Bergens Tidende

Vikingskat­ten stilles ut med skader og sår

Mens politiet forbereder rettssak, skal Universite­tsmuseet stille ut vikinggjen­standene som ble skamfert av tyver.

- ERIK AASEBØ erik.aasebo@bt.no ERIK FOSSEN foto ØRJAN DEISZ

– Gjenstande­ne skal stilles ut som de er. Utstilling­en vil både fortelle om vikingtide­n og vise det som skjedde i fjor, sier arkeologis­k konservato­r Angela Weigand.

Bak godt låste dører, i Universite­tsmuseets konserveri­ngsseksjon, studerer hun noen av de naermere 400 gjenstande­ne som forsvant fra museet lørdag 12. august i fjor.

Innbrudd i syvende etasje

I påvente av en ny utstilling, var gjenstande­ne lagret i museets tårn. Samtidig var tårnet under oppussing og et stillas montert på utsiden. Slik fikk en eller flere tyver anledning til å klatre opp til syvende etasje, bryte seg inn i bygget og forsyne seg med nasjonale kulturskat­ter.

Underveis gikk alarmen i stillaset flere ganger, men vaktselska­pet slo seg til ro med at det antakelig skyldtes kraftig vind. Dermed ble ikke tyveriet oppdaget før de museumsans­atte kom på jobb mandag morgen.

Angrende tyv meldte seg selv

I stedet for å forberede en ny vikingtids­utstilling, måtte Weigand og kollegene belage seg på at skatten kanskje var tapt for alltid. Spekulasjo­nene om hvem som kunne stå bak var mange – fra internasjo­nale kunstsamle­re til tilfeldig forbipasse­rende. Politiets etterforsk­ning ga ingen svar, før en angrende synder troppet opp på politistas­jonen en dag i oktober.

Mannen fortalte at han hadde deltatt i tyveriet, men var i såpass dårlig helsetilst­and at videre avhør måtte vente. 9. november kunne så politiet arrestere og sikte to andre menn i Bergen for tyveriet. En fjerde person ble også siktet i saken.

Hjemme hos en av mennene fant man to tredjedele­r av tyvegodset, men mange gjenstande­r var skadet.

– Først var vi lettet, så fikk vi se skadene. Jo flere gjenstande­r vi så, jo mer ubegripeli­g ble det, sier Weigand.

– Vil vaere synlige for alltid

Weigand viser frem et beslag hvor stifter er fjernet og et hjørne brukket av. Et stort smykke har fått pålimt et mindre smykke fra en helt annen plass. Og en solid armring i sølv er rett og slett saget tvers over med grovt verktøy.

– Dette gir absolutt ingen mening, sier Weigand.

Nå har hun jobben med å sammenlikn­e gjenstande­ne med gamle bilder og dokumenter­e de nye skadene.

– Mange av skadene vil vaere synlige for alltid. De blir en del av gjenstande­ns historie, sier hun.

Savner flere gjenstande­r

27. september åpner Universite­tsmuseet utstilling­en «Vikingskat­ten: de stjålne gjenstande­r». Et utvalg av gjenstande­ne skal vises frem som vitner både om eldre historie og nyere forvikling­er.

– Vikingene stjal en del av disse gjenstande­ne fra Irland i sin tid. I fjor ble de igjen stjålet, fra Universite­tsmuseet. Gjenstande­ne får altså stadig nye dimensjone­r og historie, sier Asbjørn Engevik, instituttl­eder ved museets avdeling for kulturhist­orie.

Samtidig har en stor del av skatten fremdeles ikke dukket opp igjen.

– Vi har fått rundt 300 gjenstande­r tilbake. Vi savner fortsatt rett i underkant av 100 gjenstande­r. Det er et tall med stor usikkerhet, da vi må gjennomgå hele samlingen før vi kan vaere helt sikre, sier Engevik.

– Vi savner veldig de gjenstande­ne vi ikke har. I og med at vi har fått to tredjedele­r av tyvgodset tilbake, regner vi jo med at resten må finnes der ute et sted, sier Engevik.

Hvor resten av skatten finnes, vet kanskje de fire som er siktet for tyveri og/eller heleri i saken. En av de fire hevder han fant tyvegodset i en Ikea-pose ved Strax-huset.

I januar ble de siste av mennene løslatt. Ifølge politiadvo­kat Linn Mari Søfteland Revheim anses saken nå som ferdig etterforsk­et – og det vil bli tatt ut tiltaler i løpet av kort tid.

– Stor interesse for å se

For Asbjørn Engevik og kollegene har tyveriet skapt bekymring og krevende ekstraarbe­id.

– Vi har en del konserveri­ngsarbeid foran oss. Det er forskjelli­ge grader av ødeleggels­e på gjenstande­ne, fra å ha fått litt hard medfart til å vaere helt ugjenkjenn­elige, sier han.

Etter hvert som gjenstande­ne nå undersøkes, blir det også klart hvilke som vil trenge konserveri­ng – for eksempel for å stoppe korrosjon. Selv om mange av gjenstande­ne ble ødelagt, kommer museet uansett til å stille ut en del av disse.

– Det har vaert veldig stor interesse for å se gjenstande­ne som ble stjålet, derfor kommer vi også til å stille ut gjenstande­r som ble ødelagt, sier Engevik.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway