Bergens Tidende

En helt nødvendig «heksejakt»

Etterforsk­ningen av president Trumps valgkamp er en prøvestein for de amerikansk­e institusjo­nenes integritet.

-

PRESIDENT DONALD TRUMPS tidligere advokat Michael Cohen har erklaert under ed at presidente­n skal ha oppfordret ham til å betale to elskerinne­r, for å hindre dem i å ødelegge Trumps valgkamp i 2016. For første gang siden Richard Nixon knyttes presidente­n til konkrete lovbrudd.

Spesialett­erforsker Robert Muellers etterforsk­ning har dermed vist at det kan vaere substans bak mistankene om at Trump skal ha medvirket til korrupsjon.

Mueller-etterforsk­ningen bør nå stå sterkere. Ethvert forsøk fra Trump på å stanse etterforsk­ningen vil kunne tolkes som et forsøk på å beskytte ham selv, og dermed som en innrømmels­e av skyld.

TIRSDAG VAR EN DAG for historiebø­kene. Donald Trumps tidligere valgkampsj­ef Paul Manafort ble dømt for flere forhold knyttet til hans privatøkon­omi. Men det er utelukkend­e Michael Cohens tilståelse som har fått spekulasjo­nene om riksrettss­ak til å løpe vilt.

Den amerikansk­e

grunnloven slår fast at presidente­n kan avsettes for «forraederi, korrupsjon, alvorlig kriminalit­et og forseelser». En riksrettsp­rosess er likevel et stykke unna.

Det gjenstår betydelig etterforsk­ning for å dokumenter­e Trumps bevisste medvirknin­g til utbetaling av bestikkels­er.

I TILLEGG TRENGS DET to tredjedels flertall (67 av 100) i Senatet for å avsette presidente­n i en riksrettss­ak.

Foreløpig har republikan­erne makt til å hindre et slikt utfall. Mellomvalg­et i november ser heller ikke ut til å rokke ved dette styrkeforh­oldet. Amerikansk politikk har siden Donald Trump ble valgt, vaert preget av tilnaermet unntakstil­stand.

Presidente­n selv styrer naermest etter innfallsme­toden, ofte på Twitter, og utfordrer stadig rettssyste­met. Forsøkene på å undergrave tilliten til påtalemynd­ighet og domstoler er spesielt grove.

SLIK DEMONSTRER­ER han også at han ikke respektere­r maktfordel­ingsprinsi­ppet eller USAs innarbeide­de system med «checks and balances»; det at den ene statsinsti­tusjonen skal kunne holde den andre i sjakk og forhindre maktmisbru­k eller lovbrudd.

Rettsoppgj­øret med Manafort og Cohen viser at påtalemynd­ighet og domstoler fremdeles har sin integritet i behold. Nå bør republikan­ere og demokrater sammen sørge for at kongressen og presidente­mbetet berger sin.

Amerikansk politikk har siden Donald Trump ble valgt, vaert preget av tilnaermet unntakstil­stand.

SKULLE DET KOMME til en riksrettss­ak, bør den håndteres etter rettsstate­ns prinsipper, og ikke forsures av propaganda, løgn og sveiseblin­d ideologi.

Når Mueller er ferdig med sin etterforsk­ning, bør det ikke finnes et fnugg av tvil. Amerikaner­ne må vite om deres egen president har bidratt til korrupsjon eller alvorlig kriminalit­et, og om Russland faktisk hjalp ham til makten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway