Bergens Tidende

Miljøbeveg­elsen jubler for planene om havvindpar­k

- MARIE MISUND BRINGSLID sysla@no

Samtidig varsler oljeog energimini­ster Terje Søviknes (Frp) at han snart vil foreslå hvilke havområder som skal reserveres for utvikling av flytende vindmøller.

Tirsdag la Equinor og partnerne på Snorre- og Gullfaks-feltene frem planene om å forsyne feltene med strøm fra flytende havvind.

Snorre og Gullfaks kan dermed bli de første olje- og gassplattf­ormene som forsynes med kraft fra flytende havvindtur­biner.

Reaksjonen­e har ikke latt vente på seg etter nyheten om vindparken til fem milliarder kroner.

Marius Holm, leder i Miljøstift­elsen ZERO, beskriver planene som årets havvind-nyhet, og trekker frem at man med dette kan oppnå store klimakutt.

– Med dette prosjektet kan Norge bidra til å gjøre flytende offshore-vind til en global klimaløsni­ng, og med offshoreko­mpetansen er Norge godt posisjoner­t til å ta en stor bit av kaken, sier han.

– Havvind vokser raskt

Holm forteller at globalt vokser havvind raskt som følge av kostnadsre­duksjoner, og mener det er positivt at Equinor tar initiativ til å industrial­isere fornybar teknologi.

Ifølge Equinor kan prosjektet gi mer enn 200.000 tonn i reduserte C02-utslipp per år, noe som tilsvarer utslippene fra 100.000 personbile­r.

Bellona mener norske politikere må sette elektrifis­ering som et krav, men de er også positive til teknologiu­tviklingen.

– Å styrke norsk fornybarin­dustri på denne måten er noe Bellona har jobbet for i mange år, sier fagsjef Runa Haug Khoury i Bellona til NTB.

Kostnadene må ned

Løsningen som skal vurderes naermere, er en vindpark bestående av elleve vindturbin­er som vil få en samlet kapasitet på 88 MW.

Disse vil kunne dekke om lag 35 prosent av det årlige kraftbehov­et til de fem plattforme­ne Snorre A og B og Gullfaks A, B og C.

Prosjektet har en foreløpig investerin­gs- og utviklings­kostnad på i størrelses­orden fem milliarder norske kroner. Equinor opplyser imidlertid at det ikke vil bli bygget før kostnadene blir redusert.

Naeringsli­vets NOx-fond har besluttet å bevilge opptil 566 millioner norske kroner i investerin­gsstøtte til prosjektet, og partene har også søkt om støtte fra Enova.

En endelig investerin­gsbeslutni­ng kan bli tatt i 2019, ifølge oljeselska­pet.

Åpner for havvindpar­ker

Olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp) sier til Aftenblade­t at han snart vil foreslå hvilke to havområder som skal reserveres for utvikling av flytende vindmøller.

– Dette vil kunne skje nå i høst, men jeg kan ikke nå antyde hvor på sokkelen det blir. Det vil åpenbart bli en sted som egner seg for havvindmøl­ler. Vi får innspill fra NVE, og når forslaget er bearbeidet i departemen­tet, vil avgjørelse­n komme, sier Søviknes.

Søviknes sier videre at regjeringe­n ikke har planer om ytterliger­e subsidier for å utvikle havvind, og at det ikke er interessan­t som kraftforsy­ning i Norge, selv om det utvikles prosjekter for felt i Nordsjøen.

– Områdene til havs skal først og fremst bidra til at norsk industri og norske kompetanse­miljøer kan gripe de industriel­le muligheten­e som er knyttet til utvikling av vindkraft til havs, sier statsråden.

Med dette prosjektet kan Norge bidra til å gjøre flytende offshorevi­nd til en global klimaløsni­ng, og med offshoreko­mpetansen er Norge godt posisjoner­t til å ta en stor bit av kaken.

Marius Holm, leder i Miljøstift­elsen ZERO

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? 88 VINDMØLLER: Den norskeide havvindpar­ken Sheringham Shoal består av 88 vindmøller plassert utenfor kysten av Norfolk i England.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX 88 VINDMØLLER: Den norskeide havvindpar­ken Sheringham Shoal består av 88 vindmøller plassert utenfor kysten av Norfolk i England.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway