Bergens Tidende

– Jeg håper folk blir glade når de ser «Heimebane 2»

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Ane Dahl Torp er snart kinoaktuel­l i katastrofe­filmen «Skjelvet». Men innspillin­gen av sesong to av NRK-snakkisen «Heimebane» er det som opptar tiden hennes mest.

– Vi er litt over midtveis i innspillin­gen av «Heimebane». Jeg dro direkte fra Ulsteinvik til Haugesund lørdag kveld. Og tirsdag starter vi på nye opptak i Oslo. Hele innspillin­gen tar nesten et halvt år, så det er en stor jobb. Men veldig gøy – ikke minst det å kunne bygge opp en figur fra a til å, sier Ane Dahl Torp til BT på filmfestiv­alen i Haugesund.

440 spesialeff­ektsbilder

Hun er i filmbyen for å delta på gallapremi­eren til katastrofe­filmen «Skjelvet», som fikk fem hjerter i BT. Dette er oppfølgere­n til «Bølgen», som ble sett av 833.000 på norske kinoer. Denne gangen er det hovedstade­n som får merke naturkreft­ene.

– Noen oppfølgere har glemt eneren sin – de bare durer på. Men her er «Bølgen» er viktig premiss det som skjer i «Skjelvet». Vi møter den samme familien, men de er på forskjelli­ge stadier i livet. Kristian (Kristoffer Joner) sitter fast i det som skjedde i Geiranger. Det preger ham veldig, mens Idun, som jeg spiller, er mye mer logisk og løsningsor­ientert. Hun tenker: «Vi hadde sinnssyk uflaks sist. Det vil ikke skje igjen. Vi må videre i livet, ta vare på familien», sier Dahl Torp.

I filmen er det 440 spesialeff­ektsbilder. Hun er dypt imponert over hva man klarer å lage i Norge for cirka 50 millioner kroner.

– Føles ekte

– Jeg var i USA med «Bølgen». Ingen der skjønte hvordan vi kunne lage filmen for de pengene vi hadde til rådighet. Jeg tror de vil få enda mer hakeslepp nå. Det rare for meg som skuespille­r, er at innspillin­gen føles så realistisk. Jeg skjønner jo at det vanskelig å forestille seg at Oslo slås tilbake til steinalder­en, men det føles likevel ekte når vi holder på. – Hvordan?

– Vi er i en heis som rister. Det detter ting ned fra taket. Det gir oss mer tekstur og en følelse av realisme. En hel etasje i Oslo Plaza ble bygget i en gigantisk fabrikkhal­l i Praha. Jeg har aldri vaert med på noe så massivt, sier Dahl Torp.

– Positive sommerfugl­er

Hun vet at det er enorme forventnin­ger til både «Skjelvet» og «Heimebane 2». Men det preger ikke hennes arbeid som skuespille­r.

– Jeg vet at folk gleder seg. Derfor vil jeg at folk skal bli glade, og ikke skuffet, når de ser både filmen og TV-serien. Dette er prosjekter som retter seg mot brede, store masser, så jeg har mer positive sommerfugl­er i magen.

– Er du mer involvert manuset til «Heimebane 2»?

– Nei. Manuset er i utgangspun­ktet så velskrevet. Hvis det er noe med motorikken og andre ting som føles feil, gir jeg beskjed, sier Dahl Torp.

«Heimebane» hadde i snitt cirka 750.000 seere pr. episode. Og den vant seks gullruter, blant annet for beste dramaserie og for beste kvinnelige hovedrolle.

Rollefigur­en hennes, Helena Mikkelsen – den første kvinnelige treneren i norsk toppfotbal­l,

Det rare for meg som skuespille­r, er at innspillin­gen føles så realistisk.

Ane Dahl Torp, skuespille­r

ible også gjenstand for debatt i alle landets aviser.

– Det jeg først og fremst er glad for, er at Helena Mikkelsen er en kvinnelig fiksjonsfi­gur som ikke ber om å bli elsket av menneskene rundt seg eller av publikum. Hun frir ikke til noen. Det føler jeg også TV-seerne har satt pris på. – Er dette et viktig signal? – Ja. Det beviser at det kan satses på kvinnelige fiksjonsfi­gurer, gjerne over 40, som ikke bare er sympatiske. Jeg håper at dette kan bane vei – og gi oss større handlingsr­om. Fiksjon skal også fortelle hvordan virkelighe­ten er og bør vaere. Derfor er det så viktig at vi ikke snevrer inn,sier hun.

 ?? FOTO: FRANK JOHNSEN ?? SKJELV: Ane Dahl Torp kom direkte fra «Heimebane 2»-innspillin­g til Haugesund og gallapremi­eren på «Skjelvet».
FOTO: FRANK JOHNSEN SKJELV: Ane Dahl Torp kom direkte fra «Heimebane 2»-innspillin­g til Haugesund og gallapremi­eren på «Skjelvet».
 ?? FOTO: FANTEFILM ?? KATASTROFE: Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp i en scene fra «Skjelvet», som får kinopremie­re 31. august.
FOTO: FANTEFILM KATASTROFE: Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp i en scene fra «Skjelvet», som får kinopremie­re 31. august.
 ?? FOTO: FANTEFILM ?? JORDSKJELV: Oslo Plaza blir rammet av katastrofe­n.
FOTO: FANTEFILM JORDSKJELV: Oslo Plaza blir rammet av katastrofe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway