Bergens Tidende

En stor mulighet for Norge

- ØRNULF JAN RØDSETH

Ubemannede skip truer verken internasjo­nal skipsfart eller gode sjøfolk.

Seniorfors­ker ved SINTEF Ocean. Daglig leder i Norsk Forening for Autonome Skip

NORGE STÅR I FARE FOR å miste internasjo­nal respekt på grunn av satsingen på autonome skip, skriver kaptein Magne Rødland i BT 9. august. Ubemannede skip endrer maritim transport, men truer verken internasjo­nal skipsfart eller gode sjøfolk. Autonomi er også en mulighet for norsk skipsfarts­naering til å bli enda større.

DET ER STOR INTERNASJO­NAL INTERESSE for Norge og autonome skip. I år har vi i Trondheim fått besøk av ti internasjo­nale grupper som vil laere mer om slike skip. Norge er uten tvil internasjo­nalt ledende både på kunnskap og bruk.

Autonome skip er ikke vanlige skip uten mannskap. Yara Birkeland-skipet, som vil vaere verdens første ubemannede skip i drift, erstatter ikke vanlige skip. Det lager en helt ny og utslippsfr­i transportt­jeneste, som fjerner 40.000 containerl­ass fra veiene i Grenland. Yara Birkeland skaper også nye arbeidspla­sser for sjøfolk, men på land.

RØDLAND HAR DERFOR RETT I at vi ikke vil se dagens skip i ubemannet utgave med det første. For store skip er mannskapsk­ostnadene små og investerin­gene for å gjøre skipet ubemannet betydelige. Men sjøtranspo­rten kan kanskje endres: I stedet for ett skip med 20.000 containere, kan vi bruke fem skip med 4000 hver?

Det gir faerre omlastinge­r og mer effektiv varetransp­ort. Prisen på selve skipstrans­porten blir høyere, men dette tas igjen på mindre omlasting og mellomlagr­ing og bedre tjenester til brukerne.

Rødland har også rett i at vi ikke uten videre kan si at det er tryggere med automatikk enn med gode sjøfolk om bord. Det som vil øke sikkerhete­n, er at autonome skip må seiles på en annen måte. Ruten blir planlagt i alle detaljer før avreise. Alle tenkbare hendelser blir analysert og lagt inn i planene. Seilasen blir kontinuerl­ig overvåket, og planen justert underveis.

MÅLET ER Å ELIMINERE RISIKABLE hendelser i stedet for å håndtere dem når de skjer. Vi blir også nødt til å tenke nytt på assistanse ved ulykker til sjøs. Autonome skip kan vanskelig redde folk opp fra sjøen, men de kan bidra med svaert gode sensorsyst­emer og høykapasit­ets kommunikas­jon til land.

Kanskje skal autonome skip brukes som redningsse­ntralenes forlengede øyne og ører på stedet?

Teknisk svikt i kommunikas­jon og andre funksjoner er en utfordring, og autonome skip må bygges med doble eller flerdoble systemer. Allikevel vil tekniske feil skje, og dette må inn i seilingspl­anen.

ANDRE UTFORDRING­ER som Rødland peker på, er også reelle og viktige. I Norge har vi etablert «Norsk Forum for Autonome Skip». Her samarbeide­r myndighete­r, eksperter på internasjo­nal sjørett og forsikring, Leder for programkom­iteen for MIljøparti­et De Grønne i Bergen teknologer, brukere og andre om å finne løsninger på utfordring­ene.

Alle løsningene er ennå ikke på plass, men dette er et arbeid som vi utfører gradvis og sammen. Derfor er Norge ledende innen autonome skip, og derfor er det ingen mangel på respekt internasjo­nalt.

AUTONOME SKIP ER IKKE EN TRUSSEL mot skipsfart og gode sjøfolk. De anvendelse­ne vi ser i dag, lager nye løsninger og øker omfanget av sjøtranspo­rt. Autonome skip vil endre skipsfarte­n og arbeidsopp­gavene, men for Norge er dette en stor mulighet.

Økende automatise­ring krever høyere kompetanse for mannskapet. Det betyr mindre fokus på billig mannskap og flagg, og mer fokus på kompetanse i alle ledd.

I tillegg til at Norge er ledende i utviklinge­n av autonome skip, har vi verdensled­ende kompetanse hos våre sjøfolk, rederier, myndighete­r og andre. Det er opp til oss om den pågående revolusjon­en innen sjøfart skal fortsette å ledes av Norge.

 ?? FOTO: SINTEF OCEAN ?? MER KOMPETANSE: Økende automatise­ring krever høyere kompetanse for mannskapet i alle ledd. Det betyr mindre fokus på billig mannskap og flagg, skriver innsender. Bildet viser testfartøy som brukes i Trondheim til å utvikle teknologie­n for ubemannede skip.
FOTO: SINTEF OCEAN MER KOMPETANSE: Økende automatise­ring krever høyere kompetanse for mannskapet i alle ledd. Det betyr mindre fokus på billig mannskap og flagg, skriver innsender. Bildet viser testfartøy som brukes i Trondheim til å utvikle teknologie­n for ubemannede skip.
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB/SCANPIX ?? INGEN HJERTESONE­R: Rundt skolene i Bergen skal det vaere såkalte hjertesone­r, hvor det ikke er tillatt å sette av eller hente elever som blir kjørt til skolen. Ennå har ingen av skolene fått det, skriver innsender.MONA HØGLI
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB/SCANPIX INGEN HJERTESONE­R: Rundt skolene i Bergen skal det vaere såkalte hjertesone­r, hvor det ikke er tillatt å sette av eller hente elever som blir kjørt til skolen. Ennå har ingen av skolene fått det, skriver innsender.MONA HØGLI

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway