Bergens Tidende

Metalldebu­tantene imponerer

-

Bismarcks debut er lagret lenge – og vel verdt å vente på.

suggereren­de låt som blander dronemetal à la Earth med Weedeaters skarpe kanter. «A Golden Throne» heller mer mot Entombed: Det er bokstaveli­g talt som om musikken drar en ned under jordoverfl­aten og omhyller en fullstendi­g.

På «Iron Kingdom» løfter bandet derimot blikket mot himmelen og nesten progressiv, søvnig metal med spacerockt­endenser à la Ufomammut, før den episke ti minutter lange «Vril-ya» åpenbarer seg som det uekte barnet til Bongripper og Neurosis. Hardt brytes mot mykt, mørkt mot lyst: dette er en mektig låt, spekket med kontraster og lekre detaljer. Høydepunkt­et er likevel «The Usher», hvor bandet på nesten magisk vis syr sammen sakrale stemninger med øredøvende groove og et sonisk fyrverkeri av folketoner og støy.

Det hele er pakket inn i en varm og lodden produksjon fra Skyhammer Studios Chris Fielding (Electric Wizard, Primordial, Winterfyll­eth).

«PLATESELSK­APENES TID ER omme», jublet mange da det ble mulig for uavhengige artister å publisere musikken sin på YouTube, Spotify og iTunes. Det er riktignok blitt enklere å publisere, men det er slettes ingen garanti for at man blir oppdaget av massene.

I løpet av de siste årene har man derimot sett en motsatt tendens: de store plateselsk­apene har mer makt enn på lenge, og sitter igjen med en betrakteli­g større del av potten når strømmeinn­tektene skal fordeles. På den andre siden er det nesten umulig å komme seg opp fra undergrunn­en uten et lite, lokalt og idealistis­k selskap i ryggen – et selskap som tør å ta sjanser på ting de brenner for. Se bare på for eksempel nettopp Apollon Records, Eget selskap, NMG/Ghuset, Loyal Blood Records, TIK Records og Vibbefange­r.

I en verden uten små, lokale plateselsk­ap ville «Urkraft» sannsynlig­vis aldri boblet opp igjen. Det hadde vaert synd.

Musikkanme­lder

 ?? FOTO: VEGARD FIMLAND ?? SMELLER GODT: Bergenske Bismarck finner ikke opp kruttet, men deres debut smeller godt likevel, mener BTs anmelder.
FOTO: VEGARD FIMLAND SMELLER GODT: Bergenske Bismarck finner ikke opp kruttet, men deres debut smeller godt likevel, mener BTs anmelder.
 ??  ??
 ??  ?? PETTER LØNNINGEN
PETTER LØNNINGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway