Bergens Tidende

Solberg i rette med Støre om Finnmarks omkamp

- JON EVEN ANDERSEN, NTB samfunn@bt.no

Ap-leder Jonas Gahr Støre svekker det norske styringssy­stemet når han støtter Finnmarks kamp mot sammenslåi­ng med Troms, mener statsminis­ter Erna Solberg (H).

– Hvis vi åpner for å la vaere å følge opp stortingsv­edtak bare fordi man er politisk uenig, da er det faktisk sånn at enhetsstat­en og hele grunnlaget for vårt parlament svekkes. Det kan torpedere alt. Dette er prinsipiel­l forståelse. Vi har et vedtak som Stortinget har fattet, og det bør respektere­s, sier Solberg til NTB.

Den fastlåste prosessen med å slå sammen Finnmark og Troms til en ny region ble mandag satt på pause av kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Maeland (H). Hun vil avvente Stortinget­s behandling når Senterpart­iet i høst foreslår at Finnmark og Troms får fortsette som selvstendi­ge fylker.

Ifølge Maeland viser Støre en «alvorlig arroganse» overfor Stortinget – som to ganger har stemt over regionrefo­rmen der dagens 19 fylker reduseres til elleve.

Utfordrer reformen

Solberg er klar på at regionrefo­rmen blir alvorlig utfordret dersom finnmarkin­genes motstand skulle vinne frem:

– Det som blir vanskelig er å tenke seg at vi kan dimensjone­re samme type oppgaver til alle regioner, hvis den minste regionen blir så liten som Finnmark fylke nå er. Selv de oppgavene som er der i dag, kunne nok Finnmark trengt å vaere større for å løse, sier Solberg.

Saerlig forbauset

Statsminis­teren sier at hun ikke ønsker å trappe opp konflikten rundt et sammenslåt­t Finnmark og Troms, og viser til at saken kommer opp på nytt i Stortinget i høst.

– Men jeg synes det blir rart. Skal man, bare fordi man er uenig i et vedtak Stortinget har fattet, kunne si at stortingsv­edtaket ikke gjelder? Og jeg er saerlig forbauset over at Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør det, sier hun.

– Frykter du andre vil følge etter Finnmark og yppe til omkamp om sammenslåi­nger?

– Jeg ser at det er andre som begynner å snakke om det. Men det er en dynamikk i dette med etablering av felleslist­er i ulike partier, blant annet. Så får vi se. Reformen er jo ikke vårt førstevalg. Men et flertall på Stortinget har ønsket det, og et flertall på Stortinget, minus Frp og Høyre, ønsker tre forvaltnin­gsnivåer. Da må de faktisk også kunne fungere, sier Solberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway