Bergens Tidende

Garagelede­rne svarer huseier: «Vi har holdt vår del av avtalen»

Garage blir nå kastet ut av sine lokaler uten å skylde leie. Huseier krever full leie for øvrige hotelletas­jer mens dette har vaert en byggeplass. Vi bestrider kravet.

-

evaert en byggeplass. Vi har avventet ny kontrakt der huseier skulle fravike husleiekra­v, og vi skulle arbeide uten kompensasj­on i ombyggings­fasen.

Hotellet er ennå ikke ferdigstil­t. Vi har hatt deler av hotellet åpent i 2018, men samlet omsetning for første halvår er lavere enn hva husleiekra­vet/full husleie ville vaert i perioden.

Utfordring­en vår har vaert å få skriftlige avtaler på det vi har muntlig avtalt. Vi etterlyser skriftligh­et i et halvt år, men blir i stedet møtt med krav om full betaling for husleie av hotellet.

DA HUSLEIEKRA­VET KOM samtidig med krav om tvangsfrav­ikelse av lokalene i sommer, ba vi om et møte for å søke en løsning. Møtet ble satt til 10. august, da huseier ikke hadde anledning til å møte oss før denne dato.

I stedet for å vente til møtedato, legger huseier ut lokalene til leie på finn.no den

8. august, to dager før vårt avtalte møte skulle finne sted.

Er det kvalifiser­t til «god forretning­sskikk», slik Maeland krever av oss?

Maeland viser til en husleie basert på kvadratmet­erpris. Dette er ikke relevant: Leiekontra­kten er bygget opp rundt omsetning. Meland burde vite dette da han selv sitter på en kopi av denne.

Kontrakten har grunnleie på 1.650.000 kroner. I tillegg kommer 25 prosent av all omsetning mellom tre og fire millioner,

35 prosent av all omsetning mellom fire og fem millioner, og av all resterende omsetning 45 prosent.

En omsetning på fire millioner gir altså en leie på 1,9 millioner, som er lik 47 prosent av omsetning.

MAELAND VISER TIL bedre drift i årene 2010 og 2011, da huseier selv driftet hotellet. Det Maeland unnlater å opplyse om er at omsetninge­n den gang også inkluderer leie fra Garage på rundt én million kroner.

Vi ble aldri informert om eller gjort oppmerksom på disse forhold da vi inngikk den opprinneli­ge avtalen i 2011.

Dette er alvorlig, og reduserte våre kalkyler med én million kroner, som påvirker våre muligheter til å dekke andre kostnader.

Her ligger også kjernen til hvorfor hotelldrif­ten ikke baerer seg. For høy husleie, og for lite dekningsbi­drag i antall kroner til å dekke øvrige kostnader. Ikke rart at han forlangte at vi skulle overta driften i 2011!

I 2018 har daglig leder hatt lønn fra Garage på 31.500 kroner pr. måned. I 2017 hadde daglig leder en samlet månedslønn på kr 56.000.

Vår egeninnsat­s ved ombygginge­n det siste halvåret vaert uten kostnader for huseier. Dealen var at vi skulle arbeide gratis og han skulle frafalle husleiekra­v for hotellet.

BEGGE PARTER var enige om at en merkbar oppgraderi­ng av hotellet var påkrevd og skulle gjennomfør­es for å tilfredsst­ille kunders minimumsfo­rventninge­r.

Etter hvert som arbeidet hadde svak fremdrift, meldte tvilen seg. I juni kontaktet vi A1-Takst for en gjennomgan­g av tilstanden i bygget.

Garage går ut med badevannet uten å skylde husleie.

Deres rapport konkludere­r med en rekke avvik, blant annet angående branntekni­ske forhold. Vi tok gjentatte ganger kontakt med huseier, uten å få svar. På dette tidspunkte­t sluttet han å svare oss.

Deretter kontaktet vi to uavhengige branntekni­ske firma. Begge disse rapportene konkludere­r med at hotellet ikke kunne holdes åpen for publikum før omfattende avvik ble rettet. Igjen, ingen respons fra huseier.

Hotellet ble deretter stengt ned. Så mottok vi krav om tvangsfrav­ikelse og full husleiebet­aling for første halvår. Det ble det første skriftlige tilbud vi mottok fra huseier i 2018.

VI FORVENTET AT HUSEIER fulgte opp det vi avtalte i møtet i november. Vi har holdt vår del av avtalen.

En merkbar kvalitetsh­eving av bygget ville gitt grunnlag for videre drift av hotellet. Vi ser nå at huseier har hatt en annen agenda.

Nå krever han oss for full husleie i perioden hotellet har vaert en byggeplass. Garage går ut med badevannet uten å skylde husleie.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? SLUTT: Garage sin tid i Christies gate er over.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN SLUTT: Garage sin tid i Christies gate er over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway