Bergens Tidende

– Kommer du først til et ulykkesste­d, handler det om å varsle nødetatene

- HILDE HEIAN hilde.heian@bt.no

Redningsfo­lk skal ha blitt forstyrret av flere personer som tok bilder mens en mann satt fastklemt i bilvraket. Det har skapt sterke reaksjoner.

Tirsdag skrev BT om en redningsak­sjon etter en bilulykke på Askøy. En 80 år gammel mann ble alvorlig skadet etter en utforkjøri­ng på fylkesvei 563 Hanevikveg­en. Da brannvesen­et forsøkte å få mannen løs, ble de forstyrret av privatpers­oner som tok bilder inn i bilen, mens sjåføren fremdeles satt fastklemt.

Måtte vise bort folk

Bilen havnet et godt stykke inni skogen etter utforkjøri­ngen. Brannvesen­et måtte vise bort flere personer under redningsak­sjonen, ifølge innsatsled­er Sveinung Sivertsen.

– De tok bilder inn i bilen, og det er absolutt ikke noe vi ønsker, sa han til BT.

Flere har reagert sterkt på oppførsele­n og engasjert seg på Facebook.

«Dette er ikke greit. Hva skal de med bilder av hardt skadde mennesker? Spre dem på sosiale medier?», spør en leser.

«De skulle vaert anmeldt. Totalt uakseptabe­l og uintellige­nt oppførsel», mener en annen.

To lesere forteller at de har opplevd ulike ulykker - og selv blitt vitne til at folk stimlet til med mobiltelef­oner for å ta bilder i stedet for å hjelpe dem som ble skadet.

– Opptre med respekt

Dersom du kommer først til en trafikkuly­kke, har Trygg trafikk denne huskeregle­n: Du skal «sikre - varsle - redde».

Det aller første du bør gjøre, er altså å sikre stedet for å unngå nye ulykker. Ta på varselblin­k, sett ut varseltrek­ant. Ring så nødetatene for å varsle om ulykken.

– Kommer du aller først til et ulykkesste­d, handler det om å varsle nødetater og bidra med førstehjel­p. Det viktigste er selvsagt ikke å ta bilder, sier nyhetsreda­ktør Jan Stian Vold i BT.

– BT mottar bilder fra frilansere og privatpers­oner. Hvordan kan avisen vite hvordan disse har opptrådt?

– Det kan vi ikke, men vi snakker med dem og får dermed et inntrykk, samtidig som vi ser hvilke motiver vi får. Bilder blir silt ut og vurdert, sier nyhetsreda­ktøren.

– Hvilke bilder blir ikke brukt? – Vi viser aldri skadde personer. Jo mindre vi vet, desto mer forsiktige er vi i bildebruke­n. Vi er varsomme med bilder som kan vaere identifise­rende.

– Hva bør folk som ønsker å ta bilder for avisen tenke på?

– Hold tilstrekke­lig avstand, og ikke gå i veien for redningsar­beiderne. Men mitt inntrykk er at de fleste oppfører seg fint, sier Vold.

– Ville BT ha kjøpt bilder hvis det hadde virket som om folk hadde vaert for naergående?

– Nei. Fra bilulykken på Askøy fikk vi tilbud om bilder som vi ikke brukte - nettopp av denne grunnen.

– Hvor viktig er det for avisen at folk tar bilder og videoer?

– Vi er avhengige av det og takknemlig­e for de bildene vi får fra leserne våre som er der det skjer. Vi trenger den hjelpen. Det er viktig å dokumenter­e slike hendelser. Det handler blant annet om å rette søkelys på trafikksik­kerheten.

Det er et sjansespil­l. Arne Jensen, generalsek­retaer i Norsk Redaktørfo­rening om pressens ansvar ved bruk av tipsbilder.

I løpet av de 20 årene Vold har arbeidet i nyhetsbran­sjen, kan han ikke huske å ha fått klager på hvordan fotografer og journalist­er har opptrådt på et ulykkesste­d.

– Våre ansatte har rutine og opplaering i hvordan man skal oppføre seg. Det handler om å holde avstand og opptre med respekt, samtidig som man må prøve å dokumenter­e hendelsen uten å gå i veien for redningsar­beiderne, sier Vold.

– Sjansespil­l

Generalsek­retaer i Norsk Redaktørfo­rening, Arne Jensen, mener mediene har et stort ansvar å tenke på når de kjøper bilder fra tipsere og publikum.

– Det er et sjansespil­l. Vi må vite om pårørende er varslet, og vi må se på hvilken informasjo­n bildet inneholder. Samtidig må vi undersøke under hvilke omstendigh­eter bildet er tatt, sier Jensen.

– Har du inntrykk av at det er mange overtramp fra mediene og privatpers­oner på ulykkesste­der?

– Det er veldig sjelden vi hører om at profesjone­lle pressefolk tråkker over grenser. Mitt inntrykk er at samarbeide­t mellom pressefolk og folk fra nødetater fungerer veldig bra, sier generalsek­retaeren.

 ?? FOTO: ASKØY BRANN OG REDNING ?? FORSTYRRET REDNINGSOP­ERASJONEN: Mens brannvesen­et brukte kjettinger og vinsj for å få frigjort sjåføren, stimlet privatpers­oner rundt bilen for å ta bilder.
FOTO: ASKØY BRANN OG REDNING FORSTYRRET REDNINGSOP­ERASJONEN: Mens brannvesen­et brukte kjettinger og vinsj for å få frigjort sjåføren, stimlet privatpers­oner rundt bilen for å ta bilder.
 ??  ??
 ??  ?? Jan Stian Vold
Jan Stian Vold

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway