Bergens Tidende

Netflix og HBO skal til Bergen for å kjøpe film

14 av de største TVkanalene og strømmetje­nestene i USA skal delta på tidenes første Doc Norway Market i Bergen i oktober.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

e– Det kan skape store ringvirkni­nger for norsk film, sier Lars Løge i Norsk filminstit­utt.

Norsk filminstit­utt og Vestnorsk filmsenter har ansvaret for markedet, som arrangeres under Bergen internasjo­nale filmfestiv­al (Biff) 1. og 2. oktober på Grand Bergen.

Målet er at amerikansk­e kanaler skal kjøpe inn flest mulig norske dokumentar­filmer.

– Fordel å arrangere i Bergen

– I Norge og Europa er dokumentar­filmene ofte et resultat av offentlige midler, co-produksjon­er og lappeteppe­r av finansieri­ng. Man får lønn når filmene produseres, men lite i etterkant. I USA er det annerledes. Der betaler de svaert godt for ferdige filmer. Blant annet en film jeg var involvert i, «Drone», ga oss millionbel­øp i salg til USA, sier Løge.

Den

tidligere bergenspro­dusenten i Flimmer Film er nå blitt avdelingsd­irektør for produksjon og utvikling i Norsk filminstit­utt (NFI).

De viktigste innkjøpern­e

Planen er å fly inn de viktigste innkjøpern­e – og få dem til å handle inn norske filmer. Netflix, HBO, Showtime, Starz og Tribeca Film Festival er blant dem som har takket ja.

NFI er inne med økonomisk støtte til markedet sammen med Bergen kommune, Hordaland fylkeskomm­une, Fritt Ord, Mediefonde­t Zefyr og Vestnorsk filmsenter.

– Vi tror det er en fordel at det holdes i Bergen. Mange har hørt om fjordene og fjellene, så det var stor interesse for å komme.

Stine Tveten, Vestnorsk filmsenter

Og dette er folk som drar for å handle og jobbe. Det er ingen ferie, sier Løge.

Vil tjene penger

Stine Tveten i Vestnorsk filmsenter har fått inn 153 prosjektsø­knader fra hele landet.

– Hver produsent får syv minutter til å pitche prosjekten­e i en fellessean­se. Deretter melder amerikaner­ne inn hvilke prosjekter de synes er mest interessan­te. Da arrangeres det «en til en»-møter, sier Tveten.

32 prosjekter er valgt ut. Bergenspro­dusentene Elisabeth Kleppe, Elin Sander, Pandora og Flimmer Film er blant dem som kom gjennom nåløyet. Sistnevnte skal pitche

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway