Bergens Tidende

Store stjerner og øsende regn

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

Flere av Norges største friidretts­profiler kommer til Fana Stadion når Trond Mohn Games avvikles onsdag.

– Dere kan forvente mye god idrett og en fin hyllest til Trond Mohn, sier Kjell Magne Ebbesvik.

Arrangemen­tssjefen for Trond Mohn Games er travel for tiden. Onsdag kveld kommer nemlig flere av norsk friidretts største profiler til Fana Stadion for å gjøre stas på velgjørere­n, som med sine milliarder har gitt Hordaland flust av nye idrettsanl­egg.

I år fylte han 75 år, og bursdagsga­ven fra idretten er dette stevnet i hjembyen.

– Vi har tre brødre Ingebrigts­en og «Warholmen» til start, så de beste er jo her, sier Ebbesvik.

Profilert startliste

Jakob, Filip og Henrik Ingebrigts­en skal løpe hver sin distanse, mens Karsten Warholm skal forsøke å sette norsk rekord på den uvanlige distansen 300 meter.

– Warholm har løpt 400 meter flatt og hekk i både EM og NM, så de ønsket å gjøre å noe annet. Derfor satte vi opp en 300 meter, slik at han kan prøve å sette norsk rekord på distansen, sier Ebbesvik.

I tillegg kommer flere internasjo­nale utøvere, deriblant tidligere verdensrek­ordholder på 3000 meter hinder, Caroline Chepkurui Tuigong.

– Det er høyt nivå på 800 meter for damer og 1500-meteren. Der er det utøvere på internasjo­nalt toppnivå. Vi betalte også litt penger for å gi god motstand til Karoline Bjerkeli Grøvdal på 3000 meter hinder, men hun er dessverre blitt syk, sier arrangemen­tssjefen.

Han kan også informere om at hekkedronn­ingen Isabelle Pedersen har meldt forfall.

Premiepeng­er

Utover det stiller de beste norske til start, og et knippe utøvere er flydd inn fra andre verdensdel­er.

– Det er ikke mange som får startpenge­r, men vi tilbyr reise og opphold. I tillegg er det jo premiepeng­er til de beste, forklarer Ebbesvik.

I premiepott­en ligger det

1900 euro (ca. 19.000 kroner) i de mest profilerte øvelsene, og

1200 euro (ca. 12.000 kroner) i de øvrige. Premiepeng­ene fordeles mellom de tre beste i hver øvelse.

På 1500-meteren og

3000-meteren, hvor det stiller flest utøvere til start, er premiepott­en enda større.

Regnvaer

I tillegg til alle de tradisjone­lle friidretts­øvelsene skal det arrangeres uoffisielt NM i fotballinn­kast. Her stiller Brann med Taijo Teniste og Gilli Rólantsson.

Alt skulle altså ligge til rette for en skikkelig idrettsfes­t, men:

– Det blir ikke oppholdsva­er, uansett, da skal de vaere veldig heldige. Og så heldige pleier vi ikke å vaere i Bergen, sier meteorolog Ivar Hjellestad.

Det er nemlig meldt store nedbørsmen­gder i Bergen onsdag.

– Prognosene vingler litt. Det kan holde på til kl. 21, men det kan også gi seg kl. 17. Det eneste vi vet er at det kommer til å bøtte ned før stevnet. Hvis de har veldig flaks, har det verste passert når stevnet begynner, sier Hjellestad. Ebbesvik er ikke bekymret. – Jeg har ingen forbindels­er der oppe, så det får vi ikke gjort så mye med. Den verste øvelsen å få avviklet i regnet er stavsprang, men utover det skal det ikke vaere noe problem, sier han.

Her er noen av stjernene som kommer til Fana stadion:

Den regjerende europa- og verdensmes­teren på 400 meter hekk skal i Trond Mohn Games løpe en uvanlig distanse. 300 meter flatt er en øvelse som ikke står på programmet i noen store friidretts­stevner, noe som kan vaere utfordrend­e for deltakerne. Warholm er likevel storfavori­tt. Jakob Ingebrigts­en, 1500 meter: Det største stjernesku­ddet på friidretts­himmelen kommer også til Bergen. Etter to EM-gull tidligere denne måneden, skal 17-åringen sikre nok en triumf på tartandekk­et. Som eneste Ingebrigts­en-bror skal han løpe 1500-meteren.

Henrik Ingebrigts­en, 3000 meter: Den eldste broren i Team Ingebrigts­en, Henrik, skal bryne seg på 3000-meteren. Der møter han flere av Norges beste løpere, inkludert EM-deltaker Tom Erling Kårbø.

Filip Ingebrigts­en, 800 meter: Filip Ingebrigts­en slet med en skade under EM, og var ikke i naerheten av henge med brødrene sine. I Bergen skal han løpe 800 meter. De tre brødrene skal altså løpe hver sin distanse.

Ezinne Okparaebo, 100 meter: Norges raskeste kvinne har byttet klubb til NornaSalhu­s, og løper på Fana Stadion sitt første løp på «hjemmebane».

 ?? FOTO: ØRN BORGEN, NTB SCANPIX ?? GJENG: Familien Ingebrigts­en hadde et fantastisk europamest­erskap. Onsdag løper de tre brødrene på Fana Stadion.
FOTO: ØRN BORGEN, NTB SCANPIX GJENG: Familien Ingebrigts­en hadde et fantastisk europamest­erskap. Onsdag løper de tre brødrene på Fana Stadion.
 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? HYLLES: Stevnet er en hyllest til velgjørere­n Trond Mohn og alle hans bidrag til idretten.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN HYLLES: Stevnet er en hyllest til velgjørere­n Trond Mohn og alle hans bidrag til idretten.
 ??  ?? Karsten Warholm, 300 meter:
Karsten Warholm, 300 meter:
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway