Bergens Tidende

Får bot på fem millioner etter giftgassul­ykke

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

Equinor får en bot på fem millioner kroner etter giftgassul­ykken ved Sturetermi­nalen i Øygarden i 2016. En utplassert skoleelev var i livsfare i flere dager etter ulykken.

– Beløpets størrelse gir et tydelig signal om at dette var en alvorlig hendelse der menneskeli­v kunne gått tapt, sier politiadvo­kat Ole Bjørn Mevatne.

Det er Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsk­ontor som har etterforsk­et saken. Boten er utferdiget etter ordre fra statsadvok­aten i Hordaland.

17-åringen besvimte

Det var onsdag 12. oktober 2016 at den utplassert­e skoleeleve­n pustet inn den giftige gassen hydrogensu­lfid (H2S) på toppen av en reaktor ved Sturetermi­nalen.

17-åringen var en del av et arbeidslag som klatret opp leideren til toppen av reaktoren. Da de fem arbeiderne kom opp, merket to av dem at noe var galt, men før de fikk kommet seg ned, hadde 17-åringen besvimt.

Det ble iverksatt livreddend­e arbeid på toppen av reaktoren. Øygarden brannvesen kom også raskt til skadestede­t. 17-åringen ble kritisk skadet, og var i livsfare i flere dager etter ulykken.

– Alvorlige brudd på HMS

– Når arbeidet med politiets konklusjon­er har tatt såpass lang tid, så har det sammenheng med at saken har vaert innom både Petroleums­tilsynet og statsadvok­aten, før vi fikk den i retur, sier Mevatne.

Han peker på følgende punkter som grunnlag for at boten blir gitt:

Med to ukyndige skoleeleve­r i arbeidslag­et var det ikke gjennomfør­t nødvendig trening i forhold til gjeldende verneregle­r. Det ble blant annet ikke brukt oksygenmas­ker.

Equinor burde ha vurdert risikoen bedre enn det som var tilfelle før hendelsen.

Det var ikke tilstrekke­lig bemanning på jobb. Det var heller ikke tilstrekke­lig kontakt mellom avgående og pågående vaktlag før hendelsen.

– Politiets oppgave har blant annet vaert å gjennomfør­e avhør av involverte. Vår konklusjon er at det her foreligger en rekke grove brudd på ulike verneregle­r og HMS. Dette kunne gått virkelig ille, sier Mevatne.

Tar inn 200 skoleeleve­r

Mediekonta­kt Elin A. Isaksen i Equinor sier at boten fra Vest politidist­rikt er mottatt og akseptert.

– Ulykken på Sturetermi­nalen var en vekker for oss. Dette var en rutinesvik­t som ikke skal skje. Hendelsens alvorlige karakter har ført til en systematis­k gjennomgan­g av våre rutiner. Vi tar med oss laeringen. Heldigvis gikk det bra til slutt med alle de involverte, sier Isaksen.

– Det var en skoleelev som ble eksponert for den farlige gassen?

– Ja, vi tar årlig inn rundt 200 elever ved våre landanlegg. Det er ingen ting som tilsier at vi ikke skal fortsette med dette. Elever skal fortsatt få utplasseri­ng og se hvordan det jobbes ved våre anlegg for å lage seg et utdannings­løp. Samtidig skal det vaere trygt, sier Isaksen.

Fem kom til skade

Den giftige gassen kom fra en tank som renser oljeholdig vann som inneholder sulfat. Sulfat i et lukket rom kan i noen tilfeller danne den giftige gassen.

Totalt måtte fem personer til medisinsk behandling etter hendelsen ved Sturetermi­nalen.

Det var kun den 17 år gamle skoleeleve­n som kom kritisk til skade. Han ble seinere friskmeldt og utskrevet fra sykehuset.

En 18 år gammel medelev, en 19 år gammel laerling, samt to ansatte på 30 og 50 år var blant de fem som kom lettere til skade.

Flere regelverks­brudd

Equinor (den gang Statoil) har i en intern granskning­srapport tatt kraftig selvkritik­k etter hendelsen. Selskapets egen granskning klassifise­rte ulykken i kategori «rød 1» som er den mest alvorlige type hendelse. I den rapporten kom det frem at hendelsen like gjerne kunne endt med at 17-åringen mistet livet.

Petroleums­tilsynet avdekket i sin rapport flere regelverks­brudd, deriblant manglende styring av aktivitete­r, ressurser, prosesser og kompetanse. Granskinge­n viste videre at det har vaert mangler ved skiftoppse­tt og skiftbytte, og mangler ved ledelse og gjennomfør­ing av beredskaps­oppgaver.

Hendelsens alvorlige karakter har ført til en systematis­k gjennomgan­g av våre rutiner. Vi tar med oss laeringen. Elin A. Isaksen, mediekonta­kt i Equinor

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? HOLDER VAKT: Equinor-ansatte ved porten på Sturetermi­nalen etter ulykken i 2016.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK HOLDER VAKT: Equinor-ansatte ved porten på Sturetermi­nalen etter ulykken i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway