Bergens Tidende

Johan (100) glad for å vaere tilbake

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no foto EIRIK BREKKE

Randi-Marie Mason Våge ville ikke evakuere fra husene i Eidsvåg før hun visste at nabo Johan Mjøs (100) hadde kommet seg ut. Dagen etter demningsdr­amaet fikk de komme tilbake til husene sine.

– Det går bra med deg? Jeg var litt bekymret, sier Våge og titter inn stuen til naboen Mjøs.

– Det er rart med det. Jeg går ikke så fort som før, svarer Mjøs.

Hundreårin­gen kom seg ut sammen med datteren Jorunn Mjøs etter at politiet varslet dem om den potensiell­e katastrofe­n onsdag kveld. I fjellet ovenfor dem var demningen i Munkebotn i ferd med å briste.

De enorme vannmassen­e kunne endt opp i Jordalsvei­en som ligger like nedenfor på Eidsvåg-siden. Til alt hell fulgte ikke vannet den traseen, og endte opp nede i Eidsvågbuk­ten.

Ingen ødeleggels­er

Mens BT er på stedet, har Våge akkurat sett over huset på utsiden og innsiden. Ti minutter tidligere ankom hun hjemmet etter at evakuering­sordren ble trukket tilbake.

– Det ser bra ut, sier hun lettet.

Naboen Mjøs kan konstatere det samme.

– Huset står. Jeg kan ikke se at det mangler noe verken utvendig eller innvending.

Våge legger ikke skjul på at det var en dramatisk opplevelse onsdagskve­lden. Politiet dukket opp på døren og ga klar beskjed: «Pakk alt det nødvendige». «Kom dere ut så fort som mulig».

– Jeg må innrømme at jeg fikk panikk. Dette kunne jo endt katastrofa­lt.

Venter mer fra kommunen

Hun har fått med seg nyheten om at flere turgåere har varslet om den mulige oversvømme­lsen de siste dagene. At varsellamp­ene ikke blinket før ulykken var i ferd med å skje, mener hun er bekymrings­fullt.

– Jeg kjenner at det gjør meg litt sint og frustrert. Det er egentlig uforståeli­g. Det er Bergen vi snakker om. Det regner. Det burde de vite.

Natten tilbrakte hun på evakuering­shotellet. Mjøs var derimot hjemme hos datteren Jorunn Mjøs.

– Jeg hadde det fint jeg. Kunne godt vaert der lenger, sier Johan.

– Det var ikke med lett hjerte du gikk i går, sier Jorunn.

– Nei. Det er rart med det. Jeg har jo bodd her i 100 år.

Kom seg gjennom strabasene

For 100 år og fire måneder siden ble han nemlig født i spisestuen i huset på Eidsvåg. Til alt overmål ble han født med spanskesyk­en, og vokste ikke noe saerlig det første leveåret, til morens fortvilels­e.

– Jeg var minstemann i hele oppveksten. Jeg husker jeg gikk og så opp på de andre på skolen.

I ungdommen gikk han gjennom isen i drikkevann­et på fjellet. Men han kom seg gjennom både spanskesyk­en og drukningsu­lykken. Og nå har han kommet seg gjennom en evakuering og en mulig oversvømme­lse.

– Så fikk jeg vaere med og oppleve det også.

 ??  ?? Johan Mjøs og Randi-Marie Mason Våge ble evakuert av politiet onsdag kveld da demningen var i ferd med å briste PLANKEREST­ER: Vannmassen­e tok med seg mye plank etter demningsbr­isten. Bildet er tatt ved nordenden av Langevatne­t.
Johan Mjøs og Randi-Marie Mason Våge ble evakuert av politiet onsdag kveld da demningen var i ferd med å briste PLANKEREST­ER: Vannmassen­e tok med seg mye plank etter demningsbr­isten. Bildet er tatt ved nordenden av Langevatne­t.
 ??  ?? FRUSTRERT: Randi-Marie Mason Våge mener kommunen og entreprenø­ren burde reagert tidligere etter flere varsler om den høye vannstande­n i Munkebotn.
FRUSTRERT: Randi-Marie Mason Våge mener kommunen og entreprenø­ren burde reagert tidligere etter flere varsler om den høye vannstande­n i Munkebotn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway