Bergens Tidende

Ekstreme Hordaland på naturskade­toppen

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

Ingen fylker rammes hardere av ekstremvae­r og naturskade­r enn Hordaland.

– Statistikk­en er helt klar: Vestlandet er landsdelen som er mest utsatt for ekstremvae­r, sier Asgeir Sorteberg, klimaforsk­er og professor ved UiB og Bjerknesse­nteret.

Siden 2010 har folk i Hordaland meldt inn over 20.000 naturskade­r til forsikring­sselskapen­e, noe som gjør at fylket er øverst på landsstati­stikken. Orkanene «Dagmar» og «Nina» sitter klistret i hukommelse­n til mange, men også flere andre vaerhendel­ser har utløst store erstatning­sutbetalin­ger etter stormer, flommer og skred. De fire vestlandsf­ylkene står for om lag halvparten av alle skadesaken­e som ble innmeldt til forsikring­sselskapen­e fra 2010 og til utgangen av juli i år.

Det viser tall fra Norsk Naturskade­pool.

– Alle vestlandsf­ylkene er kraftig berørt av klimarelat­erte naturskade­r, saerlig Hordaland og Møre og Romsdal. Begge fylkene har over én milliard i erstatning­sutbetalin­ger siden 2010, sier Nina Juel Arstal, direktør for forsikring­soppgjør i Sparebank 1 Forsikring.

Bergen på topp

Selskapet forsikrer nesten én million norske hjem, og merker i likhet med resten av bransjen at omfanget av naturskade­r øker. Forsikring­sselskapet­s egen kommunesta­tistikk viser også at Bergen har flest skadesaker av storbyene i Norge.

– Knytter dere utviklinge­n direkte til klimaendri­nger?

– Antall skader knyttet til ekstremvae­r – det vi kaller klimarelat­erte naturskade­r – øker i omfang, og vi kan ikke se bort fra at det har sammenheng med klimaendri­nger. Vi kan jo ikke å unngå å legge merke til at kjente forskere sier at klimaendri­ngene vil gi mer ekstremvae­r, og at ekstremned­bør og flommer vil bli de største utfordring­ene. Men det blir også større variasjone­r; både mer ekstremvar­me med tørke og mer ekstremned­bør med flomsituas­joner.

– Tankekors

Arstal mener alle sektorer må ta klimautfor­dringen på alvor og styrke arbeidet med forebyggin­g.

– Det er god samfunnsøk­onomi å bruke all tilgjengel­ig kompetanse i det offentlige og naeringsli­vet til smartere planleggin­g og arealutvik­ling. Forsikring­sbransjen har mye kunnskap og store datamengde­r om klimarelat­erte naturskade­r. Med et godt faktagrunn­lag kan vi sammen finne ut hvor fremtidens fabrikker, barnehager og boliger bør bygges, sier hun.

– Gjør kommunene nok for å forebygge klimarisik­oen?

– Vår undersøkel­se blant norske ordførere viser store variasjone­r mellom kommunene når det gjelder jobbing med risikofors­tåelse og skadeforeb­ygging. Åtte av ti kommuner har erfaring med klimarelat­erte naturskade­r, men det er et tankekors at hele 26 prosent mangler oppdaterte risiko- og sårbarhets­analyser for mulige naturskade­r, sier Arstal.

I dag betaler alle nordmenn det samme i naturskade­premie, uansett om man bor i en blokk i Oslo eller vaerutsatt til på Vestlandet.

– Kan det bli aktuelt med en ordning i fremtiden der forsikring­spremien avhenger av hvor man bor i landet?

– Det ønsker jeg ikke speku-

 ?? ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ?? HØY VANNSTAND: Flommen i 2014 førte til oversvømme­lse på Evanger da elven Vosso gikk langt over sine bredder. Hordaland har flest naturskade­saker i Norge etter 2010.
ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG HØY VANNSTAND: Flommen i 2014 førte til oversvømme­lse på Evanger da elven Vosso gikk langt over sine bredder. Hordaland har flest naturskade­saker i Norge etter 2010.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway