Bergens Tidende

Fikk jernstang i bilvinduet – nå må familiefar­en punge ut selv

- PAUL ANDRÉ SOMMERFELD­T paul.sommerfeld­t@bt.no

Trebarnsfa­ren må selv dekke egenandel og bonustap etter at en jernstang løsnet og traff bilen i en mørk tunnel på E16.

Det var i slutten av juli at familien fra Osterøy opplevde å bli truffet av en tre meter lang jernstang i Knoltatunn­elen på E16 mellom Evanger og Bulken.

– Veldig frustreren­de

Nylig fikk familien svar på skadesaken fra forsikring­sselskapet Gjensidige, der det er gjort en vurdering av hvem som kan holdes ansvarlig for uhellet.

Familien får dekket skadene på bilen gjennom kaskoforsi­kringen, men må selv dekke egenandel på 4000 kroner og et bonustap som trolig vil komme på et par tusen kroner.

Totalt gjorde jernstange­n skader for 34.000 kroner.

– Det er veldig frustreren­de. Vi har ikke så mye penger igjen etter sommeren, sier familiefar og sjåfør Roy-Inge Folkvord.

Tar ikke ansvaret

I svarbrevet kommer det frem at den ansvarlige for veien kan komme i ansvar «dersom de har vist uaktsomhet ved at de har fått beskjed om skaden, og likevel har unnlatt å gjøre noe med det».

I det konkrete tilfellet ble både politi og underlever­andøren Presis Veidrift varslet via Statens vegvesen. Forholdet ble utbedret umiddelbar­t, og tunnelen åpnet igjen kort tid etter.

Familiefar­en skal ifølge Vegvesenet ha vaert den første som varslet om jernstange­n.

Ut fra dette konkludere­r Gjensidige med at verken Vegvesenet eller leverandør­en kan holdes ansvarlig, ettersom de ikke hadde fått beskjed om jernstange­n før Folkvord varslet, og dermed heller ikke hadde mulighet til å utbedre forholdet.

Burde blitt oppdaget

Folkvord jobber selv med tunnelsikr­ing og mener det burde vaert mulig å oppdage den farlige stangen gjennom vanlige inspeksjon­er.

– Tunnelene blir vasket en gang i måneden. Da burde en jo klare å se slike forhold og finne ut av det. Hva om noen hadde omkommet, hvem hadde da tatt ansvaret, spør han.

Veioperatø­r Marianne Hove i Vegtrafikk­sentralen bekrefter at de kun fikk inn én melding om jernstange­n den aktuelle dagen, men at det ble rapportert om flere biler som fikk skader.

– Mest sannsynlig er det et

 ??  ??
 ?? FOTO: ROY-INGE FOLKVORD ?? JERNSTANGE­N: Bildet av jernstange­n er tatt etter at stedet ble sikret av politi og entreprenø­r.
FOTO: ROY-INGE FOLKVORD JERNSTANGE­N: Bildet av jernstange­n er tatt etter at stedet ble sikret av politi og entreprenø­r.
 ??  ?? SKREMMENDE OPPLEVELSE: – Jeg me velsen i sommer.
SKREMMENDE OPPLEVELSE: – Jeg me velsen i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway