Bergens Tidende

«Elbil-øyene» vil snart kreve bompenger av alle

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Halsnøy og Askøy har flest elbiler i fylket. Begge steder venter politikern­e på grønt lys for å ta betalt av elbiler i bompengepr­osjekter.

Nesten hver tredje bil som passerer bomstasjon­en ved Halsnøysam­bandet, og naermere hver fjerde bil på Askøybroen, er nullutslip­pskjøretøy som slipper å betale.

Det viser oppdatert statistikk fra Statens vegvesen. De to øykommunen­es bompengepr­osjekter er dermed de to med desidert høyest elbilandel på Vestlandet.

I går skrev BT at bomringen i Bergen vil innføre betaling for elbiler når andelen når 20 prosent, trolig allerede til våren. På Askøy og Halsnøy har andelen passert 20 prosent for lengst. Nå håper lokalpolit­ikerne der å få grønt lys for også å kunne kreve bompenger fra elbiler.

– Alle må bidra

– Det er selvsagt positivt at askøyvaeri­ngene er miljøbevis­ste, men det er viktig at alle er med på å bidra å betale på veiene våre, sier Askøy-ordfører Terje Mathiassen (Ap).

Han sier at Askøy-politikern­e allerede har vedtatt at elbiler skal betale halv takst, så snart Statens vegvesen gir grønt lys for det. Hittil har det nemlig ikke vaert lovlig å ta bompenger fra elbiler. Som BT skrev tirsdag, har Samferdsel­sdeparteme­ntet nå endret regelverke­t, men Statens vegvesen venter fortsatt på en endelig avklaring av hva som må til. Askøypakke­n skal utbedre veiene på øyen. Men prosjekten­e er blitt dyrere, og inntektene mindre enn det man trodde da bompengepr­osjektet ble planlagt. Det siste skyldes at så mange askøyvaeri­nger har skaffet seg elbil.

– Vi mangler rundt 700 millioner kroner for å fullfinans­iere prosjekten­e. Det er klart at elbilene har bidratt til det. Da vi regnet ut inntektene for fire-fem år siden, planla vi for en elbilandel på rundt fire prosent. Nå er den blitt fem ganger så stor, sier Mathiassen.

– Mange elbilister på Askøy har jo også kjørt gratis i bomringen i Bergen. Det blir mye dyrere for dem når det innføres bompenger både i Bergen og Askøy samtidig?

– Ja, men det blir på linje med andre bilister, som må betale begge steder. Jeg tror mange vil ha forståelse for at også de må vaere med på å bidra. Elbiler

sliter også på veiene, sier Mathiassen.

Han tror de sparte kostnadene hittil har vaert en viktig årsak til at så mange av kommunens innbyggere har skaffet seg elbil.

Sparer 76 kroner hver gang

Den undersjøis­ke tunnelen fra Halsnøy til resten av Kvinnherad har en enda større elbilandel. Svaert mange av pendlerne har benyttet muligheten til å skaffe seg elbil, og dermed spare 96 kroner pr. passering (76 kroner med rabatt).

– Vi varslet om denne utfordring­en for flere år siden, men hittil har det vaert liten politisk vilje til å innføre bompenger på elbiler, sier varaordfør­er i Kvinnherad og styreleder i Halsnøysam­bandet, Hans Inge Myrvold (Sp).

Siden det er en fylkesvei, er det fylkespoli­tikerne som må vedta nye takster. Myrvold håper de vil benytte anledninge­n nå som regjeringe­n åpner for halv takst for elbiler.

– For oss er det avgjørende for at vi skal kunne oppfylle våre forpliktel­ser. Vi anslo at vi ved utgangen av fjoråret hadde tapt mellom 15 og 20 millioner kroner på gratisbili­stene, sier han.

Avventer prinsippsa­k

Det regionale bompengese­lskapet Ferde har nå ansvaret for innkreving av alle bompenger i fire fylker (se fakta).

Leder i samferdsel­sutvalget i Fylkesting­et, Jon Askeland (Sp), sier politikern­e avventer en prinsippsa­k fra Ferde om fremtidens takster for elbiler.

– Men jeg har forståelse for utfordring­en med den økte elbilandel­en, understrek­er han.

 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? IKKE LENGER ELFRITAK: En av de fire nye bomstasjon­ene på Askøy er plassert ved Askøybroen. Snart må elbiler betale halv takst for å passere bomstasjon­ene her. Også på bergenssid­en vil elbilene måtte betale i Bomringen i Bergen.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN IKKE LENGER ELFRITAK: En av de fire nye bomstasjon­ene på Askøy er plassert ved Askøybroen. Snart må elbiler betale halv takst for å passere bomstasjon­ene her. Også på bergenssid­en vil elbilene måtte betale i Bomringen i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway