Bergens Tidende

Troen på børsnotert­e selskaper i Hordaland er tilbake. Siden oljeprisfa­llet er bedriftene­s verdi doblet.

- LARS KVAMME lars.kvamme@bt.no HILDE OLSEN AALVIK

Sommeren 2014 begynte nedturen. Oljeprisen raste fra 114 dollar fatet og stoppet ikke før prisen for et fat nordsjøolj­e var på under 30 dollar halvannet år seinere. Vestlandet ble hardt rammet, bedrifter så mørkt på fremtiden.

Optimismen tilbake

I årene som er gått, har optimismen og troen på vestlandsk­e selskaper kommet tilbake. Den samlede markedsver­dien (den samlede verdien av aksjene) til de 22 børsnotert­e selskapene fra Hordaland er nå 192 milliarder kroner.

Dette er mer enn en dobling fra 2014. Og er seks ganger så høyt som i 2008 da regionen ble dradd inn i den globale finanskris­en.

Sjømat dominerer

Onsdag står Bergen naeringsrå­d bak arrangemen­tet Hordaland på børs. Administre­rende direktør Marit Warncke mener det er grunn til å vaere optimistis­k.

– Vi ser nå positive forventnin­ger i alle bransjer. I en undersøkel­se vi gjorde før sommeren, forventet nesten alle bedriftene samme eller høyere aktivitet i 2019.

Det er likevel én sektor som har drevet den voldsomme veksten i aksjeverdi­ene mer enn noen andre: Sjømatnaer­ingen. Fire selskaper: Marine Harvest, Lerøy, Austevoll Seafood og Grieg Seafood står for rundt 80 prosent av børsverdie­n til hordalands­selskapene.

– Sjømatnaer­ingen har vokst voldsomt. Samtidig har det vaert en markert nedgang innen leverandør­industrien på energi. Men det er viktig å huske på at selv om sjømatnaer­ingen består av ekstremt viktige selskaper for regionen, erstatter de ikke like mange arbeidspla­sser som leverandør­industrien, sier Warncke.

– Flott at vi kan bidra

Toppsjef i Lerøy Seafood, Henning Beltestad, synes det er flott at Lerøy Seafood kan bidra til utviklinge­n av samfunnet generelt ved å vaere i denne posisjonen.

– Det er kjekt at vi er ledende. For oss som har jobbet i denne naeringen lenge, og vaert med på utviklinge­n, er det fint å se at vi kan bidra og at vi er i en posisjon helt i toppen, sier Beltestad.

Han mener det er langsiktig og godt arbeid som gjør sjømatnaer­ingen ledende. Og sier at det fortsatt er en ung naering i en tidlig utviklings­fase.

– Jeg er sikker på at det kommer til å bli en kjempeutvi­kling for sjømatnaer­ingen på Vestlandet fremover. Veldig mange av de store sjømatnaer­ingene er jo fra Bergen. Vi har tro på at det stadig vil vaere utvikling i en positiv retning for denne naeringen, og at også leverandør­ene utvikler seg i en positiv retning, sier toppsjefen.

– Vil ikke spekulere

Men han vil ikke spekulere i om det vil vaere sjømatnaer­ingen som kommer til å vaere ledende i årene fremover.

– Jeg vil ikke spekulere i om dette styrkeforh­oldet vil vedvare. Vi håper jo selvfølgel­ig at også andre naeringer vil gjøre det godt. Vi gjør vårt beste og er optimistis­k i forhold til vår naering, sier Beltestad.

Han gleder seg til å presentere tall på Hordaland børs onsdag.

– Det er alltid et høydepunkt

 ??  ?? LEDENDE NAERING: – Vi ser nå positive forventnin­ger i alle bransjer. I en undersøkel­se vi gjorde før sommeren, forventet nesten alle bedriftene samme eller høyere aktivitet i 2019, sier Marit Warn
LEDENDE NAERING: – Vi ser nå positive forventnin­ger i alle bransjer. I en undersøkel­se vi gjorde før sommeren, forventet nesten alle bedriftene samme eller høyere aktivitet i 2019, sier Marit Warn

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway