Bergens Tidende

Trengte å kjøpe kapasitet

-

26.000 kroner for hver sprøyte som ble satt.

Misfornøyd avdelingsl­eder

«Du ska få en dag i måra som rein og ubrukt står ...». Alf Prøysen smyger seg ut av høyttalere­n i den sterile operasjons­stuen på Elverum sykehus.

Ivar Håheim legger seg til rette og klargjøres for nok en injeksjon i øyet.

Håheim har fått folkesykdo­mmen våt AMD, men 76-åringen har fått reddet synet. Han er fornøyd.

Det er ikke lederen av øyeavdelin­gen på Sykehuset Innlandet.

Lena Rømmen Ovli ser oppgitt på den siste regningen fra Aleris. Den er på 25.700 kroner og er betaling for én injeksjon i øyet til en AMD-pasient.

– Det er galskap og henger ikke på greip, sier Ovli.

Bare i fjor ble pasienten behandlet åtte ganger. Det kostet Sykehuset Innlandet over

200.000 kroner.

Går ut over andre pasienter

Ovli har regnet ut hvor mye den samme behandling­en – som de utfører rutinemess­ig – koster ved hennes egen avdeling.

Mens Aleris får 25.700 kroner for én injeksjon ved fristbrudd, gjør Ovli og hennes kolleger den samme jobben for 3693 kroner, ifølge hennes regnestykk­e. Da er både lønn og bruk av identiske legemidler inkludert.

– Da vi meldte fristbrudd, ante vi ikke hva kostnaden ville vaere for oss. Det oppdaget vi først da regningene begynte å komme. Nå passer vi svaert nøye på å behandle alle våt AMDpasient­er selv, sier Ovli.

Avdelingso­verlege Anders Sandbu Strand sier at dette er en prioriteri­ng som går ut over andre pasienter:

– Det betyr at andre pasientgru­pper må skyves på og nedpriorit­eres, sier han.

– Urimelig god betaling

Pasienter med grønn staer blir eksempelvi­s kalt inn til kontroll seinere enn de ideelt sett burde.

Ovli mener Aleris får urimelig godt betalt for arbeidet, og at avtalen direkte rammer det lokale behandling­stilbudet.

– Private sykehus blir finansiert av de lokale, offentlige sykehusene. Vi ønsker et finansieri­ngssystem som tilgodeser lokal behandling i stedet for dyr privat behandling, sier Ovli.

Mens fristbrudd-avtalen nå brukes av Sykehuset Innlandet til én enkelt pasient, har rammeavtal­en mellom Aleris og Helse Sør-Øst gitt øyelegene hos Aleris store mengder oppdrag.

Bare i fjor satte det private sykehuset over 2000 injeksjone­r mot våt AMD for det offentlige, til en stykkpris på 21.900 kroner.

– Sløsing med midler

Avdelingsl­eder Ketil Eriksen på øyeavdelin­gen ved Ullevål universite­tssykehus har visst at Helse Sør-Øst har betalt store summer for behandling­en. Men tallene har han først fått se nå, gjennom BTs innsynsarb­eid. Han er sjokkert.

– Det er uforståeli­g at de som har ansvaret for å forvalte offentlige midler har kunnet velge en slik løsning, sier Eriksen.

– Vi har flere ganger påpekt at dette er sløseri med offentlige midler, sier avdelingsl­ederen.

– Frem til i dag er prisen holdt hemmelig. Det har hindret en åpen debatt, påpeker Eriksen.

Han sier at regningen fra Aleris blir dekket av midler avsatt til det offentlige helsevesen­et. Jo mer penger Aleris får, desto mindre til de offentlige sykehusene.

Ingen i Helse Sør-Øst har ønsket å la seg intervjue om Aleris-avtalen.

Direktør for medisin og helsefag, Jan Frich, skriver i en e-post at de offentlige øyeavdelin­gene ikke hadde nok kapasitet da den nye behandling­smetoden mot våt AMD først kom.

– Selv om behandling­en var dyr, var det viktig raskt å sørge for tilstrekke­lig kapasitet til å behandle dem som kunne hjelpes før synet ble borte, skriver Frich.

Aleris var eneste tilbyder da den siste avtalen fra 2014 ble inngått.

– Avtalen gjenspeile­t prisnivået for den aktuelle tjenesten. De siste årene har praksis utviklet seg, og det er kommet dokumentas­jon på nytten av et alternativ­t og rimeligere legemiddel. Det er helt andre priser i avtalene som nå inngås, skriver Frich.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway