Bergens Tidende

Overgrepst­iltalt 51-åring hevder datteren lyver

- CHRISTIAN NICOLAISEN christian.nicolaisen@bt.no

Firebarnsf­aren risikerer forvarings­straff dersom han blir dømt for vold og overgrep. Han avviser alle anklager.

I forrige uke fikk retten høre til dels rystende forklaring­er fra datteren og fra hans tidligere samboer om vold og overgrep. I går ble den 51 år gamle mannen blant annet bedt om å kommentere datterens påstand om at han skal ha forgrepet seg på henne i 18 år. Han avviser datterens beskyldnin­ger som ondskapsfu­lle fantasier.

– Alt er løgn. Alt hun har sagt er løgn, sa han fra tiltalebok­sen i Sunnhordla­nd tingrett.

– Hvis det er sant at jeg har misbrukt min datter i så mange år, hvorfor har hun ikke sagt det til noen? Hvorfor har hun ikke gått til politiet med mitt DNA? Det hun har sagt, stemmer ikke. Jeg kunne aldri ha gjort noe sånt, sa han.

Gikk i «sørgeklaer»

51-åringen beskrev sin datter som manipulere­nde og kynisk, en som hadde «hjernevask­et» sin mor og sine brødre til å vitne mot ham.

Mannen, som risikerer forvarings­straff dersom han blir dømt, hadde på seg en svart dress og svarte sko i retten. Klesvalget var ikke tilfeldig, sa han.

– Jeg går i svarte klaer fordi jeg sørger. Min datter er ikke lenger mitt barn. Hun er død for meg. Jeg vil aldri se henne igjen.

Svaert detaljert forklaring

Han svarte tidvis svaert detaljert på konkrete spørsmål fra rettens medlemmer. Ved mer enn én anledning ble han avbrutt av tingrettsd­ommer Frank Schmidt.

På spørsmål om hvorfor datteren skulle lyve om grove overgrep, svarte faren at det måtte ha sammenheng med at hun fryktet ham, og derfor ville bli kvitt ham.

–Hun tror jeg vil ta livet av henne. Jeg har selvsagt aldri hatt til hensikt å drepe min datter. Jeg sa «du er død» til henne én gang. Det betydde kun at hun ikke lenger finnes for meg. Det var ikke en trussel, sa han.

Var streng med barna

Datteren har forklart at de første overgrepen­e skjedde da hun var fire år gammel, og at det ble verre og verre etter hvert som hun ble eldre.

Da hun flyttet for å studere, kom faren ofte på besøk. Da kunne hun bli voldtatt så ofte som fem-seks ganger om dagen, sa hun. Dette avviste 51-åringen fullstendi­g.

– Et barn gjør meg ikke seksuelt opphisset. Jeg blir lei meg når mitt eget kjøtt og blod beskylder meg for noe sånt.

Mannen er også tiltalt for å ha brukt vold mot barna og mot sin tidligere samboer. I forrige uke fikk retten høre om en familiehve­rdag preget av frykt og ekstrem sosial kontroll.

Fikk ikke møte gutter

Barna fikk blant annet ikke lov til å vaere på besøk hos andre i helgene, siden nordmenn ofte drakk alkohol da. Datteren fikk verken drikke alkohol eller møte gutter da hun ble eldre.

– I min kultur finner du deg kjaereste når du er ferdig med studiene. Da kan du forlove deg, gifte deg og få barn. Jeg har vaert streng mot mine barn fordi jeg vil at de skal bli til noe, nå sine drømmer, sa han.

I retten innrømmet han at han alltid hadde vaert streng med barna, og at han kunne gi dem et klaps i bakhodet.

– Aldri ment bokstaveli­g

Han erkjente at det 20 år lange samlivet med barnas mor til dels var preget av konflikter og krangling. Kun ved to anledninge­r endte slike krangler i voldsbruk fra hans side, forklarte han.

Tiltalen omfatter imidlertid årevis med vold, trusler og mishandlin­g.

Det familien hans i mange år har oppfattet som drapstrusl­er og krenkende utsagn, berodde på en stor misforståe­lse, forklarte han.

– Det har aldri vaert ment alvorlig eller bokstaveli­g. I mitt hjemland er det vanlig at foreldre eller besteforel­dre sier slike ting. Det betyr ikke at du mener det.

51-åringen kom til Norge som flyktning i 1993. Hjemlandet var preget av konflikt og politisk uro. Allerede som 13-åring ble han arrestert uten gyldig grunn, forklarte han. Seinere tjenestegj­orde han i militaeret og deltok i krigshandl­inger.

Utspørring­en av den tiltalte fortsetter i dag.

 ?? FOTO: CHRISTIAN NICOLAISEN ?? DOMMERE: Mandag fikk den overgrepst­iltalte 51-åringen flere spørsmål fra tingrettsd­ommer Frank Schmidt (i midten).
FOTO: CHRISTIAN NICOLAISEN DOMMERE: Mandag fikk den overgrepst­iltalte 51-åringen flere spørsmål fra tingrettsd­ommer Frank Schmidt (i midten).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway