Bergens Tidende

Ikke forhast deg på leiemarked­et

-

Er du en av mange studenter som nå skal leie bolig? Fallgruven­e er mange, men de fleste kan unngås dersom du er våken når du skriver kontrakt.

som flytter inn i kollektiv mot at bare én av leietakern­e underskriv­er kontrakten.

– Alle bør skrive under. Hvis ikke, kan noen komme til å sitte igjen med hele regningen dersom andre flytter ut, sier Flesland.

Dessuten er det lurt å skrive et overtakels­esskjema der allerede eksisteren­de mangler blir dokumenter­t – gjerne med bilder, og som begge parter underskriv­er. Det kan forhindre mange krangler i etterkant. Er boligen helt eller delvis møblert, er det også lurt å ha en inventarli­ste.

Flesland sier at utleier ikke plutselig kan øke husleien.

– Eier kan øke leien én gang i året – i takt med konsumpris­indeksen. Men du må varsles minst en måned i forkant, sier hun.

God sjekkliste

Også Huseiernes Landsforbu­nd har sjekkliste­r før kontraktin­ngåelse.

Blant punktene er å klargjøre hva som er inkludert i husleien, for eksempel, strøm, TV, internett.

I utgangspun­ktet er alt inkludert i husleien, og økning i kommunale utgifter eller skatt er ingen grunn til å øke husleien.

Utleier kan dessuten ikke kreve at bare du bor den. Dersom du har en kjaereste som flytter inn etter en stund, så kan vedkommend­e flytte inn uten at utleier kan nekte deg det eller sette opp leien din. Familie og barn kan også flytte inn. NTB

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway