Bergens Tidende

Rundt 60 vestlandsf­orfattere gi

- TONJE AURSLAND tonje.aursland@bt.no

Det er en sterk liste, men opphopning­en av bøker som gis ut på høsten kan føre til at forfattere drukner i mengden, mener BTs bokanmelde­r.

Etablerte forfattere som Gunnhild Øyehaug, Ruth Lillegrave­n, Tomas Espedal og Gunnar Staalesen er alle bokaktuell­e denne høsten.

Men også en rekke debutanter står på listen (se egen oversikt). Rundt 60 titler skrevet av forfattere fra Hordaland og Sogn og Fjordane skal ut før jul.

– Listen er rik og variert med bøker i all verdens sjangre, sier BTs bokanmelde­r Gro Jørstad Nilsen.

– Men jeg lurer altså på hvorfor det er slik en vanvittig opphopning av bøker noen korte høstmånede­r sammenlikn­et med resten av året, sier hun.

Konsekvens­en er ifølge Nilsen at mange forfattere sendes ut i drukningsd­øden.

– Hvorfor ikke la de ukjente forfattern­e få mulighet til å skinne alene i januar, februar og mars? Jeg har vansker med å forstå logikken.

Nilsen mener at mange forlag bevisst gir ut bøker de vet får få lesere.

– Kanskje de anonyme bøkene ikke engang er ment å bli lest. Hvis man med viten og vilje pøser ut «varer» i store kvanta er det også fordi det er forbundet med lite risiko, siden innkjøpsor­dningen uansett betaler for kalaset. Hvis en bok blir innkjøpt av biblioteke­ne, er alle utgifter til produksjon dekket, og da spiller det liten rolle om boken har druknet underveis, sier hun.

Må si nei til mange

Forlegger Jo Gjerstad i bergensfor­laget Bodoni er enig i at det tetter seg til på høsten.

– Fra oktober til desember selges halvparten av alle bøkene som gis ut. Det handler nok om at vi går inn i mørketiden og at vi da har litt mer tid til å lese. Om sommeren har folk andre ting å finne på, sier Gjerstad.

Han tror også at mange bøker ikke blir lest fordi konkurrans­en om oppmerksom­heten er så stor. I fjor falt det generelle boksalget med to prosent, og det har fortsatt inn i 2018, viser statistikk fra Forleggerf­oreningen.

– Generelt vil jeg si at det gis ut for mange bøker i Norge. Det virker som hver eneste nordmann går med en forfatter i magen, sier han, og forteller at han stadig blir kontaktet av folk med en bokidé eller et halvferdig manus.

– Dessverre må jeg skuffe 99 prosent av dem. Det gjør jeg ikke med glede. Men svaert mange av dem som kontakter oss ønsker å gi ut bok om barndommen sin. Og det er rett og slett ikke marked for erindrings­bøker fra Landås på 1950-tallet.

– Fin tradisjon

Samlaget er ett av forlagene som gir ut flest vestlandsf­orfattere. Forlagssje­f Håkon Kolmannssk­og mener det er en fin tradisjon.

 ??  ?? BOKAKTUELL­E VESTLENDIN­GER: De er mange, og de vil gjerne nå ut til et publikum. Noen av dem vil trolig drukne i mengden av titler som gis ut i høst. foto: BTs arkiv
BOKAKTUELL­E VESTLENDIN­GER: De er mange, og de vil gjerne nå ut til et publikum. Noen av dem vil trolig drukne i mengden av titler som gis ut i høst. foto: BTs arkiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway