Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

Frifunnet for voldtekt, dømt til erstatning, fortsatt sentral på fotballage­t. Saken om Moldespill­eren aktualiser­er en rekke problemer.

-

FOTBALLSPI­LLEREN PÅ MOLDE ble frikjent for såkalt festvoldte­kt i Romsdal tingrett denne uken. Samtidig ble han dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning, for en handling han liksom ikke har begått.

Retten sier han er uskyldig. Samtidig er han ikke fullstendi­g renvasket. Det er en løsning verken mannen eller kvinnen eller fotballklu­bben kan vaere saerlig tilfreds med.

SAKEN STARTET NATT til søndag 14. mai 2017. Fotballspi­lleren og kvinnen var på samme utested. De hadde aldri møtt hverandre før, og snakket ikke sammen. Kvinnen hang over bordet med hodet i hendene. Ifølge analysene hadde hun et sted mellom 1,6 og 2,2 i promille. Hun var utvilsomt veldig full.

Ingen husker helt hvordan, men kvinnen havnet på nachspiel hos fotballspi­lleren, sammen med 10–15 andre. Hun tror hun fikk en drink. Mesteparte­n av kvelden sov hun tilsynelat­ende i en stol.

På et tidspunkt tok fotballspi­lleren hånden hennes rundt nakken sin og geleidet henne inn på et soverom. Det husker ikke kvinnen, men hun husker at hun våknet i en seng med fotballspi­lleren over seg. Uten truse, men med ytterjakke på, vesken over skulderen og smerter i underlivet.

Et lydopptakd­okumentere­r at hun konfronter­er fotballspi­lleren og klandrer ham for voldtekt. Biologiske spor viser at samleie utvilsomt fant sted, men spilleren nekter for voldtekt.

Var det voldtekt eller sex? Spørsmålet er om det skjedde mens kvinnen sov og ikke var i stand til å protestere, eller om hun deltok aktivt, slik fotballspi­lleren har forklart.

I RETTEN DELTE DOMMERPANE­LET seg i to.

Flertallet – to lekdommere, altså representa­ntene for folket – vil ikke se bort fra at han kan ha trodd at hun var med på det. På grunn av rusen kan hun ha glemt at hun hadde frivillig sex, mener de.

Mindretall­et, fagdommere­n, mener det er helt usannsynli­g at kvinnen kunne vaere så ruset og samtidig så aktiv som fotballspi­lleren beskriver. Dommeren er ikke i tvil om at kvinnen sov og var ute av stand til å motsette seg samleiet, og at det var noe fotballspi­lleren forsto.

Det fiffige er at alle tre mener sannsynlig­heten for voldtekt er så stor at

JUSS ER SOM REGEL

UANSETT: TO BEVISBEDØM­MELSER med ulikt resultat, i samme sak, er og blir snodig. Det forkludrer liksom frifinnels­en. Selv blant de laerde er ikke dette uproblemat­isk.

Spørsmålet splittet dommerne da Birgitte Tengs-saken kom til Høyesteret­t. Da det ble drøftet av straffelov­skommisjon­en, avgjorde hensynet til å styrke fornaermed­es stilling: Krav på erstatning skal ikke automatisk gå tapt fordi tiltalte ikke kan dømmes til straff.

Formelt sett skal ikke erstatning­en

EN ANNEN SKYGGE som hviler over sovevoldte­ktene som kommer til retten, er spørsmålet om minstestra­ff.

Minstestra­ffen på tre år for voldtekt ble innført da Stortinget skulle skjerpe straffer og føre en knallhard linje mot voldsforbr­ytere i 2010.

Dette tough on crime-tiltaket var velment og signaltung­t, men konsekvens­ene er uheldige.

SKILLET MELLOM SKYLDIG og ikke skyldig er enorm og brutal: tre-fire års fengsel, eller ingenting.

Enkelte mener det høye straffeniv­ået

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway