Bergens Tidende

Tviler på Heimeverne­ts evne til å objektsikr­e

Det er en risikospor­t for samfunnet at man ikke hever Heimeverne­ts evne til å sikre viktige bygninger og installasj­oner, mener general Tor Rune Raabye, sjef for HV frem til desember i fjor.

- SVEINUNG BERG BENTZRØD sveinung.bentzrod@aftenposte­n.no JAN GUNNAR FURULY

eRiksrevis­jonen har påpekt svaert alvorlige mangler ved HVs evne til såkalt objektsikr­ing. I to rapporter har revisjonen fremmet flengende kritikk av regjeringe­ns arbeid med å bedre sikringen.

Ifølge opposisjon­en har Regjeringe­n drevet skjønnmali­ng av Forsvarets og politiets evne til å sikre viktige bygninger og institusjo­ner.

Spørsmålet om hvorvidt Heimeverne­t er i stand til å løse det som kalles objektsikr­ing, står derfor helt sentralt når Stortinget mandag holder høring om norsk terrorbere­dskap.

For Forsvarets del avviser Heimeverne­t, som har dette ansvaret, kontant at evnen er bedret.

Leverer inn utstyret

–Det har ikke vaert noen styrking verken i antall soldater, trening, øvelser eller ammunisjon når det gjelder de vanlige HVsoldaten­e, sier Tor Rune Raabye

(60), som ledet HV fra høsten

2013 til desember i fjor.

– Dette er en risikospor­t for samfunnet, fastslår han.

I dag skal HV reduseres fra

45.000 til 40.000 soldater, hvorav ca. 3000 tilhører innsatssty­rkene.

–Flere tusen HV-soldater er i ferd med å levere inn utstyret sitt, sier Raabye.

Han konstatere­r samtidig at mange HV-soldater får skutt så lite at de ikke laerer å beherske våpnene sine.

–HV-soldater har meldt tilbake at de får så lite ammunisjon at de ikke engang får skutt inn våpenet sitt, sier Raabye.

Har ikke penger til å øve mer

Ifølge Raabye, mangeårig distriktss­jef Kjell Enberget (64) og områdesjef Paal Skullerud (49) er det bare én ting som hever HV-soldatenes evne: å øve og å kunne bruke våpenet. Men penger til dette er uteblitt.

I løpet av en treårsperi­ode øver vanlige HV-soldater i dag maks fire dager to av årene. En dag går med til innsjekk og utsjekk. Ofte øver bare deler av avdelingen­e. Det tredje året øver kun befalet.

– En avdeling som ikke trener alle soldatene hvert år, eksisterer ikke som militaer avdeling, sier Paal Skullerud, områdesjef i HV-02, Oslo og Akershus.

– Min oppfatning er at det er et stort misforhold mellom politisk vilje til å bestemme hva som skal utføres, og det å bevilge nok penger, sier han.

– Ingen vilje til å følge opp

– I november 2016 satte dagens regjering i gang prosjektet «Hele landet –sikring av skjermings­verdige objekter». Hva skjedde?

– Da jeg forlot HV, så jeg svaert få tegn til at noen hadde tenkt å gjøre noe som helst. Jeg så ingen vilje til å følge opp. Men jeg fikk med meg at Forsvarsde­partemente­t mener det vil koste over

500 millioner å finansiere dette, sier Tor Rune Raabye.

– Sa du fra oppover?

– Ja. Og jeg ser det som meget sannsynlig at forsvarssj­efen varslet videre, sier Raabye.

I mars 2017 ble det holdt en høring i Stortinget, tilsvarend­e den som starter mandag, om beredskap og sikkerhet. Davaerende forsvarsmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) sa at det siden

2015 var igangsatt, eller skulle settes i gang, prosjekter for å bedre grunnsikri­ngen for totalt

1,6 mrd.

Nåvaerende minister Frank Bakke-Jensen (H) skrev til Riksrevisj­onen i mai at summen er kommet opp i to mrd. kroner. I brevet trekker han frem at HV i 2017 ble styrket med 191 millioner, og at budsjettøk­ningen i perioden 2014 til 2017 var på 29 prosent.

– Har HV sett noe til disse pengene?

–Ikke mens jeg var HV-sjef, sier Raabye.

– Grunnsikri­ng er det objekteier som skal stå for. Forsvarsde­partemente­t skal sørge for at spesielt viktige militaere objekter sikres. Objektene jeg selv var helt avhengig av for å få HV til å fungere, fikk ikke en krone av betydning, sier han.

– Lite å skryte av

Aftenposte­n har spurt HVkildene om det var bedring under de rødgrønne, altså frem til senhøsten 2013. Svaret er like unisont: De har lite eller ingenting å skryte av fra tiden da de selv satt i regjering.

Noe er imidlertid blitt bedre under dagens regjering, mener de.

– Det har skjedd noe bra i årene 2013–2017. Et samarbeid med rederiet Wilhelmsen­gruppen fra 2015 har bedret forholdene for HV dramatisk når det gjelder utholdenhe­t over tid. Det kommer også nytt sambandsut­styr, sier Raabye.

HV betydelig styrket

Forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n (H) ønsker ikke å la seg intervjue, men sender svar på e-post. Her unngår han å svare på utviklinge­n fra 2011 til i dag, som var utgangspun­ktet for Riksrevisj­onens kritikk. I stedet trekker han frem at soldatene øver betydelig mer enn i 2009. Og at man i 2014 oppnådde at 64 prosent av soldatene ble øvet, noe som var en ambisjon som ble uttrykt under de rødgrønne.

Det hører imidlertid med at det i 2009 ikke ble innkalt en eneste vanlig HV-soldat til øvelse. Andelen som øves har ifølge Aftenposte­ns HV-kilder ikke bedret seg mellom 2011 og

2018.

Dette mener uansett BakkeJense­n at er forbedret i HV:

«Vi har saerlig prioritert Heimeverne­t i nord, med økte midler til styrking av stabene i

HV-16 og HV-17 i henholdsvi­s Troms og Finnmark, og til økt øving og trening i både innsatssty­rken (de best trente soldatene i HV, som ikke har ansvaret for objektsikr­ing, red.anm.) og områdestru­kturen i HV-17.»

Han hevder også at 36 millioner fra revidert statsbudsj­ett i år blant annet skal gå til økt øving i

HV-16, i Nord-Hålogaland, og at etterslep for vedlikehol­d, reservedel­er og beredskaps­lagre i stor grad er innhentet.

HV-sjef om utfordring­ene

Også dagens HV-sjef, generalmaj­or Eirik Kristoffer­sen, peker på alvoret i manglende trening for HV-soldatene:

– Vår største utfordring er midler til årlig trening samt å rekruttere HV-soldater i områder med få verneplikt­ige som fullfører førstegang­stjeneste, som i Finnmark. Men fra neste sommer kommer soldater fra førstegang­stjeneste i Garden og Grensevakt­en til HV. De tar med seg både kompetanse og personlig utstyr. Det vil hjelpe, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway