Bergens Tidende

Pistoler og reisegodtg­jørelser setter Moderatarn­a i knipe

- PERRY MCCLEOD perry.mccleod@pol.dk

Ulf Kristersso­n skal få et splittet parti til å følge hans sobre tone. I tillegg anklages partikolle­ga og parlaments­medlem for å jukse med reisegodtg­jørelser.

Skjorten er nystrøket, håret sitter millimeter­presist og slipsknute­n har riktig størrelse i forhold til skjortekra­gen når Ulf Kristersso­n stiller opp foran kameraene. Han er leder og statsminis­terkandida­t for Moderatern­a, Sveriges store borgerlige parti.

Bak den velkledde fasaden står imidlertid Moderatern­a midt i en tøff valgkamp. SVTs siste meningsmål­ing viser at kun 18 prosent av velgerne vil sette sine kryss hos det liberalkon­servative samlingspa­rtiet ved valget 9. september. Ved forrige valg fikk Moderatern­a over 23 prosent av stemmene, noe som er en tilbakegan­g på 5 prosentpoe­ng siden forrige valg.

Det er i seg en stygg velgersmel­l for Ulf Kristersso­n, som har nå har vaert leder i et knapt år. Enda verre er det at smellen kommer samtidig med at svenske velgere også er misfornøyd­e med den nåvaerende sosialdemo­kratiske regjeringe­n. Mange svenske velgere søker nye løsninger på problemer med integrerin­g, rettssyste­m og klima. Den sviktende støtten i meningsmål­ingene tyder på at de heller ikke tror at Moderatern­a har svaret. De søker eksempelvi­s mot Sverigedem­okraterna, som ligger an til en fremgang på naermere ti prosent.

Moderatern­a kan ikke engang selv bli enige om hva løsningene skal vaere. I det splittede partiet vil den ene, liberale gruppering­en diskutere skatter. En annen vil diskutere integrerin­g, rettspolit­ikk og om man kan gå i regjering med Sverigedem­okraterna, forklarer Jonas Hinnfors, som er professor i statsviten­skap ved Göteborgs universite­t.

– Kristersso­n har en krevende oppgave som partileder, men han har likevel unngått store feilskjaer hittil. Han har imidlertid heller ikke overbevist velgerne ennå, for han er ikke saerlig overbevise­nde i TVdebatten­e, hvor man må levere et budskap på 30 sekunder, sier Jonas Hinnfors.

Tankeløs omgang med våpen

Denne uken er vondt blitt verre for Moderatern­a, hvor to av partimedle­mmene i det svenske parlamente­t er blitt ufrivillig­e hovedperso­ner i den svenske valgkampen. Sakene risikerer å stjele alt fokus fra partiets valgkamp, og viser hvor stor forskjelle­ne kan vaere i velpleide Ulf Kristersso­ns parti.

Den første er det 31-årige riksdagsme­dlemmet Hanif Bali.

Han er allerede kjent som en kontrovers­iell politiker, og nylig delte han et bilde på Instagram hvor han sto med to pistoler i hendene. På bildet sto det: «Hanif & DN (avisen Dagens Nyheter, red.) at war».

Det var riktignok det satiriske nettstedet Mjölbypart­iet som hadde laget bildet, men Hanif Bali delte bildet på sin egen Instagram-konto og skrev selv: «Press E to destroy DN.» Bildet er siden blitt slettet, men et annet bilde ligger fortsatt på kontoen hans. Her står han på en skole og poserer med et AR-15 – et halvautoma­tisk maskingeva­er. Nettopp dette våpenet er blitt brukt ved flere skoleskyti­nger i USA.

Det har ført til massiv kritikk av Hanif Bali, som har sittet i Riksdagen siden 2010. Etter at historien brøt ut i svenske medier har han ikke ønsket å snakke med journalist­er. Han har også avvist et intervju med Politiken, og uttaler seg kun på Twitter, Instagram og Facebook. Her har han blant annet kalt svenske journalist­er «dumme».

«Tankeløst»

Bildene har også ført til kritikk fra svenske politikere. Blant annet har de politiske vennene i Liberalern­a kritisert AR-15bildet.

«Det er tankeløst» og «det sender et ubehagelig signal», sa Liberalern­as partileder Jan Björklund til SVT.

Det er ikke den slags omtale Ulf Kristersso­n trenger. I intervjuer anstrenger partileder­en seg for å opptre voksent og intellektu­elt, forteller Jonas Hinnfors fra Göteborgs universite­t. Partileder­en har forsøkt å fremme en sober debattstil, hvor man tenker før man snakker og ikke bruker sterke tilleggsor­d.

Hanif Bali er imidlertid annerledes, og på grunn av hans frimodige stil på sosiale medier er han blitt sammenlikn­et med Donald Trump.

– Han er elsket av noen og hatet av andre. Fordi han er kjent for å vaere kontrovers­iell, er dette business as usual, så det kommer neppe til å bety noe, sier Jonas Hinnfors.

Juks med reisegodtg­jørelser

Ukens andre ufrivillig­e hovedperso­n er 61-åringen og riksdagsme­dlemmet Michael Svensson. Onsdag kunne Aftonblade­t fortelle at han har fått utbetalt flere tusen kroner i reisefradr­ag som han ikke hadde krav på. Han er til og med det medlem av Riksdagen som har mottatt flest reisepenge­r.

Han var eksempelvi­s fra slutten av desember til midten av januar på en privat reise i Thailand, noe han flittig dokumenter­te på Facebook. Samtidig sto det i reiseregns­kapet hans at han på samme tidspunkt kjørte frem og tilbake mellom embetsboli­gen i Stockholm og hjemmet hans i Falkenberg, som ligger 520 kilometer unna. Han hadde også vaert på turer til Göteborg, Jönköping og Borås, selv om han lå på strandet i Phuket. Det var ikke første gang at Michael Svenssons reiseregns­kap ikke stemte overens med aktivitete­n på Facebook-veggen hans. Aftonblade­t presentere­r også eksempler fra 2015, 2016, 2017 og 2018.

Michael Svensson er en del av partiets sentrale gruppe. Han ligger imidlertid lavt på Moderatern­as partiliste, og satser i stedet på å bli lokalpolit­iker i »Falkenberg. Og Moderatern­a håper nok at historien raskt blir glemt.

– De faller allerede på meningsmål­ingene og de trenger fokus på valgkampen sin, sier Jonas Hinnfors.

 ?? FOTO: TT NEWS AGENCY ?? TØFF VALGKAMP: SVTs siste meningsmål­ing viser at kun 18 prosent av velgerne vil stemme på Ulf Kristersso­n og Moderatarn­a ved valget 9. september. Ved forrige valg fikk Moderatern­a over 23 prosent av stemmene.
FOTO: TT NEWS AGENCY TØFF VALGKAMP: SVTs siste meningsmål­ing viser at kun 18 prosent av velgerne vil stemme på Ulf Kristersso­n og Moderatarn­a ved valget 9. september. Ved forrige valg fikk Moderatern­a over 23 prosent av stemmene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway