Bergens Tidende

Alle permittert i Nordsjøban­ken

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

Nordsjøban­ken har permittert sine seks ansatte i påvente av å hente inn nødvendig kapitalbas­e for å starte opp en ny investerin­gsbank i Bergen.

– Akkurat nå jobber jeg vederlagsf­ritt, sier daglig leder Christian Ravnå til Dagens Naeringsli­v.

Det var i 2017 at planene om en ny investerin­gsbank begynte å ta form. Den nye banken «av og for kysten» fikk først beskjed fra Finanstils­ynet om å hente inn en kapitalbas­e på en halv milliard kroner. Dette kravet ble senere senket til 350 millioner kroner.

Hentet inn 100 millioner

Gründerne klarte, ifølge Dagens Naeringsli­v, bare å hente omtrent 100 millioner kroner i fjor. Selskapet fikk et underskudd på 11,2 millioner kroner og det førte til at egenkapita­len endte 456.000 kroner i minus.

– Alle ansatte er inntil videre permittert for å holde kostnadsni­vået nede, sier Ravnå.

Banken trenger flere investorer på banen, og vil ikke kunne starte opp sin virksomhet uten nok kapital. Herman Friele er blant dem som har kommet inn på eiersiden.

Et stykke igjen

– Vi har nå 49 investorer og har samlet betydelig kapital. Vi har et lite stykke igjen opp til 350 millioner kroner, men vi er på god vei, forteller Ravnå.

Han sier til BT at banken i løpet av de neste ukene regner med å ha den nødvendige kapitalbas­en på plass.

– Jeg kan ikke si nøyaktig hvor mye vi nå har inne, men vi har noen av Vestlandet­s rikeste på laget. Vårt mål er å komme i gang med bankdrifte­n før utgangen av året. Vi er på plass i lokaler i Bryggen 13. Ved oppstart er planene å ha åtte fulle årsverk, sier Ravnå, som er tydelig på at Bergen trenger en ny, lokalt basert forretning­sbank.

– Vi har hatt stor pågang av prosjekter og kunder, og skal vaere en bank som kan de fleste naeringene på Vestlandet.

Årsberetni­ng for 2017

Ifølge Dagens Naeringsli­v skriver selskapet i sin årsberetni­ng for 2017 at det forutsette­r at det skal kunne holde driften ut 2018 med minimale kostnader, men at det også har tilstrekke­lig likviditet for å gjennomfør­e en kontroller­t avvikling.

– Det er ikke noe alternativ ikke å få dette til. Men vi har holdt på med kapitalinn­henting en stund, mye lenger enn vi så for oss, sier Ravnå.

Det er ikke noe alternativ ikke å få dette til. Christian Ravnå, daglig leder

I januar 2017 sto Tor Haldorsen, Christian Ravnå og Leif Holst frem med planer om ny investerin­gsbank i Bergen. Ravnå (i midten) jobber nå vederlagsf­ritt for å prøve å hente inn en kapitalbas­e på 350 millioner kroner.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN ??
ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway