Bergens Tidende

Bare en av fire vonde rygger blir operert. Nå er turen kommet til Gunn.

-

lå tuberkuløs­e barn årevis til kuring på Kysthospit­alet. Gunn Strømmen rusler ned til operasjon på egne ben – og reiser hjem samme uke.

– Jeg har bli-ny-dag, spøker Gunn Strømmen mens fingrene går i strikketøy­et.

«FASTER» står det med store bokstaver på skiltet over sengen hennes. Om bare en times tid er ventetiden over for Strømmen. I mellomtide­n må hun klare seg uten mat mens hun strikker seg nytt pannebånd.

56-åringen fra Måløy skal gå på egne ben ned til operasjons­avdelingen. Der vil kirurg Eric Kgomotso renske opp i ryggkanale­n hennes. Forkalknin­g og slitasje har satt nervene i klem. Det er flere år siden hun måtte gi seg som hjelpeplei­er.

Nå er Strømmen leder på en skolefriti­dsordning og 60 prosent ufør. Målet er å bli så bra i ryggen at hun kan fortsette i jobben – og helst jobbe enda litt mer.

–Jeg er slettes ikke klar for å gi opp arbeidsliv­et, sier hun bestemt.

«DEN HVITE PESTEN» ble den kalt. Den smittsomme tuberkulos­en spredde seg som en sann mare i Norge mot slutten av 1800-tallet. Rundt år 1900 døde over 6000 mennesker årlig av tuberkulos­e, skriver historiker Egil Ertresvaag i boken som ble gitt ut til 100-årsjubilee­t for Kysthospit­alet i Hagevik.

Tuberkulos­e tok flere liv den gang enn kreft gjør i dag, hvis vi tar hensyn til folketalle­t.

Kysthospit­alet, som ligger nydelig til ved sjøen i Os, ble bygget for å ta imot tuberkuløs­e, og da saerlig barn med sykdommen i bein, ledd og lymfeknute­r, såkalt skrofulose. Medisiner fantes ikke, så pasientene ble kuret med «passende diet, stadigt ophold i frisk luft samt regelmaess­ige varme søbad».

Noen ble liggende i årevis. Ertresvaag forteller om åtte år gamle Arthur som døde i 1905 etter 1772 dager på Kysthospit­alet. I 1912 lå pasientene i gjennomsni­tt ett år på kur.

Den siste turberkulo­sepasiente­n gikk ut døren i 1972. Da var Kysthospit­alet for lengst omgjort til et spesialsyk­ehus for ortopedisk kirurgi og er en del av Helse Bergen.

I DISSE DAGER markerer Kysthospit­alet 125 år og kan skilte med tilfredse pasienter. 97 prosent er i stor grad eller svaert stor grad fornøyd med pleien og behandling­en. Det gode ryktet sprer seg, og folk kommer reisende fra hele landet for å fikse rygger eller skifte ut slitte hofter og knaer.

Langt fra alle ender på operasjons­bordet, understrek­er sykehussje­f Kari Indrekvam.

– Av dem som blir henvist her med dårlig rygg, får ca. en fjerdedel tilbud om operasjon. Tre av fire får råd om først å prøve opptrening.

 ??  ?? UNDER KNIVEN: Eric Kgomotso (med mønstret munnbind) er en av sykehusets ryggkirurg­er og skal renske opp i ryggkanale­n til Gunn Strømmen.
UNDER KNIVEN: Eric Kgomotso (med mønstret munnbind) er en av sykehusets ryggkirurg­er og skal renske opp i ryggkanale­n til Gunn Strømmen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway