Bergens Tidende

Torghandle­re langer ut mot rollebland­ing

- RUNE CHRISTOPHE­RSEN rune.christophe­rsen@bt.no

Arbeidsgru­ppen rådet kommunen til å redusere serveringe­n på Torget. Torghandle­re reagerer på at ett av medlemmene selv driver flere restaurant­er i sentrum.

Mens torghandle­rne mener de må drive restaurant­drift i dagens skala for å overleve, vil byrådet redusere serveringe­n på byens mest tradisjons­rike markedspla­ss.

I arbeidet med den nye planen for Torget, etablerte byrådet en referanseg­ruppe som skulle komme med innspill. Der satt blant andre hotelleier Kjetil Smørås.

Meningene var delte i gruppen når det gjaldt spørsmålet om servering. «Men i gruppen som helhet, domineres synet av at det er for mye servering i dag og at mye serverings­areal hindrer passasje», heter det.

– Oppfattes som konkurrent

Det blir også trukket frem at restaurant­er i naerheten opplever Torget som en konkurrent på grunn av det store omfanget serveringe­n har fått.

Kjetil Smørås represente­rte Bergen Naeringsrå­d, der han er styremedle­m. Men han driver også en rekke restaurant­er gjennom hotellkjed­en De Bergenske.

– Jeg mener serveringe­n bør begrense seg til de profesjone­lle serverings­stedene i området. Det har å gjøre med de strenge kravene til matsikkerh­et og renhold, samt at Torget først og fremst bør vaere en salgsplass, sier Smørås.

Han svarer slik på spørsmål om andre restaurant­er opplever Torget som en konkurrent:

– Det er nok riktig, for det øker tilbudet kraftig i markedet. Torghandle­rne har tilgang til byens mest attraktive markedspla­ss. Det vi bør vaere opptatt av er at bedrifter tilbyr helårs arbeidspla­sser. Hvor ønskelig er det at man har pop upsteder som skummer fløten av markedet om sommeren?

Flere torghandle­re reagerer på det de mener er rollebland­ing fra Smørås’ side.

– Vi stiller oss undrende til at han satt i en arbeidsgru­ppe som har så sterke meninger om hvordan vi skal drive, samtidig som han har store interesser i konkurrere­nde virksomhet, sier Kenneth Fjellskål.

– Jeg er kritisk til at det ble hentet inn råd fra folk som har helt andre interesser enn Torgets beste, sier Åge Sørensen, som represente­rte torghandle­rne i gruppen.

– Får heller legge ned

Selv avviser Smørås at han er en konkurrent til torghandle­rne:

– Jeg henvender meg ikke til tilfeldige turister i dette området. Jeg serverer stort sett ved mine hoteller, og i selskapssa­mmenheng, og konkurrere­r ikke i det samme markedet. I dag er ikke Torget en konkurrent for meg i det hele tatt.

– Hva skal torghandle­rne gjøre hvis de er avhengige av servering for å overleve?

– Da får de heller legge ned. Så får andre aktører komme inn som har visjoner om en annen type virksomhet. Hvis det ender med at det må vaere servering, så må det vaere av høy kvalitet, og ikke det vi opplever i dag.

Smørås foreslår å invitere «byens beste restauratø­rer», som Colonialen, Bare, Marg og Bein og Lysverket, til å lage et uformelt sommertilb­ud på Torget.

– Dødsflaut

Kjøkkensje­f Christophe­r Haatuft på Lysverket roser Fjellskåls butikk i Mathallen, men mener selve torgflaten er «et av de mest skrekkelig­e eksempler på turistfell­er i Skandinavi­a».

– Jeg handler selv hos Fjellskål og sender alle som spør om god sjømat dit. Men det som tilbys på Torget er bare dødsflaut for Bergen. Vi markedsfør­er det som norsk sjømat, men det som selges er frityrstek­te, frosne, importerte akkarringe­r. Når gjestene mine blir sendt til Torget av turistguid­en, må jeg bare beklage på vegne av byen og forklare at det ikke har noe med norsk matkultur å gjøre.

Haatuft mener det er naivt av byrådet å tro at bergensern­e vil legge handleture­n til Torget for å handle inn til middag. Det viktigste er at det tilbys noe av kvalitet på Torget, og det trenger ikke nødvendigv­is vaere mat, sier han.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN ?? KRITISK: Hotelleier Kjetil Smørås råder byrådet til å redusere restaurant­driften på Torget. – Kanskje kan det vaere en enklere form for servering, men ikke slik det er i dag, sier han. Bildet er fra Vågsallmen­ningen slik den så ut i 2016.
ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN KRITISK: Hotelleier Kjetil Smørås råder byrådet til å redusere restaurant­driften på Torget. – Kanskje kan det vaere en enklere form for servering, men ikke slik det er i dag, sier han. Bildet er fra Vågsallmen­ningen slik den så ut i 2016.
 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? SALG OG SERVERING: Utenfor Mathallen er det plassert flere store serverings­telt. Nå vil byrådet redusere restaurant­virksomhet­en.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN SALG OG SERVERING: Utenfor Mathallen er det plassert flere store serverings­telt. Nå vil byrådet redusere restaurant­virksomhet­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway