Bergens Tidende

– Cruiseskip­enes utslipp av sot og blårøyk er det folk blir kvalme av

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

Røykmåling­er og bøter mener motorekspe­rt Lars Nerheim er svaret på problemene med utslipp fra cruiseskip.

Nerheim er førsteaman­uensis og ekspert på motortekno­logi ved Høgskulen på Vestlandet.

Tirsdag opplevde Bergen en ny dag med naermest vindstille forhold. Røyk fra cruiseskip la seg som et teppe over byen.

Nerheim kjører hver dag gjennom havnen på sin vei til jobben på Kronstad. Han hevder det ikke er NOx (nitrogenok­sider) og SOx (svoveloksi­der) som er hovedprobl­emet når skip ligger på tomgang ved kaiene. Disse utslippene er allerede lave og dessuten regulert av internasjo­nale myndighete­r.

– De mest synlige og plagsomme utslippene, uforbrente hydrokarbo­ner og sot, er ikke omhandlet i noe internasjo­nalt regelverk og er vanskelig å kvantifise­re korrekt. Det er disse utslippene av sot og blårøyk som gjør at folk blir kvalme, sier Nerheim.

– Ingen grenseverd­ier

Motorekspe­rten sier at det ikke finnes grenseverd­ier for sot og blårøyk for skipsfarte­n.

– Det finnes ingen godkjent målemetode og det foregår dermed heller ingen måling av disse utslippene. Noen rederier er mer opptatt enn andre av å begrense sot og blårøyk og sitt «rene image». Dermed blir det store variasjone­r fra skip til skip, sier Nerheim.

Ifølge Nerheim har utslipp av sot og røyk fra uforbrent olje sammenheng med driftsstra­tegien på det enkelte cruiseskip.

– Det er en grunn til at de fleste cruiseskip er hvite. Utad skinner de og ser rene ut, men under dekk er det mye manglende vedlikehol­d. Maskinerie­t er ofte komplisert og det kjøres ikke optimalt.

– Se til Miami og Alaska

Motorekspe­rten mener løsningen for Bergen er å alliere seg med andre norske cruisehavn­er, innføre standarder for utslipp, foreta egne målinger og bøtelegge skipene som ikke følger regelverke­t.

– Store cruisedest­inasjoner som Miami, Barcelona og Alaska har tatt konsekvens­en av forurensni­ngen og laget sitt eget regelverk. De har innført svartelist­er og bøteleggin­g. Dette må også gjøres i norske havner om man vil utslippene til livs på kort sikt.

Praktisk målemetode

Høgskulen på Vestlandet utviklet en praktisk målemetode for registreri­ng av sot og blårøyk i forbindels­e med en masteroppg­ave om problemsti­llingen alt i 2015. Løsningen ble presentert på Nor Shipping det året, og er også lagt frem i et møte med Bergen havn.

– Tilbakemel­dingen derfra var at slik måling ikke var innenfor deres myndighet. Det hersker i det hele tatt stor forvirring om ansvar og myndighet på dette området, sier Nerheim.

Han sier Høgskulen på Vestlandet gjerne stiller opp hos Sjøfartsdi­rektoratet for å redegjøre for en praktisk løsning på problemet dersom de er interesser­t.

– Det målesystem­et vi har utviklet er kanskje ikke det teoretisk mest riktige, men det fungerer i praksis og vil kunne benyttes til å avhjelpe situasjone­n i havnene, sier han.

Havnen positiv

Miljøleder Even Husby i Bergen havn bekrefter at det har vaert et møte med Høgskulen på Vestlandet om temaet.

– Vi er positiv til et eventuelt samarbeids­prosjekt med Høgskulen. Det er mange kunnskapsr­ike krefter å finne der. Vi har imidlertid ikke fått noe konkret forslag på bordet fra dem, sier Husby.

Det finnes ingen godkjent målemetode og det foregår dermed heller ingen måling. Lars M. Nerheim

 ??  ??
 ??  ?? BLÅRØYK: Førsteaman­uensis Lars M. Nerheim ved Høgskulen på Vestlandet sier det ikke finnes internasjo­nale standarder for måling av sot og blårøyk fra cruiseskip.
BLÅRØYK: Førsteaman­uensis Lars M. Nerheim ved Høgskulen på Vestlandet sier det ikke finnes internasjo­nale standarder for måling av sot og blårøyk fra cruiseskip.
 ??  ?? Lars M. Nerheim
Lars M. Nerheim

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway