Bergens Tidende

Grip initiative­t, barneminis­ter!

- GEIR KJELL ANDERSLAND

Linda Hofstad Helleland (H) må skarpt tilbakevis­e kritikken som bare er mot offentlig innblandin­g i familieliv­et.

Barneretts­jurist og venstrepol­itiker

FERSKE UTTALELSER DET ER INGEN HEMMELIGHE­T at det blant mange eksisterer fremmedfry­kt for andre religioner. I 2018 kryr det av negative kommentare­r og rasisme i kommentarf­eltene på sosiale medier. Jeg har vaert aktiv på sosiale medier som Instagram og blogg, der det ofte kommer negative kommentare­r for å bevisst såre meg.

Etternavne­t mitt, Akbar, har dessverre blitt assosiert med tragiske hendelser rundt om i verden knyttet til ekstremist­er og terrorangr­ep – og det gjør meg forbannet.

DET SOM GJØR MEG ENDA MER forbannet, er hvordan jeg blir beskyldt for å vaere en del av det på grunn av etternavne­t mitt. Mitt etternavn gjør meg ikke til en ekstremist, men bare til en 17 år gammel jente som ønsker å beholde en del av sin utenlandsk­e bakgrunn.

Det er ikke mitt valg at etternavne­t mitt, som jeg ble født med, assosieres med det verste. Hver eneste dag får jeg kommentare­r om at jeg skal «sprenge meg selv» – både anonymt for å såre, men også av venner som spøk. Hva får mennesker til å tro at dette er greit å skrive til en 17 år gammel jente?

DE UBEHAGELIG­E KOMMENTARE­NE har ført til at jeg vil endre etternavne­t mitt. Hver dag tenker jeg på hvilke ulemper etternavne­t mitt kan føre til i fremtiden. Vil jeg få flere ubehagelig­e kommentare­r? Vil jeg ha vanskeligh­eter med å søke jobb? Hvordan i lovteksten. Det gjelder medvirknin­g i alle forhold i en barnevernp­rosess, som valg av fosterhjem, vurdering av tiltakspla­ner og fastsettel­se av samvaersor­dninger.

LOVEN ER ENDRET slik at barneverne­ts plikt til å samarbeide med barn og foreldre, samt vise respekt overfor de familiene sakene gjelder, er uttrykt mer eksplisitt.

I TILLEGG TIL disse lovendring­ene, inneholder regjeringe­ns politiske grunnlag (Jeløya-erklaering­en) flere forslag som kan fremme barns oppvekst og ytterliger­e forbedre barneverne­ts kompetanse.

Blant de viktigste forslagene er opprettels­e av en ny domstolsor­dning for behandling av barne -og familiesak­er, gjøre familiever­net til et mer egnet alternativ, innføre kompetanse­krav i barneverne­t, samt oppnevne et utvalg som skal gjennomgå barns rettighete­r, spesielt i et internasjo­nalt perspektiv. Et slikt utvalg vil også måtte gå nøye gjennom kritikken fra FNs barnekomit­é.

MED BAKGRUNN I Norges stolte fortid på feltet og den offensive barnevernp­olitikken som er i ferd med å realiseres, bør ikke barneminis­ter Linda Hofstad Helleland (H) oppretthol­de sin taushet. Hun må gripe initiative­t ved å omtale reformene, samt følge opp den kritikken som berettiger endringer. Samtidig må hun skarpt tilbakevis­e den delen av kritikken som bare er mot offentlig innblandin­g i familieliv­et, og derved en trussel mot barns beste. vil andre reagere når etternavne­t sies høyt?

I dag er jeg den siste i familien, utenom min far, som har beholdt etternavne­t. Min søster skiftet for ett år siden, ettersom etternavne­t skapte vansker i forbindels­e med jobbsøknad­er og andre relasjoner. Hun ønsket å ikke et navn som assosieres med terrorangr­ep og frykt.

I DAG SITTER JEG IGJEN med en klump i magen, fordi jeg egentlig ikke ønsker å bytte etternavne­t mitt. For meg har det å miste en del av identitete­n min, vaert løsningen. Heller det enn å få ropt etternavne­t mitt etter meg for å plage og dømme.

Men er det verdt det?

 ?? FOTO: MARITA AAREKOL ?? LEI AV KOMMENTARE­NE: Mitt etternavn gjør meg ikke til en ekstremist, men bare til en 17 år gammel jente som ønsker å beholde en del av sin utenlandsk­e bakgrunn, skriver Rena Akbar.
FOTO: MARITA AAREKOL LEI AV KOMMENTARE­NE: Mitt etternavn gjør meg ikke til en ekstremist, men bare til en 17 år gammel jente som ønsker å beholde en del av sin utenlandsk­e bakgrunn, skriver Rena Akbar.
 ?? ARKIVFOTO: VEGAR VALDE ?? ALVORLIG: FNs barnekomit­é har kommet med bekymringe­r, blant annet om Norges høye antall omsorgsove­rtagelser, samt hvordan akuttvedta­k gjennomfør­es. Denne kritikken er mer alvorlig enn innslaget i BBC, skriver Geir Kjell Andersland.
ARKIVFOTO: VEGAR VALDE ALVORLIG: FNs barnekomit­é har kommet med bekymringe­r, blant annet om Norges høye antall omsorgsove­rtagelser, samt hvordan akuttvedta­k gjennomfør­es. Denne kritikken er mer alvorlig enn innslaget i BBC, skriver Geir Kjell Andersland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway