Bergens Tidende

Mener sykehus med trange budsjetter har betalt regningen for gevinsten Aleris får

Staten har de siste årene kjøpt privat øyebehandl­ing hos Aleris for 200 millioner kroner. Offentlige sykehus sier de kunne gjort jobben for 33 millioner.

- TRON STRAND tron.strand@bt.no EYSTEIN RØSSUM foto BÅRD BØE

e– Det blir fremstilt som en slags naturlov at det private helsevesen­et er mer effektivt enn det offentlige. I dette tilfellet er det Aleris som er gitt en mulighet til å høste en helt unødvendig stor gevinst. Sykehus med trange budsjetter har betalt regningen, sier avdelingsl­eder Ketil Eriksen på øyeavdelin­gen ved Ullevål universite­tssykehus.

Tusenvis av eldre nordmenn lider av den alvorlige øyesykdomm­en våt AMD.

Uten behandling blir pasientene i praksis blinde. Men de siste 13 årene har ny behandling og nye legemidler berget synet til disse.

Pasientene trenger behandling­en mange ganger – livet ut.

Seks ganger så mye

i året En av dem er den fortsatt yrkesaktiv­e Gunnar Faehn. Han skal denne dagen behandles på begge øynene, beslutter overlege Anne Kjersti Erichsen på Ullevål universite­tssykehus.

Hun overvåker blodårene i det indre av Faehns øyne og diskuterer bildene som forteller hvilket behandling­sbehov han har. Om fire uker må Faehn tilbake for å få enda en injeksjon.

Mens det koster 3700 kroner for Erichsen og hennes kolleger på Ullevål universite­tssykehus å gi pasientene én injeksjon, har Aleris fått seks ganger så mye.

Prisene i avtalene har fra første stund vaert strengt hemmelige.

Etter først å ha blitt nektet innsyn, har Bergens Tidende nå fått dokumenten­e som viser hva slags summer som er blitt betalt for behandling av våt AMD.

Tallene viser at det private sykehuset siden 2010 har fått 200 millioner offentlige kroner for å sette 8908 sprøyter mot øyesykdomm­en på vegne av landets største regionale helseforet­ak

Ifølge regnestykk­er fra både Ullevål universite­tssykehus og Sykehuset Innlandet kunne denne jobben vaert gjort for rundt 33 millioner kroner.

– Feil bruk av skattepeng­er

Overlege Anne Kjersti Erichsen er en av øyelegene som jobber overtid for å få unna den stadige voksende pasientgru­ppen. Hun er rystet over summene Aleris har fått for å sette injeksjone­r.

– Det er bra at dette kommer frem. Det er feil å bruke våre skattepeng­er på denne måten. Dette er pasienter med kroniske lidelser som trenger jevnlig behandling livet ut. Slike pasienter egner seg ikke for å settes ut til private. Det er en jobb det offentlige bør gjøre, sier Erichsen.

Det er Helse Sør-Øst RHF, landets største regionale helseforet­ak, som har kjøpt bistand til denne behandling­en fra det private sykehuset Aleris.

Aleris Helse er landets største private helseaktør, med 1000 ansatte og milliardom­setning.

For Aleris begynte eventyret

 ??  ?? KRONISK: Over hele landet behandles tusenvis av pasienter mot den alvorlige øyesykdomm­en våt AMD. Det er en behandling som må fortsette livet ut.
KRONISK: Over hele landet behandles tusenvis av pasienter mot den alvorlige øyesykdomm­en våt AMD. Det er en behandling som må fortsette livet ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway