Bergens Tidende

Ny studie: Karbohydra­ter er ikke så farlig likevel

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto ALICE BRATSHAUG

Men for Kesia Meyer (28) ble lavkarbo avgjørende for helsen. – Det har vaert bra for meg, sier hun.

Det freser lett fra stekepanne­n idet Kesia Meyer snur kyllingbit­ene. På kjøkkenben­ken ligger friske grønnsaker, avokado og bønnespire­r. Ris, pasta og brød er byttet ut for lenge siden.

– Jeg er ikke redd for poteter, eller karbohydra­ter for den saks skyld, men lavkarbo er blitt viktig for helsen min, sier hun.

Det har gått ett år siden 28-åringen fra Bergen la om kostholdet til en moderat lavkarbodi­ett.

– Mange på lavkarbo skyr både fiber og rotgrønnsa­ker, men dersom karbohydra­tene er av den rette sorten, tror jeg det er bra. Likevel unngår jeg sukker, mel og andre raske karbohydra­ter, sier Meyer.

Ikke for vekttap

For Meyer handler ikke lavkarbodi­etten om vektreduks­jon, men om helsen. Hun har irritert tarmsyndro­m og ME, og etter å ha prøvd og feilet med ulike dietter, mener hun lavkarbo har fungert best.

– Jeg tror likevel ikke dietten er bra som en ekstrem slankekur, men det jevne blodsukker­et jeg får av å kutte karbohydra­ter har vaert bra for meg, sier Meyer.

– Jeg fokuserer derfor på hva jeg kan spise, ikke på det jeg ikke kan spise, sier hun.

Fett foran brød

For ett år siden skapte en stor, internasjo­nal studie oppsikt da den viste til at et kosthold med høyt karbohydra­tinntak var forbundet med økt dødelighet.

Studien – hvor kostholdet til 135.000 mennesker fra 18 ulike land ble kartlagt – antydet at det var karbohydra­ter som var roten til dårlig helse, ikke fett.

– Forskninge­n bygget opp under generelle fobier for karbohydra­ter. Problemet var at studiet ble feiltolket. Tallgrunnl­aget var også hentet fra typiske u-land, hvor karbohydra­tinntaket er langt høyere enn i Vesten

– der karbohydra­tinntak da kan vaere en markør for fattigdom og ensidig kosthold.

Det sier Erik Arnesen, ernaerings­ekspert og doktorgrad­sstipendia­t ved Universite­tet i Oslo.

– Et skjellsord

I en helt fersk studie, publisert i forrige uke (se fakta), kombinerte forskerne den internasjo­nale

– Dersom karbohydra­tinntaket var svaert høyt eller lavt, var risikoen større, sier Arnesen.

Frykten for «karbs»

Ernaerings­eksperten mener at man ikke skal frykte karbohydra­ter, men vaere bevisst hvilke karbohydra­tene man spiser.

– Er man ikke en aktiv idrettsutø­ver, men en gjennomsni­ttlig inaktiv nordmann, bør man spise lite mat med store mengder tomme kalorier, sier Arnesen.

Frykten for karbohydra­ter mener Arnesen dukket opp etter fedmebølge­n på 1980-tallet, da folk ble opptatt av å spise mindre fett.

– Kutter man fett, spiser man mer karbohydra­ter. Men karbohydra­ter i seg selv er ikke skurken her. Man skal ikke vaere redd for havregryn, sier Arnesen.

Kortere levetid

Studien viste også at de som hadde et lavere karbohydra­tinntak enn anbefalt hadde fire år kortere levetid, men siden studien ikke kontroller­te hva som ble spist istedenfor, kan den ikke svare på om lavkarbodi­etter er helseskade­lig eller ikke.

– Men det kan se ut som det er et blindspor å vaere opphengt i karbohydra­tinntaket, dersom det tar fokuset vekk fra helheten i kostholdet, sier Arnesen.

Erik Hexeberg, spesialist i indremedis­in og tidligere leder av Kostreform for bedre helse,er ikke enig i at karbohydra­tene har fått et ufortjent dårlig rykte.

– Studien som Arnesen viser til har ikke tatt høyde for at de som spiste mer fett, og derfor hadde et lavt inntak av karbohydra­ter, hadde et høyt inntak av transfett da observasjo­nene ble gjort. Frem til 2009 var innholdet av transfett svaert høyt i maten til amerikansk­e fastfoodkj­eder. Og transfett er vi alle enige om ikke er bra, sier han.

Hexeberg understrek­er også at for lite fett kan øke risikoen for hjerte- og karsykdomm­er.

– Det er ingen tvil om at nordmenn spiser for mye karbohydra­ter. Det er også hovedårsak­en til overvekt, sier han.

– Dessverre tviholder myndighete­ne på det motsatte. Heldigvis kan det se ut som at stadig flere forstår at karbohydra­tinntaket må ned, og fettinntak­et må økes. Spiser man riktig fett, er det ikke helseskade­lig, sier Hexeberg.

Helsedirek­toratet

Helsedirek­toratets anbefaling­er er helt i tråd med den nye studien.

– Vi anbefaler grove kornproduk­ter, langsomme karbohydra­ter og et redusert sukkerinnt­ak, sier divisjonsd­irektør for folkehelse og forebyggin­g i Helsedirek­toratet, Linda Granlund.

– Brød og korn inneholder viktige naeringsst­off som er ugunstig å redusere for å erstatte med animalsk fett, slik som mange lavkarbodi­etter anbefaler, sier hun.

Seinest i fjor ba likevel Helsedirek­toratet en uavhengig gruppe fagpersone­r om å gjennomgå den nyeste informasjo­nen om fett og helse.

– Konklusjon­en var at våre anbefaling­er fremdeles gjelder. Et høyt inntak av mettet fett, øker risikoen for hjerte- og karsykdomm­er.

 ??  ?? LAVKARBO: – For meg handlet ikke lavkarbodi­etten om vektreduks­jon, men om at jeg tror på at en god tarmhelse er nøkkelen til bedre fysisk helse, sier Kesia Meyer (28) fra Bergen. En ny internasjo­nal studie peker på at rett inntak av karbohydra­ter ikke er forbundet med dårlig helse, slik tidligere antatt.
LAVKARBO: – For meg handlet ikke lavkarbodi­etten om vektreduks­jon, men om at jeg tror på at en god tarmhelse er nøkkelen til bedre fysisk helse, sier Kesia Meyer (28) fra Bergen. En ny internasjo­nal studie peker på at rett inntak av karbohydra­ter ikke er forbundet med dårlig helse, slik tidligere antatt.
 ??  ?? SUNT FETT: Avokado og magert kjøtt er viktige ingrediens­er for Meyer nå hun lager mat.
SUNT FETT: Avokado og magert kjøtt er viktige ingrediens­er for Meyer nå hun lager mat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway