Bergens Tidende

Snart slutt på gratispass­ering

I løpet av våren 2019 vil andelen elbiler bli så stor at de må begynne å betale for seg i bomringen i Bergen.

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no ANDERS HAGA HILDE OLSEN AALVIK foto EIRIK BREKKE

eDet betyr at elbilister i bergensomr­ådet må belage seg på å betale 20 kroner dersom de passerer bomringen i rushtiden, og ti kroner utenom.

Det kommer frem i sakspapire­ne til styringsgr­uppen for Miljøløfte­t i Bergen, som denne uken skal møtes. Gruppen ledes av veisjef Terje Moe Gustavsen, og inkluderer både byråd Anna Elisa Tryti, fylkesordf­ører Anne Gine Hestetun og fylkesmann Lars Sponheim. Miljøløfte­t er samlebeteg­nelsen på bompengepa­kken i bergensomr­ådet.

– Bør vaere likt for alle

Christine Johannesen tok lappen mandag formiddag. Samme kveld var hun på plass ved ladestasjo­nen på Danmarks plass, for å lade opp bilen til moren.

– Jeg synes jo det er deilig å kunne slippe å betale pengene som går til bompenger når jeg får låne bilen av mamma, men samtidig synes jeg det bør vaere likt for alle, sier Johannesen.

Hun har medlidenhe­t med dem som ikke har elbil og må betale, mens andre slipper det.

– Vi bruker jo de samme veiene, da synes jeg det er rettferdig at vi også betaler de samme utgiftene, sier hun.

Det at hun og moren kjører elbil er i hovedsak på grunn av miljøet.

– Mamma bruker ikke bilen så mye, så da tenkte hun nok at det var fornuftig å kjøpe en elbil. Jeg er glad for at hun kjøpte det med tanke på miljøet, så det at vi har sluppet å betale har bare vaert en bonus, sier Johannesen.

Når snart taket

I juni var andelen el- og hydrogenbi­ler – eller nullutslip­pskjøretøy – som passerte bomringen på 17,6 prosent. Andelen steg jevnt og trutt hele første halvår. Dersom veksten fortsetter slik, vil andelen passere 20 prosent til våren.

Politikern­e har allerede vedtatt at når andelen når 20 prosent, skal også nullutslip­psbiler begynne å betale.

– Men elbiler vil fortsatt ha store fordeler. Vi er opptatt av å gi en gulrot til de som kjører utslippsfr­ie biler, og de skal knaskes fortsatt, sier byråd for byutviklin­g Anna Elisa Tryti (Ap).

Hun viser til at takstene for elbiler fortsatt vil vaere under halvparten av det mer forurensen­de biler betaler. Dessuten vil kommunen oppretthol­de gratis parkering på gategrunn og halv pris i parkerings­husene for elbiler.

– Elbil er fremtiden

Susanne Ekerhovd er sikker på at elbilen er fremtiden. Derfor valgte hun å kjøpe seg elbil.

– Jeg må ha bil i jobbsammen­heng, så jeg kommer ikke til å bruke den noe mindre når vi må betale. Det er miljøvennl­ig å kjøre elbil og jeg tror

 ??  ?? IKKE MINDRE BRUK: Susanne Ekerhovd kommer ikke til å bruke bilen mindre når hun må betale bompenger for elbilen sin.
IKKE MINDRE BRUK: Susanne Ekerhovd kommer ikke til å bruke bilen mindre når hun må betale bompenger for elbilen sin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway