Bergens Tidende

Republikan­ere og demokrater avviser at tiden er inne for riksrett mot Trump

- NTB utland@bt.no

Mer informasjo­n trengs før det kan bli aktuelt å diskutere riksrett mot USAs president Donald Trump, mener ledende republikan­ere og demokrater.

Eksperter uttalte onsdag at Trumps tidligere advokat Michael Cohens samarbeid med etterforsk­erne og rettsprose­ssen mot Trumps tidligere valgkampsj­ef, Paul Manafort, vil bidra til å øke presset for riksrett mot Trump frem mot kongressva­lget i november, også kalt mellomvalg­et.

Men torsdag var det lite som tydet på at noen vil våge å gå til dette steget. Medlemmer av begge partiene avviser riksrettdi­skusjoner. Mer informasjo­n trengs, sier en medarbeide­r til majoritets­leder Paul Ryan i Represesen­tantenes hus. Jerry Falwell Jr., som leder Liberty University og som er en Trumpstøtt­espiller, sier at alt bare vil bli sett på som «bakgrunnss­tøy» så lenge Trump-valgkampen ikke kan knyttes til noe russisk forsøk på å påvirke valget.

Hysj-penger

I et intervju med Fox News onsdag fikk Trump spørsmål om hvorvidt han kjente til utbetaling­ene Cohen hadde gjort til pornostjer­nen Stormy Daniels og den tidligere Playboy-modellen Karen McDougal.

– Pengene kom ikke fra valgkampka­ssen. Faktisk var mitt første spørsmål da jeg hørte om dette, om de kom fra valgkampka­ssen, fordi det ville ha vaert problemati­sk. Og de kom ikke fra valgkampka­ssen, noe som er et viktig element, sier Trump i intervjuet til «Fox & Friends» torsdag morgen.

Cohen erkjente tirsdag brudd på reglene for valgkampfi­nansiering. Cohen sa han handlet på ordre fra Trump. Formålet var å påvirke valget og beskytte Trumps kandidatur.

– Hvis utbetaling­ene var en forbrytels­e begått av Michael Cohen, hvorfor skulle det ikke vaere en forbrytels­e fra Donald Trumps side? skrev Cohens advokat Lanny Davis på Twitter onsdag.

Omtrent samtidig som Cohen sa seg skyldig i New York, ble Trumps tidligere valgkampsj­ef Paul Manafort kjent skyldig i en domstol i Virginia. Han ble kjent skyldig på åtte av 18 tiltalepun­kter, i en sak der han har vaert tiltalt for bank- og skattesvin­del i forbindels­e med et oppdrag som konsulent for den tidligere russiskven­nlige regjeringe­n i Ukraina.

Overfor Fox News-programmet «America’s Newsroom» senere onsdag, fulgte Lanny Davis opp med å si at Trump er i juridisk trøbbel.

– Det er ingen tvil om at han begikk et føderalt lovbrudd, sa Davis.

Avventende

Demokraten Tom Steyer har lansert en kampanje for å stille presidente­n for riksrett. Men minoritets­leder i Representa­ntenes hus, Nancy Pelosi, sier at riksrett «ikke er noen prioritert sak» for Demokraten­e hvis de får flertall ved valget i november, med mindre ny informasjo­n skulle dukke opp.

Pelosi sier hun foretrekke­r at demokraten­e sikrer at spesialett­erforsker Robert Mueller kan avslutte sin gransking av påståtte bånd mellom Trump-valgkampen og russisk påvirkning av valget.

– Hvis og når slik informasjo­n kommer frem, får vi se, sier Pelosi.

Frykter mobiliseri­ng

Demokraten­e er redde for at for mye snakk om riksrett skal ta fokus bort fra saker som opptar velgerne mer, som helsepolit­ikk, eller at det skal virke mobilisere­nde på Trumps velgere slik at de strømmer til urnene.

Et fremstøt for riksrett er dessuten en blindvei om ikke Demokraten­e først vinner flertall i Representa­ntenes hus, og en betydelig andel av de republikan­ske senatorene deretter mister troen på Trump. Det skal nemlig to tredelers flertall til i Senatet for å dømme presidente­n i en riksrettss­ak.

– Mitt håp er at republikan­erne ikke trekker seg tilbake i et hjørne, sier den demokratis­ke senatoren Chris Murphy.

– Dette er et øyeblikk der presidents­kapets fremtid står på spill. Det handler ikke om politikk eller meningsmål­inger, så jeg skal bruke tid før jeg konkludere­r med noe. Men jeg håper at republikan­erne også vil vaere villige til å se på fakta og enes om en ikke-politisk konklusjon til landets beste, sier Murphy. NTB

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? I JURIDISK TRØBBEL: USAs president Donald Trump.
FOTO: AP/NTB SCANPIX I JURIDISK TRØBBEL: USAs president Donald Trump.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway