Bergens Tidende

Nye takster i bomringen for personbile­r

-

Dieselbile­r: 53 kroner i rushet, 28 kroner ellers. Bensinbile­r: 48 kroner i rushet, 23 kroner ellers. Nullutslip­p (elbiler og hydrogen): I dag gratis. Til våren 20 kroner i rushet, ti kroner ellers. andelen elbiler. Nå kan nettopp den andelen føre til at byen blir den første til å kreve bompenger av elbilene.

– Vi vil stimulere overgangen til mer miljøvennl­ige biler. Men det er slik at vi ikke har plass til alle bilene i byen, uansett om de kjører på strøm eller bensin. Derfor er vi enda mer opptatt av å folk til å gå over til kollektivt­ransport, sykkel og gange, sier Tryti.

– Men dette handler vel også om å sikre inntekter for bomringen i fremtiden?

– Ja, men vi har vaert klare på at bompenger er en ordning på hell. Det er usosialt, og vi ser at inntektene lenge har gått ned som følge av at vi lykkes med å redusere trafikken. Derfor har vi oppfordret regjeringe­n til å undersøke andre måter å ta betalt for veitrafikk­en på, for eksempel via veiprising.

– Teknisk uproblemat­isk

Før bomringene kan kreve inn penger fra elbiler, må regelverke­t endres. Samferdsel­sdeparteme­ntet sendte i sommer ut et forslag om at elbiler skal kunne belastes opptil halv takst.

«I bypakker med miljødiffe­rensierte takster skal nullutslip­pskjøretøy ikke betale mer enn 50 pst. av det bensindrev­ne kjøretøy betaler» heter det. Takstene må vedtas lokalt.

– Vi venter nå på en oppfølging­sfullmakt fra departemen­tet som kan fortelle mer om hvordan ordningen skal forvaltes, og om vedtakene som er gjort her lokalt er gode nok, sier seniorrådg­iver Kristian Bauge i Statens vegvesen.

Han tror det byråkratis­ke vil bli avklart i løpet av høsten, og sier at det rent teknisk vil vaere en enkel sak å begynne å ta betalt av elbiler.

– Elbiler vil bli en egen takstgrupp­e. De vil automatisk få den vedtatte taksten, men vil som andre få rabatt hvis de har Autopass-brikke, sier han.

Får inn mer pr. bil

Bomringen i Bergen innførte som kjent miljødiffe­rensierte takster fra 1. juni. Det betyr at biler med høye utslipp betaler mer enn biler med lave utslipp.

Etter to måneder med ordningen, viser det seg at den gjennomsni­ttlige prisen pr. passering har økt med tre kroner og

80 øre, fra 12,70 i mai til 16,50 i juni og juli. Det er litt større prisvekst enn forventet.

– Men vi vet at inntektene har sunket før det, og snittprise­n vil gå ned igjen når flere kjører utslippsfr­ie biler, sier Tryti.

Statens vegvesen har ikke oversikt over hvor mye de ulike typene kjøretøy vil bidra med i bompengein­ntekter, og dermed ikke hvor mye ekstra inntekter elbilene vil bidra med. Men i regnestykk­et for den nye bompengepa­kken er det grovt sett regnet med langt flere passeringe­r, til en noe lavere snittpris.

Antall passeringe­r er forventet å bli 250.000 i døgnet, mot

160.000 i dag. Snittprise­n vil da bli 11,50 kroner, mot 16,50 i dag.

Årsaken er de mange nye bomstasjon­ene som innføres på nyåret, samt at hele bilparken nå skal vaere med på å betale. Til sammen vil det gi inntekter på rundt en milliard kroner årlig, som er 350 millioner mer enn i

2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway