Bergens Tidende

Endret beredskaps­planen timer før demningen røk

- EIVIND FONDENES eivind.fondenes@bt.no LARS KVAMME ANDERS HAGA foto ØRJAN DEISZ

På én måned gikk potensiell­e konsekvens­er ved brudd på fangdam fra å vaere begrensede til å bli alvorlige.

Beredskaps­planen som ble laget i forbindels­e med arbeidet med demningen i Munkebotsv­atnet, beskriver hva konsekvens­ene ville bli dersom vannet ville bryte gjennom den midlertidi­ge demningen.

I versjonen fra 12. juli ble potensiell­e skader beskrevet som «begrenset til økonomisk tap pga. skade eller forsinkels­e på pågående arbeider».

Videre sto det at det ikke ville vaere fare for skader nedenfor demningen, fordi «avrenninge­n uansett vil gå direkte tilbake til naturlig elv».

I den oppdaterte versjonen fra 22. august, samme dag som demningen brast, er dette erstattet med en mye mer dramatisk ordlyd:

«Brudd på fangdam kan medføre alvorlige konsekvens­er nedstrøms.»

– Glad for at planen fungerte

Tirsdag morgen holdt byråd for byutviklin­g, Anna Elisa Tryti (Ap), en redegjørel­se for forretning­sutvalget i Bergen kommune. Der slo hun fast at den midlertidi­ge dammen ikke hadde vaert god nok.

Hun ville ikke si så mye om hva hun tenker om at beredskaps­planen fra juli ikke tok høyde for et demningsbr­udd.

– På det nåvaerende tidspunkt er vi forsiktige med vurderinge­ne. Vi må få frem fakta nå.

Kommunaldi­rektør Anne Iren Fagerbakke understrek­er at de først og fremst er glade for at de hadde en beredskaps­plan som fungerte, selv om den bare var noen timer gammel.

– Det var ikke sånn at vi da måtte begynne å finne frem dambruddsb­ølgeberegn­ingene da den holdt på briste, og jeg er veldig glad for det, sier hun.

Den midlertidi­ge demningen ble bygget i juni, og var klar da den forrige beredskaps­planen ble presentert 12. juli.

– Burde man ikke sett for seg allerede i juli hva et «worst-case scenario» kunne blitt?

– Dette er de vurderinge­ne vi må se på i ettertid, og som jeg også er helt sikker på at politiet vil se på. Vi må bare registrere at den beredskaps­planen ikke har vurdert konsekvens­ene av et sånt brudd som så dramatiske, sier hun.

– Entreprenø­r hadde ansvar

Multiconsu­lt har skrevet beredskaps­planene. Tirsdag er kommunikas­jonsleder Gaute Christense­n ordknapp på spørsmål om hvorfor et demningsbr­udd ikke ble omtalt allerede i juli.

– Denne saken er under politiette­rforskning, da kommentere­r ikke vi noen ting. Vi oversender det de måtte ønske fra oss. Det er en policy vi har. For øvrig vil jeg bare minne om at det er entreprenø­ren som er ansvarlig for dammen, mens vi var rådgivere, sier han.

Dagen etter demningsbr­uddet var Christense­n åpen om at de mente de hadde gitt råd som ikke var blitt fulgt. De anbefalte blant annet at man ikke burde bygge et overløp over fangdammen, og heller bruke ressurser på å senke vannstande­n i dammen og sikre bufferen bak den midlertidi­ge demningen ved blant annet å begynne pumpingen av vann.

– De gikk mot våre råd og valgte en løsning vi ikke anbefalte, uttalte han.

Vil hemmeligho­lde

Allerede formiddage­n etter at demningen brast, inviterte

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? KONSEKVENS­ER: Demningsbr­uddet har satt tydelige spor i terrenget nedenfor demningen.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE KONSEKVENS­ER: Demningsbr­uddet har satt tydelige spor i terrenget nedenfor demningen.
 ??  ?? HVA SKJEDDE: Byråd for byutviklin­g Anna Elisa Tryti (Ap) og kommunalrå­d Anna Iren Fagerbakke gikk gjennom den foreløpige rapporten om hva som skjedde da en midlertidi­g demning brast n sene av en potensiell hendelse med demningen ble omtalt som begrenset i juli, men alvorlig i august.
HVA SKJEDDE: Byråd for byutviklin­g Anna Elisa Tryti (Ap) og kommunalrå­d Anna Iren Fagerbakke gikk gjennom den foreløpige rapporten om hva som skjedde da en midlertidi­g demning brast n sene av en potensiell hendelse med demningen ble omtalt som begrenset i juli, men alvorlig i august.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway