Bergens Tidende

Bergen kommune tar over driften av Krisesente­ret

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no ANDERS HAGA

Bergen kommune har i lengre tid vurdert å få bedre kontroll med Krisesente­ret. Nå har byrådet bestemt seg for å ta over hele driften.

Dagens avtale om drift av Krisesente­ret i Bergen og de

22 andre hordalands­kommunene ble inngått i 2010, etter en anbudspros­ess. Prosessen var forbeholdt ideelle organisasj­oner, og endte med at de mangeårige driverne av senteret fikk kontrakten.

I fjor fikk senteret nesten

15 millioner kroner i kommunalt vederlag for å drive tjenesten.

Konflikt i lengre tid

Som BT har skrevet, har senteret vaert preget av interne konflikter helt siden oppstarten på 1980-tallet. I vår kom det minst fem bekymrings­meldinger om driften, både til Fylkesmann­en, Arbeidstil­synet og Bergen kommune. Arbeidstil­synet har i en tilsynsrap­port påpekt brudd på flere ulike bestemmels­er.

Kommunen har den siste tiden vurdert å omorganise­re hele Krisesente­ret slik at kommunen kan ha styreflert­all i organisasj­onen, og dermed få større kontroll over driften av tjenesten. Nå har de ombestemt seg, og vil kommunalis­ere hele driften.

–Over lengre tid har det vaert konflikter og kritikkver­dige forhold når det gjelder arbeidsmil­jøet ved senteret. Vi tror ikke at en samarbeids­avtale er en farbar vei lenger, skriver helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) i en pressemeld­ing.

Står om liv og død

Overfor BT sier Ljosland at byrådet har tatt en ny runde for å vurdere fremtiden til Krisesente­ret.

– Summen av saker og tilsyn har gjort at byrådet ønsker en større endring. I denne tjenesten kan det stå om liv og død for kvinner og menn i svaert sårbare situasjone­r. Da må både befolkning­en i Bergen og de 22 omegnskomm­unene vaere trygg på at Krisesente­ret blir drevet på en trygg og god måte.

Konklusjon­en til byrådet er at den beste måten å drifte tjenesten på er å legge den under kommunen.

I pressemeld­ingen understrek­er Ljosland at det ikke vil bli opphold i tjenestene som krisesente­ret tilbyr, og at kommunen vil ha ekstra oppmerksom­het på tilbudet i overgangsf­asen.

–Det er viktig at de som har behov for Krisesente­ret føler seg trygg på at de både kan og må oppsøke senteret, skriver helsebyråd­en.

Tviler ikke

Leder for helsekomit­een i bystyret, Oddny Miljeteig (SV), forstår hvorfor byrådet har landet der de gjør.

– Jeg oppfatter byråden slik at de har vendt stein på stein for å sikre at Krisesente­ret skal drive faglig tilfredsst­illende og i tråd med Arbeidsmil­jøloven. Hun konkludere­r med at det ikke er godt nok for dagens krav. Jeg ser ikke noen grunn til å tvile på konklusjon­en.

Hun mener de som startet Krisesente­ret i sin tid skal vaere stolte over den tjenesten de bygget opp.

– Men dette gir kommunen direkte styring og ansvar, både for det faglige og administra­tive.

– Burde hatt anbud

Høyres gruppelede­r i bystyret, Hilde Onarheim, har tidligere tatt til orde for at krisesente­rtjenesten burde anbudsutse­ttes på nytt, og viste blant annet til at Kirkens Bymisjon har signaliser­t vilje til å drive tjenesten.

– Byrådet har fullmakt til å kommunalis­ere tjenesten, og det må vi bare akseptere. Men jeg synes det er synd at man ikke prøver en anbudskonk­urranse, sier Onarheim.

Hun forventer en grundig redegjørel­se for denne avgjørelse­n og statusen for krisesente­ret når Ljosland møter i helsekomit­een i september.

 ?? FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? HELSEBYRÅD: Rebekka Ljosland skriver i en pressemeld­ing at Bergen kommune vil ta over driften av Krisesente­ret.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN HELSEBYRÅD: Rebekka Ljosland skriver i en pressemeld­ing at Bergen kommune vil ta over driften av Krisesente­ret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway