Bergens Tidende

Spås en lysende fremtid

- DANIEL RØED-JOHANSEN daniel.roed-johansen@aftenposte­n.no

Da Viktor Hovland (20) var på sin første utenlandst­ur med landslaget, innså treneren hva som bodde i ham: – Han gikk ut og pisset på motstander­en.

– Tiger, who?

Det var kommentare­n som fikk tilhørerne langs greenen til å bryte ut i latter.

Viktor Hovland sto med trofeet etter seieren i U.S. Amateur – verdens største amatørturn­ering i golf. Nå hadde han fått spørsmål fra Fox Sports om hvordan det var å vinne en turnering legender som Tiger Woods tidligere har gått seirende ut av.

Ekstreme egenskaper

Den norske 20-åringen gliste etter den kvikke replikken. Så fulgte han opp:

– Hvis jeg kan følge i fotsporene til Tiger og de gutta bare noen steg, er det mer enn jeg kan be om.

Det var Hovland det handlet om på ikoniske Pebble Beach i California natt til mandag norsk tid. Det var ham TV-kameraene og alles øyne var rettet mot.

Triumfen gjør at han neste år inviteres til The Open Championsh­ip, The Masters og U.S. Open, tre av de fire majorturne­ringene.

Det kan ingen norske herrespill­ere vise til.

De som kjenner ham, er imidlertid ikke overrasket over den historiske prestasjon­en.

Magnus Ohlsson var Hovlands trener i Grønmo Golfklubb i begynnelse­n av tenårene. Han beskriver en gutt som var ekstremt målbevisst.

– Han er den eneste jeg vet om som trener på bursdagen sin, og som kommer fra en turnering i Europa, lander på Gardermoen og drar rett til golfklubbe­n for å trene, sier Ohlsson, som nå tilhører Oppegård Golfklubb.

– Om høsten var Viktor forbannet fordi solen gikk ned for tidlig. Da ble det for få timer med trening, sier han videre.

Eventyret startet på banene til Drøbak Golfklubb, der foreldrene

selv spilte mye. Viktor Hovland ble med dem, og han ble raskt veldig ivrig.

– Da han fortsatt bodde hjemme, var det nesten ikke en dag gjennom vinteren der vi slapp unna å kjøre ham til inneanlegg­et på Fornebu, forteller faren Harald.

Om sommeren spilte han mye i Drøbak, så noen år på Grønmo i Oslo, før han vendte tilbake til Drøbak Golfklubb. Jim McGowan, trener i Drøbak, husker spesielt én trening da Hovland var rundt 14 år.

– Han fikset et par småting og traff ballen annerledes. Plutselig oppnådde han en helt annen lengde, sier han.

Treneren beskriver talentets utvikling i tenårene som «fenomenal», og mener Hovland slår ballen på en «rett» måte som skiller ham ut fra de fleste andre. Og at han «spiller uten frykt».

– Jakter det perfekte

Nå er Hovland elev ved Oklohoma State University. Det regnes for å vaere det fremste golf-colleget i USA.

Før han dro til USA var han også en periode innom golfklubbe­n Miklagard. Der var Nicolai Langeland trener. Han mener Hovland utmerker seg på spesielt ett område.

– Når han trener, trener han virkelig. Mange trener 30–40 timer i uken, men de har ikke optimalt fokus. Vi pleide å spøke med at det kunne smelle en bombe ved siden av Viktor på treningsfe­ltet uten at han hadde merket det, sier Langeland.

Han beskriver Hovland som en «perfeksjon­ist».

– Han stiller skyhøye krav til seg selv og jakter hele tiden det perfekte, sier han.

Treneren la merke til at Hovland var litt annerledes enn de fleste andre som type.

– Det var et voksent hode i en ung kropp. Da jeg begynte å diskutere med ham, kunne vi sitte i fire-fem timer og snakke om golfteknik­k. Det hadde jeg aldri opplevd før, sier Langeland.

Hovland var også elev ved idrettssko­len Wang i Oslo. Toppidrett­ssjef Håvard Johansen peker på Hovlands brennende ønske om utvikling.

– I konkurrans­er har han våget å trene på teknikk for å utvikle seg videre, slik at han blir bedre seinere. Mange hadde ikke turt å tenke utvikling i store turneringe­r, sier han.

Imponerte i første turnering

Landslagst­rener Niklas Diethelm husker godt hva som skjedde under Hovlands første turnering for juniorland­slaget.

– Vi møtte England i kvartfinal­en og satte Viktor opp mot deres beste spiller. Og han gikk ut og pisset på ham. Da begynte jeg å skjønne at det kunne bo noe spesielt i ham, forteller han.

I sommer møtte han Hovland igjen. Da hadde 20-åringen tatt nye, store steg.

– Så bra hadde jeg aldri sett ham. Han misset knapt et slag på tre dager, sier Diethelm.

Frem til nå er Henrik Bjørnstad den eneste nordmannen som har spilt fast på den prestisjet­unge PGA-touren.

Han fikk tidlig kontakt med Hovland gjennom en trenerroll­e i Norges Golfforbun­d.

– Han har alltid vaert en herlig gutt. Nå har han også fått på seg en stor dose selvtillit og greier å kombinere denne med å vaere ydmyk og herlig, sier Bjørnstad.

Han fastslår at Hovland har hatt en «fantastisk utvikling» i USA.

Planlegger å studere videre

Golfstjern­eskuddet selv sa etter triumfen at planen er å fullføre skolegange­n ved colleget, der han har to år igjen.

Hvis han hadde valgt å bli proffspill­er nå, ville invitasjon­ene til de store turneringe­ne neste år blitt trukket tilbake.

Alle som har fulgt ham på veien hit, tror dette er starten på et vakkert golfeventy­r.

– Samtidig er det viktig ikke å hausse for mye opp. Det er ett av de store gjennombru­ddene i år, men det er fortsatt mange steg å ta, påpeker Wangs Håvard Johansen.

 ?? FOTO: ERIC RISBERG, TT NYHETSBYRÅ­N ?? FOKUSERT: Viktor Hovland vant verdens største amatørturn­ering i golf. Trenerne som har fulgt veien mot toppen, trekker frem talentets spesielle egenskaper.
FOTO: ERIC RISBERG, TT NYHETSBYRÅ­N FOKUSERT: Viktor Hovland vant verdens største amatørturn­ering i golf. Trenerne som har fulgt veien mot toppen, trekker frem talentets spesielle egenskaper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway