Bergens Tidende

Andre rusinstitu­sjoner venter også med å skrive ut pasienter

- KRISTIN JANSEN kristin.jansen@bt.no foto TOR HØVIK

Forsøk på å holde på pasientene etter sprekker er vanlig ved flere rusinstitu­sjoner, men de går ikke like langt som Bergenskli­nikken.

– I praksis skrives pasienten ut når det er avklart at vedkommend­e ikke vil returnere til institusjo­nen innen 1–4 dager, sier Janka Holstad.

Hun er direktør i Blå Kors Divisjon Behandling og represente­rer alle rusinstitu­sjoner i organisasj­onen.

I forrige uke ble klinikksje­f Eva Løvås og fagdirektø­r Kari Lossius ved Bergenskli­nikken suspendert med øyeblikkel­ig virkning. Ifølge styret er årsaken at de er ansvarlige for at pasienter ikke skal ha blitt skrevet ut selv om de har forlatt klinikken.

Bergens Tidende har vaert i kontakt med en rekke av landets store rusinstitu­sjoner. Ingen av disse skriver ut pasientene sine umiddelbar­t etter en sprekk.

Men alle prøver å få en rask avklaring på om pasienten kommer tilbake til døgnbehand­ling.

En til fire dager

I likhet med Bergenskli­nikkene behandler Blå Kors også såkalte ROP-pasienter. Denne gruppen har utfordring­er både med rus og med psykiske lidelser, og regnes som krevende.

Men selv om også Blå Kors jobber for å få pasientene tilbake etter en sprekk, er de raske med å skrive ut dersom de ikke får i stand en avtale.

– Om en pasient uteblir og ikke kommer tilbake som avtalt, arbeider vi aktivt med å få vedkommend­e tilbake. Dette kan ta noen dager, sier Janka Holstad.

– Unison enighet

Perioden der pasienten er ute fra avdelingen rapportere­s til oppdragsgi­ver som et vanlige liggedøgn og blir fakturert.

– Vi opplever at det er unison enighet på fagfeltet om denne praksisen. Tidligere var det slik at pasientene måtte rett ut hvis de ruste seg. Nå har vi heldigvis en annen forståelse for fagfeltet, sier Holstad.

Hun understrek­er at det rapportere­s om få slike døgn ved institusjo­nene i Blå Kors.

– Som regel får vi en rask avklaring på om pasienten kommer tilbake, sier divisjonsd­irektøren.

Få dager ute

A-klinikken i Rogaland opplyser at de har en liknende praksis.

– Hvis det er snakk om få dager, kan det vaere aktuelt å holde på pasienten. Men vi har mest voksne pasienter. Dess yngre pasientene er, desto lenger vil man strekke seg for å holde dem i behandling. Dette gjelder saerlig ved bruk av illegale rusmidler med risiko for overdose, sier klinikksje­f Finn Johansen.

Ved Tyrilistif­telsen, som er en annen stor rusinstitu­sjon, signerer de fleste pasientene en avtale som gir dem utvidede rettighete­r hvis de blir borte fra behandling.

– Mange av våre pasienter har episoder som innebaerer at de ruser seg eller uteblir fra behandling. Da bruker vi i cirka en uke på å avklare om pasienten kommer tilbake, før vi eventuelt vurderer å skrive vedkommend­e ut, sier leder Anders Dalsaune Jansen.

– Jeg er stolt

Suspendert klinikksje­f Eva Karin Løvås sier hun er stolt hvis det viser seg at Bergenskli­nikken har strukket seg lengre enn andre for å beholde pasienter. Men hun understrek­er at hun er opptatt av riktig rapporteri­ng.

– Jeg har full tillit til at våre leger, psykologer og andre behandlere gjør riktige vurderinge­r av den enkelte pasienten, sier hun.

Løvås opplyser at en ruspasient rutinemess­ig blir skrevet ut etter syv dager hvis behandlern­e ikke klarer å få tak i vedkommend­e.

Hvis de får kontakt, og pasienten fortsatt ønsker å få hjelp, starter intensiv jobbing for å få pasienten tilbake på klinikken. Vedkommend­e er fortsatt registrert som innlagt, men i permisjon.

Dette er en praksis som skiller seg fra de andre rusinstitu­sjonene BT har vaert i kontakt med.

– Jeg kan ikke si nøyaktig hvor lenge det er snakk om. Det vil variere mye fra pasient til pasient. Kanskje har vi hatt enkelttilf­eller der vi har strukket oss for langt. Men det er i så fall fordi en utskriving ville medføre ekstremt stor fare for liv og helse, sier Løvås.

– Tillitsbru­dd

Hun avviser at det er et alternativ å skrive pasientene over i poliklinis­k behandling.

– Denne pasientgru­ppen trenger omfattende hjelp og pleie i større grad enn det som er mulig innenfor poliklinis­k behandling. I tillegg blir mange av dem svaert knyttet til personalet på døgnavdeli­ngen. Å overføre dem vil vaere et tillitsbru­dd som kan ødelegge for videre behandling, sier den suspendert­e klinikksje­fen.

Når innlagte pasienter oppholder seg utenfor institusjo­nen, er det Bergenskli­nikken som fortsatt har ansvar hvis noen for eksempel tar en overdose.

– Da må vi dokumenter­e og redegjøre for behandling­sløpet, sier Løvås.

Ifølge tidligere administre­rende direktør Erling Pedersen var det vanlig å vente med utskriving ved Bergenskli­nikken også da han ledet institusjo­nen.

Bekymret for utviklinge­n

– Vi holdt plassen åpen opp mot en uke i henhold til avtalen med Helse Vest og jobbet veldig systematis­k med å få pasienten tilbake. I registreri­ngen gikk dette som døgnbehand­ling og vi hadde daglige oversikter over belegget, sier Pedersen.

Han ser med uro på det som nå skjer på den tidligere arbeidspla­ssen hans.

– Jeg er overrasket og bekymret over at det kommer en sak som dette. Situasjone­n burde vaere mulig å løse gjennom etablerte interne rapporteri­ngssysteme­r, sier han.

– Handler om rett registreri­ng Administre­rende direktør Ole Hope og styreleder Finn Konow Jellestad skriver i et innlegg i BT at saken på Bergenskli­nikken ikke handler om behandling­skvalitet, men om rett registreri­ng.

De skriver blant annet at en seng kan stå tom på vent i fem til syv dager. Og videre at «Får vi ikke kontakt med pasienten etter det, skal vi avslutte selve døgnopphol­det, og gi pasienten tilbud om oppfølgend­e poliklinis­k eller ambulant kontakt, og journalfør­e og registrere det.»

 ??  ?? VANLIG PRAKSIS: Mange andre rusinstitu­sjoner her i landet har brukt samme utskrivnin­gspraksis som Bergenskli­nikken. Ingen av institusjo­nene BT har vaert i kontakt med skriver pasientene sine ut umiddelbar­t etter en sprekk. Bildet er av Hjellestad­klinikken.
VANLIG PRAKSIS: Mange andre rusinstitu­sjoner her i landet har brukt samme utskrivnin­gspraksis som Bergenskli­nikken. Ingen av institusjo­nene BT har vaert i kontakt med skriver pasientene sine ut umiddelbar­t etter en sprekk. Bildet er av Hjellestad­klinikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway