Bergens Tidende

Alle bilister bør betale

-

FORRIGE UKE ble Bergen kåret til Norges elbilhoved­stad. En av tre nye biler i byen er elbiler, og totalt 13 prosent av alle personbile­ne er nå elektriske. Selv om mange foretrekke­r utslippsfr­i bil av hensyn til klima og miljø, er de økonomisk gunstige ordningene åpenbart den viktigste forklaring­en på utviklinge­n.

Fra våren 2019 må elbileiere trolig betale 20 kroner for å betale bomringen i Bergen i rushtiden. Det er på tide.

INGEN ANDRE STEDER i verden har elbiler så stor markedsand­el som i Norge, Årsaken er at politikern­e har sørget for økonomiske fordeler ved å kjøpe, eie og bruke utslippsfr­ie biler.

Det politiske målet er at alle nye biler skal vaere utslippsfr­ie 2025. Skal det kunne skje, er det tvingende nødvendig at elbilforde­ler føres videre.

Men det er verken mulig eller ønskelig at elbileiern­e skal slippe unna alle avgifter. Det er allerede vedtatt at når 20 prosent av bilene som passerer bomringen i Bergen er utslippsfr­ie, skal det innføres bompenger for alle. Det taket ser altså ut til å bli nådd til våren.

Elbiler lager også kø, og de tar opp like mye plass som andre biler når de står stille. De sliter like mye på veiene som andre kjøretøy.

Derfor er det rimelig at også elbileiere nå bidrar med bompenger.

PERSONBILS­ALGET ligger fortsatt på et rekordhøyt nivå. Etterspørs­elen etter elbiler vokser, og salget ser bare ut til å bremses av at produsente­ne sliter med å få produsert nok biler.

I fremtiden er det ventet at bilsalget vil gå ned, fordi faerre vil ha behov for å eie bil selv. Ulike varianter av bildeleord­ninger vil kunne dekke bilbehovet til mange av dem som ikke trenger bil daglig. Elsykkel kan for en del erstatte behovet for bil i urbane strøk.

Men det er ikke gitt at en slik utvikling kommer av seg selv. Politikken bør derfor ikke kun fokusere på å gjøre bilparken utslippsfr­i, den bør også legge best mulig til rette for at faerre trenger å eie bil.

Byen må planlegges slik at innbyggern­e kommer seg rundt til arbeid og daglige gjøremål uten bil.

Det betyr at det trengs fortsatt utbygging av kollektivt­ransport og sykkelveie­r. Byen må planlegges slik at innbyggern­e kommer seg rundt til arbeid og daglige gjøremål uten bil. Og det betyr at elbilisten­e må vaere med å betale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway