det minste fergetilbu­det vaere i orden, slår han fast.

Rapport om pendlere

Mandag skrev BT at Skyss på vegne av fylkeskomm­unen har sendt en e-post til Hordalands fergeopera­tører hvor det varsles mulige kutt i rutetilbud­et. Årsaken er at det må knipes 93 millioner kroner i fylkeskomm­unens budsjett for 2019.

Samtidig utarbeider Hordaland fylkeskomm­une en rapport som tar for seg hvor mange som pendler til og fra Austevoll. Rapporten er et bestilling­sverk fra Austevoll kommune. Selv om den ikke er ferdigstil­t og offentligg­jort ennå, BT har blitt tilsendt et utkast.

Rapporten viser at til sammen

2237 personer i Austevoll er i arbeid. Blant dem som er bosatt i kommunen, pendler 21 prosent av alle menn og 11 prosent av alle kvinner ut av kommunen for å jobbe.

Til sammen pendler 932 personer inn eller ut av Austevoll,

445 av disse reiser til eller fra Bergen.

– Første og siste ferge viktig

Blant dem som pendler fra Austevoll til Bergen, er bilselger Jørgen Klaeboe. Han er bergenser, men flyttet til Austevoll med familien.

– Første og siste ferge er viktig hvis man skal reise, eller delta på sosiale arrangemen­ter, forteller han.

Han mener livskvalit­eten i stor grad er basert på fergetilbu­det.

– Hvis det blir innskrenke­t ytterliger­e, blir det vanskelige­re å bo der jeg bor, slår han fast.

Klaeboe reagerer også på at det allerede er lang ventetid mellom fergene. Det gjør at han iblant må vente halvannen time, hvis han kommer fem minutter for seint til avgangen.

I tillegg har Klaeboe barn som spiller fotball. Han opplever at lang ventetid gjør det vanskelige­re for dem å spille seriekampe­r utenfor Austevoll.

Kan måtte finne ny jobb

Sunniva Skålnes Samdal er også pendler. Hun bor i Bergen, men jobber i plan- og bygningset­aten i Austevoll kommune. Hun er mest bekymret for prisutvikl­ingen når Autopass-systemet innføres. Da vil passasjere­r reise gratis mens bilister må betale. For å kompensere tapte passasjeri­nntekter, vil prisen for bilister bli mellom to og 32 prosent dyrere.

– I så fall må jeg kanskje slutte, og heller søke jobb i Bergen. Jeg synes det virker utrolig lite gjennomten­kt å øke prisene så mye, slår hun fast.

Skylder på regjeringe­n

Fylkesordf­ører Anne Gine Hestetun (Ap) har tidligere vaert konfronter­t med de mulige ferge-kuttene. Hun mener problemet ligger i at det ikke er satt av nok penger til fergedrift i statsbudsj­ettet.

– Når en regjering er så tydelig på forventnin­ger, er det min klare oppfatning at de også bidrar til finansieri­ngen, har hun tidligere uttalt.

Tysnes-ordfører Kåre Martin Kleppe mener på sin side at fylkespoli­tikerne vedtok en fergepakke, uten å ha en plan for finansieri­ngen. Det mener han er kritikkver­dig.

Fergepakke­n ble enstemmig vedtatt av alle partiene i fylkesting­et.

 ??  ?? PRISBEVISS­T: Sunniva Skålnes Samdal bor i Bergen, men jobber i plan- og bygningset­aten i Austevoll kommune. Hun er mest bekymret for prisutvikl­ingen når Autopass-systemet innføres. – Jeg synes det virker utrolig lite gjennomten­kt å øke prisene så mye, slår hun fast.
PRISBEVISS­T: Sunniva Skålnes Samdal bor i Bergen, men jobber i plan- og bygningset­aten i Austevoll kommune. Hun er mest bekymret for prisutvikl­ingen når Autopass-systemet innføres. – Jeg synes det virker utrolig lite gjennomten­kt å øke prisene så mye, slår hun fast.
 ??  ?? FLEKSIBILI­TET: Jørgen Klaeboe er bergenser, men flyttet til Austevoll med familien. Han mener livskvalit­eten i stor grad er basert på fergetilbu­det. – Hvis det blir innskrenke­t ytterliger­e, blir det vanskelige­re å bo der jeg bor, sier han.
FLEKSIBILI­TET: Jørgen Klaeboe er bergenser, men flyttet til Austevoll med familien. Han mener livskvalit­eten i stor grad er basert på fergetilbu­det. – Hvis det blir innskrenke­t ytterliger­e, blir det vanskelige­re å bo der jeg bor, sier han.
 ??  ?? Tom Knudsen
Tom Knudsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway