Bergens Tidende

Sist havnet vokalisten på sykehuset, nå er de tilbake

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

– Alex så ut som om han hadde vaert i slåsskamp. Det var ikke mulig å redde konserten, sier bassist Bob Hardy i Franz Ferdinand til BT. I 2014 måtte de skuffe mange tusen bergensere. Tirsdag er de tilbake.

14. juni 2014 skulle det skotske rockebande­t Franz Ferdinand spille på Bergenfest. Tusenvis av publikumme­re ventet foran scenen.

Men bandet kom aldri på. Bak scenen hadde det noen timer tidligere utspilt seg et drama som førte til at vokalisten endte på sykehuset.

– Alt hovnet opp

Frontmanne­n Alex Kapranos hadde plutselig blitt rød i toppen, ansiktet og halsen hovnet opp, han kunne ikke snakke. Alle rundt skjønte at noe alvorlig hadde skjedd.

– Alex er ekstremt allergisk mot peanøtter, men jeg vet ikke hvordan han kom i kontakt med dette. Alt hovnet opp. Det skjedde fort. Det var jo dramatisk der og da. Plutselig var han på sykehuset. Det viste seg etter hvert at en konsert var utelukket, sier Bob Hardy.

Bassisten forteller at Franz Ferdinand aldri tidligere hadde avlyst en konsert.

– Det var jo en merkelig situasjon å havne i. Vi hadde reist til Bergen, fått utstyret opp, alle var klare for å gi jernet. Plutselig var det stopp. Derfor er jeg glad for å komme tilbake nå, gjøre det godt igjen, sier Hardy om konserten på USF Verftet tirsdag.

Medisinsk behandling

Frank Nes i Bergenfest husker godt hendelsen i 2014.

– Det er en opplevelse vi svaert gjerne ville vaert foruten. Vi er selvsagt veldig glad for at det gikk bra med artisten, selv om det var temmelig hektisk en periode på ettermidda­gen den festivalda­gen, sier Nes.

Alex Kapranos fikk rask medisinsk behandling. Samtidig måtte det legges en alternativ plan hvis han ikke ble frisk nok til konserten.

– Det var kontinuerl­ig kontakt med artisten, management, sykehusper­sonell og turnémanag­er. Resten av Franz Ferdinand og deres tekniske personell hadde gjort alt klart til å gå på scenen i tilfelle Kapranos fikk grønt lys, men det skjedde jo ikke. Så Lee Fields & The Expression­s var sporty og gjorde en kanonopptr­eden på hovedscene­n, sier Nes.

Musiker hoppet av

Siden den gangen har et av originalme­dlemmene, Nick McCarthy, hoppet av. Han ville bruke mer tid på familien hjemme i Glasgow.

– Det er jo litt spesielt at Nick ikke er der mer. På den andre siden føles bandet nytt og frisk nå. Det er faktisk gøy. Vi er to ekstra musikere på scenen, så Alex kan vaere mer frontmann. Han må ikke spille gitar på alle låtene, sier Hardy.

Han forteller at bandet turnerer veldig intensivt i år, etter at sistealbum­et «Always Ascending» kom ut.

– Vi er jo egentlig et liveband, så vi liker å kjøre på. Men selvfølgel­ig trenger vi små pauser for å ta oss inn igjen. Også for å bytte ut innholdet i kofferten. Derfor er det egentlig veldig greit å bo i Glasgow. Der finner jeg roen.

– Til slutt, du sørger vel for at Alex ikke spiser peanøtter i Bergen neste uke?

– Det skal jeg, sier Hardy og ler.

– Jeg har jo sett det skje før. Allergianf­allet varer vanligvis i tolv timer. Da er han frisk igjen.

 ?? FOTO: CHARLES SYKES, TT NYHETSBYRÅ­N ?? DRAMA: Alex Kapranos på scenen i New York i 2017. Nå er han og bandet tilbake i Bergen.
FOTO: CHARLES SYKES, TT NYHETSBYRÅ­N DRAMA: Alex Kapranos på scenen i New York i 2017. Nå er han og bandet tilbake i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway