Bergens Tidende

Vellykket på Landmark

-

Landmarks enkveldsfe­stival innfridde alle forventnin­ger – også de jeg ikke visste jeg hadde.

«Det der var virkelig noe!», sa min sidedame oppspilt. Og det var det virkelig.

EN ANNEN JUVEL som kan trekkes frem, var performanc­en til irske multi-instrument­alist Áine O’Dwyer. I midten av Galleri 1 satt hun stoisk ved et bord fullt av rekvisitte­r, som en slags lydskulptu­r fra en annen verden.

Verket heter Imaginary Organ, og er lag på lag med omsorgsful­le og behagelige lyder som ringende bjeller, en våt finger som stryker langs kanten av et glass, føtter som plasker i et lite basseng, rolig lesing som oppfattes som sang. De skarpe lydene flasker med vann kan lage om man blåser hardt nok, er en kontrast. En diffus knitrelyd den eneste konstanten.

Mot slutten av fremførels­en bryter hun plutselig ut av transen, og baner seg vei mellom publikum og ut av rommet. Knitrelyde­n fortsetter i salen, og vi hører henne gå rundt i de andre rommene mens hun synger.

PUBLIKUM SER LANGT etter henne og ser spørrende rundt på hverandre. Vi blir sittende akkurat lenge nok til at jeg tror det er meningen at vi skal følge etter. Til slutt bestemmer jeg meg for å følge etter den første personen som går ut. Men idet jeg har tatt avgjørelse­n, kommer hun tilbake og takker for seg.

Jeg biter meg merke i den behagelige knitrelyde­n, og lurer på hva den er. Kanskje en kontaktmik­rofon festet til en av salens sakkosekke­r? Eller kommer den fra den skjelvende sølvduken som dekker bordet?

ETTER ENDT performanc­e får jeg høre av lydteknike­ren at det er opptak av lyden av regn på taket. Det minner meg på at det fine med kunsten er selve undringen.

 ?? FOTO: ELIAS DAHLEN ?? OVERRASKEN­DE: Man hører stadig om hvor vanskelig akustikken er i disse hvite gallerirom­mene. Derfor ble jeg mildt sagt overrasket over hvordan musikerne kontroller­te, eller rettere sagt, lekte med den.
FOTO: ELIAS DAHLEN OVERRASKEN­DE: Man hører stadig om hvor vanskelig akustikken er i disse hvite gallerirom­mene. Derfor ble jeg mildt sagt overrasket over hvordan musikerne kontroller­te, eller rettere sagt, lekte med den.
 ??  ?? RENATE S. HANDAL
RENATE S. HANDAL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway