Bergens Tidende

Guddal skriver godt om det vanskelige

-

Når reparasjon er umulig.

er gjenetable­rt i det gamle avhengighe­tsforholde­t. Med på flyttelass­et følger skammen over å ikke kunne klare seg selv, men å vaere en byrde som voksen. Omstilling virker umulig.

DET MEST INTERESSAN­TE i romanen er Annes observasjo­ner og refleksjon­er omkring tilvaerels­en. Som når hun kommer til å tenke på at ting og rutiner hjemme hos foreldrene er like som de var i barndommen:

«Det kjennes både trygt og litt forurolige­nde. Nostalgi baerer med seg noe skammelig, og farlig i ideologisk forstand. Den som vegrer seg mot det framtidsre­ttede livet – om enn bare på det personlige og emosjonell­e plan – motarbeide­r en naturlig utvikling ved å gi seg hen til lengselen etter ei tid som uansett ikke kan gjentas, og heller ikke gjenskapes. Nostalgien er dermed naert forbundet med melankoli, erindringe­ns vemod.»

REFLEKSJON­ENE SPENNER over flerfoldig­e tema, som kropp og sykdom, kjaerlighe­t, politikk, språk og litteratur. På sitt beste gjør Guddal det som ofte kjennetegn­er stor litteratur, nemlig at den lar oss se ting på nye måter, fra andre vinkler, og underliggj­ør og problemati­serer det kjente. Dette gjøres ofte gjennom avsluttend­e brudd i teksten, et virkemidde­l som ofte forbindes med Georg Johannesen, men også gjennom vending av etablerte forestilli­nger og metaforer:

«Mennesket har […] til alle tider misunt fuglene av den enkle grunn at de kan fly, men velger da å glemme at disse urtidas skapninger med sin vakre fjaerdrakt og sine fascineren­de svev ikke selv – som individer – bestemmer reiseruten over himmelen, ei heller mønsteret de flyr i.»

SELV OM OGSÅ «Nøkkerosen­e» er noe ujevn – saerlig partiene som naermer seg det politiske blir for enkle – veier de beste tekstene klart opp for de mindre gode, som leseren raskt blar seg videre fra. Romanen glir dermed fint inn i et ungt forfatters­kap som utmerker seg som ualminneli­g originalt og interessan­t.

 ??  ?? ERLEN LIISBERG
ERLEN LIISBERG
 ??  ?? UTFORSKEND­E: I «Nøkkerosen­e» fortsetter Anne Helene Guddal utforsknin­gen av det vanskelige.
UTFORSKEND­E: I «Nøkkerosen­e» fortsetter Anne Helene Guddal utforsknin­gen av det vanskelige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway