Bergens Tidende

Ber om utvidet fylling i Store Lungegårds­vannet

Bybanen Utbygging søker om å få fylle ut ytterliger­e 310.000 kubikkmete­r stein i Store Lungegårds­vannet. Fyllingen skal gi plass til ny park og bystrand.

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Det er Fylkesmann­en som må godkjenne utfyllinge­n, som er andre trinn av arbeidet som skal gi ny bybanelinj­e, park og bystrand langs Storelunge­ren.

I det første trinnet ble det etablert en stor fyllingsfo­t under vann, slik at en vanndybde på fire meter nå gjenstår i området. Arealet på innsiden som tidligere var park, er satt av til utvidet godstermin­al for jernbanen og ny bybanetras­é mot Fløen og Haukeland sykehus.

Skal bli ny park

Nå vil Bybanen Utbygging starte arbeidet med å reetablere parken. Da må det fylles oppå massene som allerede ligger der, slik at vannspeile­t reduseres.

Bystyret har også vedtatt at det skal komme en bystrand i det nye parkområde­t. Det betyr at utfyllinge­n blir enda mer omfattende enn den ellers kunne blitt. Nå skal det fylles opp med ytterliger­e 310.000 kubikkmete­r stein, slik at den totale utfyllinge­n blir 1,3 millioner kubikkmete­r.

– Formålet med utfyllinge­n er som tidligere at den skal erstatte parkareale­t som går tapt når ny bybane bygges på eksisteren­de parkareal langs Store Lungegårds­vannet, skriver Rune Jenssen i Bybanen Utbygging til BT.

Mer stein i sjøen

I sommer begynte arbeidet med å fylle ut ti meter av vannspeile­t langs utfyllings­området, for å sikre gangvei forbi utbyggings­området. Men i tillegg trengs det større masser under vann enn tidligere antatt.

– Motfylling under sjø langs hele fyllingsfo­ten er nå vurdert som geoteknisk den beste løsningen, slik at fyllingsfo­ten blir noe større enn i opprinneli­g søknad, forteller Jenssen.

Bybanen Utbygging ved Sweco skriver i søknaden at denne utfyllinge­n vil berøre de forurensed­e sedimenten­e på bunn i mindre grad, siden det delvis fylles ut over de allerede utfylte massene fra trinn 1.

Plastforur­ensning

«Erfaringen­e viser at tiltakene med dobbelt siltgardin fungerer som tiltenkt med tanke på å hindre spredning av forurensed­e sedimenter,» heter det i søknaden.

Derimot har utbygginge­n fått kritikk for å bidra til plastforur­ensning i sjøen. Bybanen Utbygging skriver at det er innført strengere tiltak for å samle opp plast.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? BLIR MINDRE: Store Lungegårds­vannet har fått redusert størrelse med årene. Nå skal det bli enda litt mindre. Slik så det ut fra luften tidligere i sommer.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN BLIR MINDRE: Store Lungegårds­vannet har fått redusert størrelse med årene. Nå skal det bli enda litt mindre. Slik så det ut fra luften tidligere i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway