Bergens Tidende

Rekordtall tross store utfordring­er

De tre store lakseoppdr­etterne i Bergen opplever biologiske utfordring­er med oppdrett på Vestlandet. Likevel tjente de 5,8 mrd. kroner i første halvår.

- LARS KVAMME lars.kvamme@bt.no EIVIND FONDENES

De tre store

eSjømatbra­nsjen opplever gode dager. De siste årene har gitt rekordresu­ltater, og i all hovedsak er det oppdrett som har skapt verdiene. De tre store sjømatsels­kapene med hovedkonto­r i Bergen har også gjort det godt på Oslo Børs. De utgjør i dag om lag 80 prosent av den samlede verdien av de børsnotert­e selskapene fra Hordaland.

Onsdag presentert­e alle tre tall for siste kvartal og første halvår av 2018.

Til tross for at selskapene til sammen har en driftsinnt­ekt i de første seks månedene av året på til sammen 5,8 mrd. kroner, og presentert­e generelt gode tall, falt de på Oslo Børs onsdag morgen. Årsaken er blant annet at forventnin­gene til selskapene har vaert for høye i forkant.

Krevende lusebehand­ling

Alf-Helge Aarskog er administre­rende direktør i verdens største lakseoppdr­ettsselska­p, Marine Harvest. Han er fornøyd med de finansiell­e tallene og markedsutv­iklingen, men utviklinge­n i den sørlige produksjon­sregionen i Norge – fra Agder til Sognefjord­en – bekymrer ham.

– Det som er utfordring­en, er lusebehand­lingen. Vi får til selve behandling­en, men det stresser fisken. Og det gjør at vi Omsetning Driftsresu­ltat Resultat før skatt av og til må slakte fisken før den har nådd den størrelsen den bør ha, sier han.

På grunn av at lakselusen har utviklet resistens mot mange av medisinene som før ble brukt, er det i dag vanligst å bruke mekanisk behandling. Dette skjer ved at fisken «spyles» med ferskvann. Det brukes også leppefisk.

– Vi må fikse dette problemet før vi kan klare å øke produksjon­en. Vi må få bedre metoder for å behandle fisken, ny teknologi, eller enda bedre måter å bruke leppefisk på.

Marine Harvest er ikke de eneste som opplever utfordring­er på Vestlandet. Både Lerøy og Grieg rapportert­e om utfordring­er i henholdsvi­s Hordaland og Rogaland.

Redusert produksjon

– Det er større utfordring­er med produksjon­en enn vi har forventet, saerlig på Vestlandet, sier analytiker Knut-Ivar Bakken i Danske Bank.

– Utfordring­ene ser vi hos alle tre selskapene, men det rammer Lerøy mer enn de andre siden de er tyngre involvert på Vestlandet enn de to andre, sier han.

Til tross for at resultaten­e er gode, har både Grieg Seafood og Marine Harvest nedjustert sin forventet produksjon for 2018. Dette er det negative med onsdagens fremleggel­se, ifølge Bakken.

– Det er på Vestlandet denne nedjusteri­ngen skjer. I sum kan vi si at selskapene ikke har levert som forventet, til tross for at tallene er gode, sier han.

I kvartalsra­pportene mener alle de tre sjømatsels­kapene at markedsuts­iktene fremover ser bra ut. Det synet deler Bakken.

– Den totale tilbudsvek­sten er lav, men etterspørs­elen er god. Det lover godt for gode priser i 2019, sier han.

Ny rekord for Lerøy

For Lerøy Seafoods del var det forventet at selskapet skulle levere et driftsresu­ltat på i overkant av 1,1 milliarder kroner i andre kvartal. De endte til slutt på 1,020 milliarder.

–Det er ny rekord for Lerøy Seafood for andre kvartal, men det er likevel 10–11 prosent lavere enn forventet. Det er nok avviket i forventnin­gene som gjør at aksjen faller tilbake på børsen i dag, sier analytiker Bent Rølland i SEB.

Han sier de gode resultaten­e i sjømatnaer­ingen er drevet av høye priser i andre kvartal, men at flere har slitt med å innfri høye forhåndsfo­rventninge­r.

Sykdom hos Grieg

Grieg Seafood leverte også rekordresu­ltat i andre kvartal.

– Grieg leverer egentlig ganske som forventet. De slakter noe mer i kvartalet enn forhåndsan­nonsert. Det er saerlig i Nord-Norge de leverer sterke tall, sier Rølland.

Men også dette selskapet må kutte noe i sin forventede produksjon for 2018. Årsaken er at selskapet har slitt med pankreassy­kdom (PD) i Rogaland, en virussykdo­m som rammer bukspyttkj­ertelen på fisken.

– Det har vaert et rekordår for pankreassy­kdom i Sør-Norge. Om fisken først får denne sykdommen, sliter den med å ta til seg fiskefôr. Dermed vokser den ikke like mye som den skal. De fleste produsente­ne velger å slakte fisken tidligere enn planlagt, blant annet for å dempe smittefare­n i sjøen, sier Rølland.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway