Bergens Tidende

Lovlig heroin kommer alle til gode

- DAGFINN HESSEN PAUST HANS FREDRIK MARTHINUSS­EN

Det er ingen faglig uenighet om at heroinassi­stert behandling (HAB) vil forbedre livskvalit­eten til mange med alvorlig rusavhengi­ghet.

Nestleder i Foreningen Tryggere Ruspolitik­k

Professor i rettsviten­skap, UiB og styremedle­m i Foreningen Tryggere Ruspolitik­k Hordaland

Bat professor Thomas Clausen ved Senter for rus- og avhengighe­tsforsknin­g frykter at regjeringe­ns åpning for heroinassi­stert behandling (HAB) vil føre til overdoser, og at det er et kostbart tiltak som kun kommer noen få til gode. Som Clausen selv presiserte i Dagsnytt 18 14. august, er det ikke risikoen for dødsfall som bekymrer ham. Sveits har ikke hatt dødelige overdoser i sitt heroinutde­lingsprogr­am siden oppstarten i 1994, og vi har heller ikke hatt overdosedø­dsfall i norske sprøyterom.

I REALITETEN ER OVERDOSEAR­GUMENTET et kostnadsar­gument: Det er dyrt å ha heroinklin­ikker med injisering­smulighete­r, fordi dette krever helseperso­nell som kan overvåke og gi førstehjel­p.

Det er her grunn til å understrek­e at de to byene som har søkt om å få starte prøveprosj­ekt med HAB, Oslo og Bergen, allerede har sprøyterom hvor helseperso­nell overvåker injisering av heroin. Hovedforsk­jellen er at det i dag injiseres urent heroin fra det illegale markedet, ofte finansiert av vinningskr­iminalitet.

For øvrig er noe av kostnaden i HAB i andre land forbundet med saerlig strenge sikkerhets­tiltak ved transport og oppbevarin­g, til tross for at heroin neppe er så ulikt dagens opioidbase­rte A-preparater.

HAB INNEBAERER HELLER IKKE kun injisering. Heroin kan røykes, hvilket tillates i HAB i Nederland, og har langt lavere overdoseri­siko. Det kan også administre­res oralt i både hurtigvirk­ende tabletter og lengevirke­nde depottable­tter. I Sveits får mange brukere tabletter, gjerne en kombinasjo­n av hurtigvirk­ende og depot, med god effekt.

Mens injisering krever oppmøte flere ganger daglig, kan tabletter komme en større gruppe til gode – som alternativ både til illegal heroin og eventuelt til metadon for dem som har bivirkning­er eller ønsker å trappe ned på et stoff med kortere abstinenss­yndrom. Disse muligheten­e vil vi kunne utforske, og det er grunn til å tro at tilbudet vil utvikle seg etter hvert som pasientene stabiliser­es, og flere blir mottakelig­e for annet enn injisering.

HEROINASSI­STERT BEHANDLING er etablert i en rekke europeiske land med stor suksess, bl.a. i Danmark, Nederland og Sveits. Ingen av disse landene vurderer å avvikle sine programmer. En evaluering av HAB i seks europeiske land i British Journal of Psychiatry i 2015 viste ikke bare gode resultater, men konkludert­e med at HAB i sum var samfunnsøk­onomisk lønnsomt. Dette er ikke så rart når alternativ­et er at brukerne ikke bare får større helseprobl­emer, men begår omfattende kriminalit­et for å finansiere bruken, og holder liv både i den organisert­e kriminalit­eten og de åpne russcenene hvor nyrekrutte­ringen skjer.

SELV OM ANDELEN HAB-skeptiske forskere minker, har disse et poeng når de heller foreslår å styrke LAR. Hvis LAR hadde tilbudt noen flere opioidmedi­kamenter enn i dag, samt benzodiaze­piner og amfetamin, ville vi trolig ha kunnet dekke de aller flestes behov uten lovlig heroin.

Mange får ikke det de trenger i dag, og avspises med noen få medikament­er tross betydelige bivirkning­er. Benzodiaze­pin- og amfetamina­vhengighet gis det ingen substitusj­onsbehandl­ing for, selv om dette er hovedlidel­sen til mange, og noen allerede får slike midler på annen indikasjon. Mange selger da sine LARmedisin­er for å skaffe seg det de trenger.

MED ET MER FLEKSIBELT TILBUD, slik lege Sverre Eika ved 24SJU-klinikken går i bresjen for, ville vi neppe sett like mye videresalg og sidemisbru­k som i dag, og flere kunne levd trygge og verdige liv.

HAB er likevel et verdifullt første skritt all den tid et slikt regime fortsatt krever mer utredning, og den dagen LAR eventuelt utvides nok, vil HAB alltids kunne fases ut hvis det viser seg overflødig.

DET ER INGEN FAGLIG UENIGHET om at HAB vil forbedre livskvalit­eten til mange med alvorlig rusavhengi­ghet. Så lenge alternativ­e løsninger er et stykke unna, er det verken menneskeli­g eller økonomisk forsvarlig å ikke prøve ut HAB med den kunnskapen vi har i dag. Helseminis­ter Bent Høie fortjener ros for å snu på de fleste steinene i ruspolitik­ken. Dersom han også får gjennomfør­t sin avkriminal­iseringsre­form, vil han utvilsomt vaere den politikere­n som har gjort mest for norske rusavhengi­ges livskvalit­et i moderne tid.

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? ROMMET ER DER: De to byene som har søkt om å få starte prøveprosj­ekt med heroinassi­stert behandling (HAB), Bergen og Oslo, har allerede sprøyterom hvor helseperso­nell overvåker injisering av heroin, skriver innsendern­e.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ROMMET ER DER: De to byene som har søkt om å få starte prøveprosj­ekt med heroinassi­stert behandling (HAB), Bergen og Oslo, har allerede sprøyterom hvor helseperso­nell overvåker injisering av heroin, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway