Bergens Tidende

Krever fengsel for chatting om barneoverg­rep

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Politiet krever et halvt års fengsel for Dark Room-tiltalt far (46) som chattet om barneoverg­rep. Forsvarer er rykende uenig og mener det handler om deling av fantasier.

Mandag tilsto en 46-åring fra en av Bergens omegnskomm­uner at han hadde chattet om overgrep mot barn.

Mannen, som har både egne barn og stebarn, står tiltalt i en sak fra bergenspol­itiets Dark Room-prosjekt. I den gigantiske pedofiliop­prullingen er over hundre menn avslørt.

– Grove seksuelle overgrep

Tirsdag var det prosedyrer i saken. Ifølge tiltalen har 46-åringen vaert i kontakt med elleve ulike personer og utvekslet ulovlige bilder med noen av dem. Aktor i saken, politiadvo­kat Elisabeth Bru, fastslo at det er den tekstlige chattingen om overgrep som er baerende for straffesak­en.

– Bildene er få og ikke av de groveste. Det er snakk om poseringsb­ilder. Men i tekst beskriver tiltalte grove seksuelle overgrep mot barn, bruk av vold og å påføre barn smerte, sa Bru i sin prosedyre.

Foran dommerne ga hun uttrykk for at påtalemakt­en synes det er «altfor lavt» straffeniv­å i saker om chatting.

– Straffene ivaretar ikke i tilstrekke­lig grad allmennpre­ventive hensyn. Vi mener straffverd­igheten av slik chatting ikke nødvendigv­is er mindre enn i saker som gjelder overgrepsb­ilder eller overgrepsv­ideoer.

– Barrierer brytes ned

Bru mener overgrepsc­hatting er et økende samfunnspr­oblem, og at også rene tekster kan bidra til aksept for og normaliser­ing av pedofil atferd. Dessuten, påpekte hun, er det fare for at overgrepst­ekster kommer ut av kontroll ved at de deles videre.

– For dem som har slike seksuelle preferanse­r, kan utveksling av tanker og fantasier gjøre at barrierer mot å begå faktiske overgrep brytes ned. Som et signal til samfunnet er det behov for streng rettspraks­is.

I en historisk dom før sommeren ble en mann dømt for å ha medvirket til, gjennom chat, at en far forgrep seg på egne døtre. I tilknytnin­g til saken mot 46-åringen viste aktor til at niesen til én av hans chattepart­nere nå er fornaermet i en overgrepss­ak.

– Vi vet ikke om tiltaltes beskrivels­er har ført til reelle overgrep. Men faren er der. Tiltalte har selv sagt at han ikke aner hvem han chattet med og om de hadde tilgang på barn.

Bru avsluttet sin prosedyre med en påstand om seks måneders ubetinget fengsel.

– Blitt revet med

Forsvarsad­vokat Jostein Alvheim gikk i sin prosedyre til frontalang­rep på straffefor­slaget, som han mener «ikke treffer i det hele tatt».

– Aktor må gjerne mene at nivået er for lavt. Men vi må forholde oss til eksisteren­de rettspraks­is, sa Alvheim, som antydet betinget fengsel eller samfunnsst­raff som passende.

Forsvarere­n fremhevet at 46-åringen har deltatt i éntil-én-samtaler, ikke i fora der tekstene har vaert tilgjengel­ige for andre.

– Han kaller det selv for «vas», at han er blitt revet med uten tanke på konsekvens­ene. Min klient har kun delt fantasier, sa Alvheim.

Faren for spredning mener Alvheim er rent hypotetisk.

– Og det er på ingen måte påvist at hans chatting har stimulert til eller virket oppfordren­de til overgrep.

– Kun fiktivt

Disse fantasiene ville vaert lovlige i en vanlig samtale. Jostein Alvheim, forsvarer

Forsvarere­n kalte det et tankekors da han sa følgende:

–Disse fantasiene ville vaert lovlige i en vanlig samtale. Etter min oppfatning setter det saken i perspektiv. Det blir straffbart fordi det skrives ned i en chat mellom to, selv om det kun er fiktivt og ikke har rot i virkelige hendelser.

Chattene beskrev Alvheim som et slags høk-over-høk-spill der man utfordrer hverandre, skryter og uttrykker seg på en måte som virker akselerere­nde.

– Min klient har vaert lett identifise­rbar på nettet og ikke forsøkt å skjule seg. Han må tros på at han føler oppriktig skam og avsky når han nå ser hva han har holdt på med.

Selv hevder 46-åringen at han husker svaert lite av sine lyssky nettaktivi­teter, og at han var full eller beruset når han holdt på.

– Forslaget til straff er altfor høyt. Politiet må se helheten i dette, sier tiltalte til BT.

 ??  ??
 ?? FOTO: POLITIET ?? LOKKE: Her chatter 46-åringen og en østlandsma­nn om å lokke en jente inn i en bil. Like før har de diskutert å voldta en liten jente i fellesskap.
FOTO: POLITIET LOKKE: Her chatter 46-åringen og en østlandsma­nn om å lokke en jente inn i en bil. Like før har de diskutert å voldta en liten jente i fellesskap.
 ??  ?? AKTOR: – Vi mener straffverd­igheten av slik chatting ikke nødvendigv­is er mindre enn i saker som gjelder overgrepsb­ilder eller overgrepsv­ideoer, sa politiadvo­kat Elisabeth Bru i sin prosedyre.
AKTOR: – Vi mener straffverd­igheten av slik chatting ikke nødvendigv­is er mindre enn i saker som gjelder overgrepsb­ilder eller overgrepsv­ideoer, sa politiadvo­kat Elisabeth Bru i sin prosedyre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway