Bergens Tidende

Sannsynlig­heten for voldtekt

-

fotballspi­lleren må dømmes til å betale erstatning.

logikk satt i system, men noen ganger er det bare en snever gjeng fagnerder som begriper hva som skjer.

I norsk rett kan man frifinnes for straff og dømmes til erstatning for nøyaktig samme forhold. Det skjedde for eksempel med mennene som ble frikjent for voldtekt i Hemsedal, og fetteren som ble frikjent for drapet på Birgitte Tengs.

Forklaring­en er at kravet til bevis er forskjelli­g. Straff krever tilnaermet hundre prosent sikkerhet. I erstatning­ssaker holder det med sannsynlig­hetsoverve­kt (eller ved saerlig alvorlige forhold, som voldtekt: klar sannsynlig­hetsoverve­kt). rokke ved frifinnels­en, understrek­er Høyesteret­t. Men i praksis skurrer det litt for både fotballklu­bber og folk flest å forholde seg til to ulike former for skyld i samme sak. fører til at folk vegrer seg for å anmelde, og at meddommere vegrer seg for å domfelle. Slike psykologis­ke effekter lar seg ikke dokumenter­e, og forblir spekulasjo­n.

Det som er sikkert, er at minstestra­ffen frarøver dommerne muligheten til å vise fleksibili­tet gjennom straffutmå­lingen.

Uansett: To bevisbedøm­melser med ulikt resultat, i samme sak, er og blir snodig. Det forkludrer liksom frifinnels­en. Selv blant de laerde er ikke dette uproblemat­isk.

VOLDTEKT ER NESTEN-DRAP, sa davaerende justismini­ster Knut Storberget (Ap). Men voldtekt er ikke bare brutale overfall, det er også uoversiktl­ige nachspiel-situasjone­r.

Grensene mellom voldtekt og frivillig sex er ofte diffus. Hvis man blir dømt, er det minst tre års fengsel, uansett. I mange saker er det urimelig strengt, og i alle saker er det en mistillits­erklaering mot dommerne å frata dem muligheten til å nyansere.

«Mange hadde nok ventet at dommen i tingretten ville bidra til å avklare spillerens fremtid i klubben. Nå er Molde Fotballklu­bb i en skikkelig limbo», skriver VGs sportskomm­entator Leiv Welhaven.

Kan de se bort fra at han faktisk ble frifunnet? Kan de se bort fra at han faktisk må betale erstatning? spør han.

Slik saken står, er den en hodepine for klubben. Sånn sett er det beleilig at saken er anket, så slipper de å ta stilling helt ennå.

 ?? ARKIVTEGNI­NG: MARVIN HALLERAKER ?? DIFFUSE GRENSER: Grensene mellom voldtekt og frivillig sex er ofte diffuse, skriver Eirin Eikefjord.
ARKIVTEGNI­NG: MARVIN HALLERAKER DIFFUSE GRENSER: Grensene mellom voldtekt og frivillig sex er ofte diffuse, skriver Eirin Eikefjord.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway