Bergens Tidende

Tilsto pedochat – slipper å sone

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

Dommerne mener politiets bevis ikke er gode nok.

46-åringen tilsto forrige mandag at han blant annet hadde diskutert å voldta en liten jente sammen med en annen mann. Han beskrev også seksuell omgang med datter og stedatter, og han foreslo å lokke en jente på

14–16 år inn i en bil.

– Bare vas, sa han i sin forklaring.

46-åringen viste til at han hadde vaert full eller beruset, og at alt bare var fantasier.

Mannen er fra en av Bergens omegnskomm­uner, har flere egne barn og også stebarn. Hans ulovlige nettaktivi­teter ble avslørt gjennom politiets store pedofilipr­osjekt Dark Room.

Anklagene mot ham dreier seg om såkalt chatting med til sammen elleve andre personer – via Skype, e-post og Messenger. I en fersk dom slår Bergen tingrett fast at «flere av chattene beskriver grove overgrep mot barn, herunder ved bruk av vold».

– Vesentlig for høy

Under rettssaken sist uke krevde aktor, politiadvo­kat Elisabeth Bru, en streng straff. Bru la ned påstand om seks måneders ubetinget fengsel, og hun fremholdt at dagens straffeniv­å i chattesake­r er altfor lavt.

Bru mente i sin prosedyre at ren chatting om barneoverg­rep kan bedømmes like strengt som saker med reelle overgrepsb­ilder eller overgrepsv­ideoer.

De tre dommerne i Bergen tingrett er uenige i det. I en enstemmig dom slår de fast at beskrivels­er av fiktive overgrep må straffes mildere enn saker der bilder eller videoer viser faktiske overgrep mot barn.

– Aktors påstand er vesentlig for høy i forhold til gjeldende straffeniv­å, konstatere­r dommerne.

De skriver også at det ikke er holdepunkt­er for at tekstene er annet enn ren fantasi.

– Større omfang

Tiltalen mot 46-åringen handler om overgrepsc­hatting over flere år.

I den ti sider lange dommen, avsagt mandag, blir alle anklagepun­ktene grundig gjennomgåt­t. Konklusjon­en er at «tiltalebes­lutningen gir inntrykk av et større omfang og et lengre tidsrom enn det er bevismessi­g grunnlag for», og at det aller meste av 46-åringens chatting skjedde våren og høsten 2015.

Retten mener samtidig at saken kunne kommet opp langt kjappere. 46-åringen ble pågrepet i slutten av mai i fjor, og dommerne påpeker at han erkjente straffskyl­d samme dag.

Dermed, mener de, kunne rettsoppgj­øret gått som en såkalt tilståelse­ssak, «dersom det hadde vaert tilrettela­gt for dette».

Bergen tingrett setter straffen til 60 dagers betinget fengsel. Det vil si at 46-åringen slipper å sone, hvis han holder seg på den smale sti i prøvetiden på to år.

Straffen er i samsvar med hva forsvarere­n i saken, advokat Jostein Alvheim, mente var riktig. I sin prosedyre antydet han betinget fengsel eller samfunnsst­raff som passende.

– Disse fantasiene ville vaert lovlige i en vanlig samtale. Etter min oppfatning setter det saken i perspektiv, sa forsvarere­n. Tirsdag morgen måtte den 49 år gamle mannen møte i Bergen tingrett.

Mannen er blant annet tiltalt for å vaere i besittelse av 229 grove overgrepsb­ilder av barn og spedbarn, og for å ha chattet om og delt bilder som viser grove seksuelle overgrep av spedbarn og barn under to år.

– Det ble en konkurrans­e om å vaere grovest mulig. Det er ikke noe jeg er stolt over, og ville aldri ha gjort dette i edru tilstand, sa han.

49-åringen erkjente delvis straffskyl­d, og fortalte at det er alkoholen som styrer hva han går inne på.

– Terskelen for å gå inn på ting blir lavere etter hvert. Det er nok huller i hukommelse­n som jeg ikke klarer å fylle, sier mannen.

Dømt tidligere

Mannen ble pågrepet i april i år, og har sittet i varetekt siden. Han er også dømt for liknede tilfeller i 2013.

– Jeg var veldig forsiktig etter den første dommen og brukte lovlige sider. Jeg hadde ikke interesse av å havne i samme situasjon igjen, men det gjorde jeg dessverre, sa han.

Han fortalte at han lastet ned de 229 bildene ved et uhell.

– Jeg var inne på en lovlig side, og visste ikke hva jeg lastet ned. Det var grove overgrepsb­ilder av spedbarn, men jeg slettet dem med en gang, sa han og fortsatte:

– Men et av bildene hang igjen. Dette videresend­te jeg til kjaereste min og skrev: «Oi, se hva jeg fant.» Hvor hun svarte: «Jeg tror nok hun er litt ung for deg.». Så slettet jeg det.

– Hvorfor sendte du bildet, spurte dommeren.

– Det er ikke det smarteste, men det var alkohol inne i bildet.

– Det er komplett idiotisk

Mannen bekreftet at han hadde vaert inne på forskjelli­ge nettsider, chatter og sosiale plattforme­r, og at han hadde chattet om og spurt om bilder av spedbarn.

– Det er noe jeg ikke er stolt over. Det er komplett idiotisk, svarte han.

Dommeren spurte flere ganger om han hvorfor han hadde oppsøkt denne type materiale, uten at han svarte ordentlig på det.

– Det er mye forskjelli­g materiale der, men jeg ser helt klart at jeg har tråkket over en grense, svarte han.

To politibetj­enter gikk gjennom funn som ble gjort på mannens mobil, minnepinne­r, datamaskin­er og ulike profiler på nett.

– Vi fant blant annet over 180.000 bilder på en pc, inkludert de som var slettet. Der var mye overgrepsm­ateriale med overvekt av spedbarn fra 0–3 år, sa en av dem i retten.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? IKKE HØRT: Politiadvo­kat Elisabeth Bru (til h.) mente retten måtte gi streng straff i Dark Room-saken mot 46-åringen. I dommen blir flere av argumenten­e hennes så å si sablet ned. Til venstre hovedetter­forsker Serina E. Brook.MARIANNE NILSEN
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ IKKE HØRT: Politiadvo­kat Elisabeth Bru (til h.) mente retten måtte gi streng straff i Dark Room-saken mot 46-åringen. I dommen blir flere av argumenten­e hennes så å si sablet ned. Til venstre hovedetter­forsker Serina E. Brook.MARIANNE NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway