Bergens Tidende

Bedrifter går glipp av en unik mulighet

- HÅVARD HOLME

Prosjektle­der Aksjon laerebedri­ft, NHO Hordaland hard. Vi må heie frem yrkesfagsu­ngdommene og legge til rette for at de kan fullføre videregåen­de og oppnå sine målsetting­er i arbeidsliv­et.

ALDRI FØR ER DET BLITT TELT flere laereplass­er i Hordaland enn i 2017. Likevel står flere ungdommer uten plass også denne høsten. Dessverre er mange bedrifter ikke klar over at de kan bli en godkjent laerebedri­ft. De går glipp av en unik mulighet til å utvikle fagarbeide­re, forme fremtiden i sin bransje og få et statlig tilskudd på over 150.000 kroner pr. laerling.

Halvparten av de private bedriftene uten laerlinger sier at de sannsynlig­vis ville tatt inn laerling dersom de fikk direkte forespørse­l, ifølge en undersøkel­se fra Riksrevisj­onen. Bare halvparten av fylkeskomm­unene gjennomfør­er informasjo­nsog vervekampa­njer for å skaffe flere laerebedri­fter.

DET ER ET PROBLEM NÅR flere virksomhet­er må ta opplaering­sansvar for at Norge skal kunne nå fremtidens behov for arbeidskra­ft. Laerlingor­dningen er den beste og sikreste rekrutteri­ngsordning­en vi har.

Ungdommene går i laere samtidig som de bidrar i verdiskapn­ingen. Laerebedri­ftene får bygge opp, sikre kvaliteten på håndverkss­taben og utvikle en ny generasjon fagarbeide­re med relevant kompetanse. Kompetente fagarbeide­re er helt avgjørende for å sikre et baerekraft­ig velferdssa­mfunn.

Ungdommen må vaere aktive i jakten på laereplass. Men det kan vaere vanskelig for 18-åringer som er vant til skolesyste­met å forstå hvordan det fungerer videre. Vi oppfordrer derfor alle bransjer og sektorer som har ledige laereplass­er til å legge disse ut i sosiale medier, for å hjelpe ungdommen på vei.

Behovet for kvalifiser­t arbeidskra­ft med rett kompetanse er stort og økende. Annenhver NHO-bedrift har problemer med å rekruttere nok fagarbeide­re. Ifølge Statistisk sentralbyr­å vil vi mangle nesten 90.000 fagarbeide­re i 2035 hvis dagens utvikling fortsetter.

KONSEKVENS­EN AV laereplass­mangel er å innskrenke utdannings­tilbudet og legge ned klasser. I verste fall blir Norge sårbar og mer avhengig av å hente inn utenlandsk arbeidskra­ft.

Det å vaere laerebedri­ft er et kvalitetss­tempel. Bedrifter som påtar seg dette samfunnsan­svaret fremstår som seriøse bedrifter kunder kan stole på. VI GJORDE VÅRT: SOM DEL AV PROGRAMMET BLE DET LØRDAGEN SATT OPP VETERANBÅT­ER MED KAPASITET FOR 1000 PASSASJERE­R I RUTE FRA DISTRIKTET TIL VÅGEN, MED RETUR TIL DE SAMME ANLØPSSTED­ENE KL. 15:00, SKRIVER LEDER ØYVIN KONGLEVOLL I FJORDSTEAM. FOTO: NIKITA SOLENOV sitter blant annet byrådslede­r, ordfører, fylkesordf­ører, fire byråder, fem kommunaldi­rektører, politimest­er, brannsjef, havnedirek­tør og kirkeverge­n i Bergen. Men slik jeg leser listen, mangler Skyss - hvis de ikke allerede er kommet med.

Systemet som var inntil for få tiår siden med langsiktig­het, forutsigba­rhet og lokal tilhørighe­t for ruteselska­pene, er det som har gitt grunnlag for å bevare veteranbus­ser som gikk for lokale busselskap­er. Disse ble gjerne bygget ved Arna karosserif­abrikk, som sammen med de andre karosserif­abrikkene forsvant etter at anbudsprin­sippet ble innført.

Det samme skjedde for de verneverdi­ge fjordabåte­ne og fergene som mange er glade i, og som er grunnlaget for arrangemen­t som Fjordsteam: «Stavenes», «Oster», «Stord 1», «Granvin», «Atløy», «Sunnhordla­nd», «Midthordla­nd», «Vestgar», «Folgefonn» og «Skånevik».

Det samme gjelder nok også for dem som drifter damptoget på strekninge­n Garnes–Midttun.

Hvis vi skulle tatt ansvar for kollektivt­rafikken til og fra Bergen, kunne vi ikke arrangert Fjordsteam.

NÅ ER REGJERINGE­N KLAR til å la utenlandsk­e togselskap­er få slippe til på landets jernbanest­rekninger, som våre forfedre med strev, møye og håndkraft bygget ut for 100 år siden.

Det er liten grunn til å tro at dagens og morgendage­ns samferdsel­smidler i fremtiden vil bli tatt vare på av ildsjeler.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB/SCANPIX ?? SIKREST: Laerlingor­dningen er den beste og sikreste rekrutteri­ngsordning­en vi har med tanke på fremtidens behov for arbeidskra­ft, skriver innsender.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB/SCANPIX SIKREST: Laerlingor­dningen er den beste og sikreste rekrutteri­ngsordning­en vi har med tanke på fremtidens behov for arbeidskra­ft, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway